Hlavní obsah

Nevěra, rozchod? Jak léčí bolest muži a jak ženy?

Foto: Thinkstock

Najít účinný lék na bolest srdce je těžkéFoto: Thinkstock

Reklama

Trápení a problémům se v životě nevyhne nikdo! Každého občas bolí srdce, každý si projde nějakým těžkým obdobím. Všichni okusí, jaké to je, když vás někdo zklame, zradí či opustí. Výsledkem je bolest, se kterou je potřeba se poprat. Jak to dělají muži a jak ženy? Je v tom vážně velký rozdíl!

Článek

Zlomené srdce, vyhazov z práce, osobní bankrot nebo nepříjemná diagnóza od lékaře. To jsou důvody, proč vaše nálada klesne na bod mrazu a vaše tělo i mysl ochromí smutek. A je jedno, zda jste žena nebo muž, tohle prostě zabolí každého. V tom, jak se smutkem bojuje něžné pohlaví a jak pánové, už rozdíl ale je.

Ženská metoda číslo 1: Čokoláda, dortíčky a přísun kalorií

Představte si muže v slzách, jak sedí na gauči, sleduje romantický film a při tom se bezmyšlenkovitě cpe hromadou sladkostí. Nesmysl, viďte?! Udržte si tenhle obrázek v hlavě, jen na ten gauč posaďte místo muže ženu. Už to začíná dávat smysl, že?

Jana (35 let): „Sladké mě prostě uklidňuje. Naposled, když mě opustil přítel, strávila jsem tři dny zavřená doma, pila jsem červené víno a jedla jen čokoládu, sušenky a gumové medvídky. Pak jsem nedopla džíny, bylo mi blbě, naštvala jsem se sama na sebe, a to naštvání mě vyburcovalo k činnosti.“

Ženská metoda číslo 2: „Ušopujme“ se ke štěstí

Muži nákupy nesnášejí! Ženy je naopak mívají rády a dost často jim nová kabelka, boty či hezké šaty poslouží jako jakási první pomoc na bolest. No koneckonců, nezasloužíte si nějakou satisfakci, když vám někdo ublíží?!

Zuzana (28 let): „U mě to tedy funguje na takové drobnější problémy, když mám blbý den v práci, když se pohádám s přítelem a podobně. Ta radost z nové sukně, lodiček či parfému mi vždycky udělá dobře. Vždycky si říkám, holka, dnes byl těžký den, všichni na tebe byli zlí, tak si udělej radost, zasloužíš si to.“

Foto: Thinkstock

Ženský lék na bolavou duši je velmi odlišný od mužskéhoFoto: Thinkstock

Ženská metoda číslo 3: Poslouchej! Musím to dostat ven!

Přemýšlejte, komu jako prvnímu zavoláte, když třeba odhalíte partnerovu nevěru, když vás vyhodí z práce, prostě když se stane něco hodně hodně nepříjemného. Velká část žen vytočí číslo své dobré kamarádky! A pak spustí vodopád slov, vzlyků a případně nadávek na adresu nevěrného manžela. Jednoduše ze sebe tu bolest musí dostat ven!

Kristýna (31 let): „Ověřila jsem si, že když se se svým trápením svěřím kamarádce, vybrečím se, a ona pak všechno s klidem a nadhledem zhodnotí, je mi mnohem líp. Jednoduše tak nějak vypustím páru, a navíc moje kamarádka umí udržet chladnou hlavu, navrhne různá řešení, prostě mi ukáže, že konec světa se nekoná, že to vlastně trochu přeháním.“

Právě tato třetí metoda je podle odborníků pro ženy naprosto typická. „Ženy mají silný nástroj vnímání, takže když něco řeší, tak se potřebují slyšet. Jak o tom mluví, jak ten problém znovu nahlas probírají, utřiďují si myšlenky a snáze se jim to zvládá," vysvěltuje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Tip redakce:Jak už jsme řekli, problémy a trápení se nevyhýbá nikomu. Přesto ale muži a ženy vedou dlouhé diskuze o tom, Kdo to má v životě těžší.

A jak to mají muži?

Mužská metoda číslo 1: Nech mě! Chci mlčet

Tak jako mnoho žen potřebuje své problémy vyventilovat a tak nějak je poslat dál, muži se dost často uzavírají do sebe. Nemají potřebu o svém trápení mluvit, pitvat se v něm a sdělovat je někomu dalšímu.

Michal (32 let): „Tím mě vždycky vytáčela moje máma, když viděla, že se kvůli něčemu trápím, měla pocit, že bych se jí měl svěřit. Jenže já to potřebuju vstřebat sám, sám si to ve své hlavě vyhodnotit, zaujmout k tomu nějaký postoj a vymyslet řešení. To, že si budu s kýmkoli povídat o tom, že mě opustila holka, mi nepomůže. Naopak mi pomůže, když se mnou půjde kámoš na tenis a o té holce neřekne ani slovo.“

Foto: Thinkstock

Muži řeší problémy sami nebo v partě kamarádů nad pivemFoto: Thinkstock

Ano, muži o problémech neradi mluví. Ne, že by nechtěli, jen to pro ně není způsob řešení. „V tom je nejzásadnější rozdíl mezi muži a ženami. Muži si potřebují trápení probrat sami v sobě, ve svém vlastním vnitřním světě. Oni rádi půjdou na pivo s kamarádem, ale budou u toho piva mlčet. A vše si v tichosti roztřídí, rozváží a vyřeší," potvrzuje psycholožka Katarína Lomská Filasová.

Mužská metoda číslo 2: Místo sladkostí do hospody

Muži tomu říkají „delete mozku“ případně „restart“. Když je něco trápí, vyrazí do hospody a všechny krutosti doslova spláchnou.

Milan (34 let): „Normálně skoro nepiji, maximálně k nedělnímu obědu pivo, na rodinných oslavách si připiji sklenkou vína, ale to je vše. Ovšem když mě něco rozhodí, jdu se zcela záměrně opít. Zaprvé jdu s kamarády, se kterými se vždycky zasměju, a alespoň na chvíli na problém zapomenu. Zadruhé mě alkohol umrtvuje, včetně myšlenek na problémy. A zatřetí mi je druhý den tak blbě, že moje původní trable jsou v porovnání s tím legrace.“

Mužská metoda číslo 3: Máte problém? Chce to trochu agrese!

Nic se nedaří, šéf vašemu partnerovi strhnul odměny a milovaného psa mu přejel soused. Nejraději by ho zabil. A je dost možné, že to váš manžel také udělá. Tedy alespoň ve svých představách.

Karel (38 let): „Díky bohu mám doma na půdě boxovací pytel. Musím říct, že tam už jsem zabil hodně lidí. V představách jsem tam udělal fašírku z jednoho známého, co spal s mojí tehdejší přítelkyní. Zadek jsem tam nakopal i bývalému šéfovi, který byl naprostý idiot. Prostě na vztek je boxovací pytel ideální, a navíc si říkám, že tak dělám i něco pro svou postavu.“

Tip redakce:Svět žen a mužů je prostě jiný. Koneckonců se podívejte, Jaké vlastnosti si navzájem závidíme.

A jak bojujete se smutkem vy?

Reklama

Načítám