Hlavní obsah

Nevíte, zda bude dobrý otec? Otestujte si ho!

Foto: Thinkstock

Nejste si jistá, že je to ten pravý, ten správný budoucí otec?Foto: Thinkstock

Reklama

Milujete ho, je vám s ním dobře a pomalu přemýšlíte o založení rodiny. Jenže bude z něj dobrý otec? Je na takovou změnu vůbec připraven? To jsou nejspíš myšlenky, které se vám honí hlavou. Ale existuje způsob, jak si partnera v tomto směru alespoň trochu otestovat!

Článek

Mít dítě je velmi závažné rozhodnutí. Je to obrovská zodpovědnost, na kterou jsou vážně potřeba dva. Proto je velmi důležité vybrat si toho správného muže, který bude nejen dobrým partnerem, ale především skvělým otcem. A tohle je několik možností, jak si můžete svůj protějšek tak trochu proklepnout.

Tip redakce:Nezapomínejte ale na sebe a zkuste náš Test: Jste zralá být maminkou?.

Pořiďte si domácího mazlíčka

Ať už jde o kočku, psa či papouška, zvíře představuje určitý závazek. A z toho, jak bude váš partner k péči o společného mazlíčka přistupovat, lze vypozorovat mnohé. „Určitě se z toho dá vypozorovat, do jaké míry je muž na dítě připraven. Hlavně ve směru dodržování slíbeného, schopnost domluvit se na hlídání, venčení a také na způsobu výchovy,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

A ideální je, když si veškeré své nejistoty, tedy situace, kdy vám nepřišel partnerův přístup ke zvířeti ideální, zapíšete. Jde o takzvanou metodu vnitřního trku, tedy vše, co vás takříkajíc trkne, zapište. „Je dost pravděpodobné, že se vše, co jste si zapsali, bude jednou projevovat i jinde, například při výchově dítěte,“ dodává kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Ale nezapomínejte, že zvíře není hračka. Mějte tedy dopředu promyšlené, zda jste schopné se o psa či kočku postarat samy. Myslete na to, co s nimi bude, když vám to s partnerem nevyjde.

Testujte, jak zvládá přítomnost dětí

Zkuste partnera vzít někam, kde budou děti. Kde se budou hemžit malí špunti, kde budou vzduchem lítat plyšáci a kde rozhodně nebude klid. Sledujte, zda není váš partner z dětského křiku podrážděný, zda se cítí uvolněně a přirozeně, nebo napjatě sedí a počítá minuty do odchodu, nebo je dokonce naštvaný. „Je to super pozorování a rozhodně to mnohé o muži vypoví. Dítě je dlouhodobý závazek, kteří mnozí podceňují. A umění prověřit si partnera předem je strategická úloha,“ zdůrazňuje Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Foto: Thinkstock

I když neprojde vaším testem, může vás někdy mile překvapitFoto: Thinkstock

Ale pozor, přece jen na partnera nebuďte příliš tvrdé. „Obecně totiž mužům křik dětí vadí víc než ženám. Ženy vůči němu mají díky mateřským pudům mnohem větší shovívavost, stejně jako k přebalování a jiným ,zábavnostem',“ upozorňuje Lenka Černá.

Zkuste pohlídat kamarádům batole

Pokud jste zjistily, že společnost dětí partner zvládá s přehledem, zkuste postoupit o stupeň výš. Nabídněte svým kamarádům či příbuzným, kteří mají malé dítě, že jim ho pohlídáte. Zkuste, jak to bude vypadat, když budete jen vy dva a malý prcek. Nelekne se váš partner? Nebude to pro něj znamenat příliš velkou zodpovědnost? Dokáže s malým dítětem vůbec komunikovat? Nebude naštvaný, že přišel o fotbalový zápas nebo fajn posezení ve vašem oblíbeném baru? To vše sledujte, protože přesně tomu bude muset čelit, až bude mít vlastní dítě.

Ale opět buďte trochu tolerantní, tedy především, pokud je váš svěřenec mladší tří let. „Muži jsou totiž ve výchově dětí silnější až od jejich pozdějšího věku, právě zhruba od těch tří let, kdy už je dítě schopné komunikovat, hrát si a dovádět,“ upozorňuje Lenka Černá.

Hovory o dětech

Jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak si partnera v oblasti rodičovství prověřit, je ale naprosto upřímný rozhovor. Už jen to, že je váš partner na toto téma schopen mluvit, je dobré znamení. „Pokud o tom nechce mluvit, nejspíš nechce ani dítě,“ varuje Lenka Černá.

Zkuste se tedy s partnerem pobavit o tom, zda děti chce, případně kdy, jak by je chtěl vychovávat a podobně. „Jakákoli reakce je podstatná, nevyplatí se nic ignorovat. Z takového rozhovoru jde vážně vypozorovat skoro všechno, stačí jen naslouchat jeho reakcím. Třeba ještě není připraven nebo jsou pro něj děti synonymem ztráty vlastního života, případně má děti z předešlého vztahu a další nechce,“ vyjmenovává možnosti Aleš Kalina.

Při řešení toho, zda založit, či nezaložit rodinu, totiž nemá význam kohokoli k čemukoli nutit. Vždy se to vymstí. A také není dobré dělat kompromisy! Na tom základním byste se měli shodnout – skutečně musíte dítě chtít oba, musíte s ním počítat ve zhruba stejné době a musíte mít i společný postoj k jeho výchově.

Jste nemocné? Super, testujte!

Těhotenství sice není nemoc, přesto jsou ženy v této době mnohem zranitelnější a potřebují partnerovu péči. A je jedno, zda potřebují zavázat tkaničku u bot, protože se k ní přes velké břicho nedostanou, nebo jen utřít slzy, které kvůli hormonům nelze zastavit.

A to, zda má váš partner schopnost pečovat o vás, vcítit se do vaší situace a bez okolků vám být oporou, můžete zjistit právě v době, kdy jste nemocné. „Ptala bych se, zda je vám třeba partner schopen být oporou v době, kdy rodíte. To je náročná chvíle. A to můžete poznat i z toho, zda je ochoten o vás pečovat, když jste nemocné,“ potvrzuje Lenka Černá.

Tip redakce:Váš partner by měl vědět, že porod i těhotenství ženu v mnoha ohledech změní. O tom jak, se dočtete zde.

Jak by v těchto zkouškách obstál váš partner?

Chcete dítě? Lámete si hlavu tím, jaký bude váš partner otec? Netápejte, můžete si ho předem otestovat. Poradíme vám, jak!

Reklama

Související témata:

Načítám