Hlavní obsah

Některé změny těla po porodu jsou trvalé, třeba širší hrudník a větší noha. Řeší je i dcera Bruce Willise

Foto: Profimedia.cz

Rumer a její dcera letos v dubnuFoto: Profimedia.cz

Reklama

Tělo ženy dostává během devíti měsíců těhotenství i po porodu pořádně zabrat. „Je to ale hotový zázrak, vždyť v něm vyroste nový život,“ napsala na svém Instagramu dcera Bruce Willise a Demi Moore Rumer. Připravili jsme pro vás souhrn všeho, na co se po porodu připravit.

Článek

Herečka a nejstarší dcera kdysi hvězdného páru přivedla v dubnu na svět své první dítě - dceru Louettu, se kterou se hned pochlubila světu na sociálních sítích. Rumer oslavila minulý týden 35. narozeniny a na svém Instagramu zveřejnila další krásný příspěvek, týká se jejího těla a jak se po porodu změnilo.

Rumer a její tělo

Přiznává, že se své tělo snažila spoustu let formovat do postavy, o níž si myslela, že je žádoucí. Teď ale vidí všechno jinak. „Moje tělo je měkčí, kulatější a jiné, a to je víc než ok, je to úžasné, protože v něm vyrostl člověk! Moje prsa jsou větší a možná už budou směřovat jen dolů, ale jaký je to dar a privilegium, že mohou krmit a poskytnout výživu pro mou Lou. Také tvoří fantastický polštář, zatímco spíme,“ píše Rumer pod svou nahou fotkou s tím, že se její tělo stále přizpůsobuje, ale ať skončí v jakémkoliv tvaru, je prostě vděčná za všechno, co udělalo a dělá.

Mateřská láska, největší ze všech

Je dobré si uvědomit, že nemusíte hned po porodu pracovat na postavě, již jste měly předtím, ale že je třeba přijmout pár změn, které v životě s mateřstvím přichází. „Vypadám a cítím se teď trochu jinak, ale jsem opravdu v úžasu každý den, když se podívám na svou dceru a vidím její úsměv nebo její dokonalý obličej a malé prsty a způsob, jakým se její oči rozzáří, když se ráno probudí a poznává můj obličej. Ona je láska mého života,“ píše Rumer.

Foto: Profimedia.cz

Rumer Willis se svým přítelem a dcerouFoto: Profimedia.cz

Tělo během těhotenství

Na fyzické změny související s těhotenstvím a porodem je fajn se připravit a uvědomit si, že je to výbuch hormonů a obří nápor na tělo, které čeká proměna. Něco bude dočasné, něco trvalé. Nabraná kila jde během nějaké doby shodit, ale věděly jste, že se vám během těhotenství může například zvětšit noha? A to až o 1,5 čísla! Co nastávající maminky čeká a jak fyzické změny minimalizovat? Prozradíme vám, na co se připravit.

1. Ztloustnete

Ideální váhový přírůstek v těhotenství je podle odborníků maximálně 15 kilogramů (proč některé ženy přiberou hodně a jiné málo). Většina žen ale tuto hranici přesáhne a ke své původní váze přičte 20, někdy i 30 kilogramů. V porodnici zůstane ale asi jen 5 až 8 kilogramů, které se skládají z váhy miminka, placenty, plodové vody a zadržované vody v těle. Přičteme-li k tomu zdevastované břišní svaly a povolenou kůži, je toho hodně co napravovat.

Tip: Velká část nabraných kilogramů zmizí díky náročné péči o miminko a kojení. Rozhodně se ale vyplatí přece jen tělu práci ulehčit a v těhotenství alespoň trochu dbát na zdravou výživu. Snažte se jíst zdravě, pravidelně a hlavně se nepřejídejte. Ideální jsou tři hlavní jídla denně a k tomu dvě menší svačiny. Soustřeďte se na dostatek zeleniny a ovoce, kterými se snažte nahradit sladkosti. Ale žádné diety, a to ani po porodu, kdy kojíte! Důležitý je pohyb. Pro těhotné je ideální například plavání, chůze či speciální těhotenské cvičení.

2. Rozšíří se vám pánev

Hormony, převážně estrogen, v těhotenství způsobují, že se povolují vazy, aby byla pánev elastičtější a zvládla porod. Po něm se sice vše vrací zpět, ale nikdy už se nedostane do původní polohy. Jde sice o milimetry, ale i ty vás mohou nepříjemně zaskočit. „Některé ženy, kterým pánev ke konci těhotenství hodně povolila, pak ještě několik let po porodu nemohou provozovat sporty, jako je třeba tenis. Rotační pohyb do stran jim nedělá dobře,“ popisuje porodní asistentka Jarmila Kovaříková.

S povoleným dnem pánevním souvisí i problémy s inkontinencí po porodu. Obyčejné kýchnutí či zakašlání může způsobit malý únik moči a to není nic příjemného.

Tip: Už během těhotenství a následně i po porodu byste měly posilovat pánevní dno. Jsou na to nejrůznější cviky, ale je potřeba je provádět správně. Poradí vám s nimi porodní asistentka nebo fyzioterapeutka. Největší chybou je, že ženy se po porodu soustředí na břišní svaly, které jsou vidět, a na dno pánevní zapomínají.

3. Zvětší se vám obvod hrudníku

Většině žen se během těhotenství zvětší prsa zhruba o jednu velikost a o další pak při kojení. Někomu se původní velikost vrátí, někomu ne. Je to individuální a nelze s tím nic moc dělat. Všem se ale trochu zvětší objem hrudníku, někdy i o pár centimetrů. Na vině je miminko, které poslední měsíce těhotenství na hrudní koš dost tlačí, a opět hormony. „Tělo je valí všude, nejen do pánve, takže kvůli nim povolí i hrudník,“ vysvětluje odbornice. Dalším problémem bývají strie a ztráta pevnosti poprsí, které kvůli kojení povolí.

Tip: Se striemi mohou pomoci speciální krémy a oleje proti jejich tvorbě. Jestli patříte k ženám, kterým jsou prasklinky jednoduše souzené, alespoň jejich tvorbu zmírníte.

Co se týče pevnosti prsou, nešetřete na podprsence. Ta musí být pevná, nejlépe s kosticemi a širšími ramínky. „A nemělo by se zapomínat na posilování prsních svalů. V těhotenství i po něm, i když chápu, že většina žen se vrhne na péči o miminko a péči o sebe samu hodí za hlavu,“ říká Jarmila Kovaříková.

4. Budete potřebovat větší boty

Málokdo to ví, ale během těhotenství se ženám může zvětšit chodidlo až o 1,5 čísla. Ploska nohy totiž musí devět měsíců nosit mnohem vyšší zátěž, než na kterou byla zvyklá. A svůj díl na tom mají opět hormony, jež povolí vazy. Změna je trvalá.

Tip: V tomto případě hodně pomůže kvalitní obuv. V těhotenství zapomeňte na jehlové podpatky a raději si pořiďte pohodlné zdravotní boty, které budou plosku nohy dobře podpírat a udržovat jejich správný tvar. A opět platí, že každé kilo navrch vaše nohy trápí. Takže pořád platí rada nepřejídat se, a to ani v těhotenství.

Reklama

Načítám