Hlavní obsah

Nevyhazujte jídlo! Takhle vydrží potraviny mnohem déle čerstvé

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás ročně vyhodí do odpadu několik kilogramů potravin. Naučte se tomu zabránit a udržet je čerstvé. Jak na to doma, ale třeba i na výletě?

Článek

Taky se při nákupu potravin snažíte ušetřit každou korunu? Ale snažíte se současně i ohlídat, abyste nakoupené jídlo nakonec nevyhodili, protože než se k němu propracujete, je už tak „unavené“, že spíš skončí v koši než na talíři? Studie uvádějí až desítky kilogramů vyhozených potravin na hlavu za rok, v případě čtyřčlenné rodiny se tím pádem jedná o zbytečnou ztrátu v hodnotě mnoha tisíc či dokonce desítek tisíc korun ročně.

„Málokdo si uvědomuje, že stačí málo, aby se trvanlivost běžných potravin prodloužila. Přitom byste jen měli po vybalení nákupu přendat potraviny do vhodného obalu a dát do lednice. Právě správný obal dokáže prodloužit čerstvost některých potravin i několikanásobně, takže získáte víc času na jeho konzumaci nebo zpracování,“ říká Jiří Klimša, produktový manažer značky Tefal. Proto je rozumné investovat do kvalitních dóz, díky kterým zůstanou potraviny déle čerstvé – ať už je potřeba je uložit doma, nebo vzít s sebou na cestu.

Jak poznat kvalitní nádoby?

Kvalitní dóza by měla co nejlépe těsnit. Běžně dostupné nádoby mívají ve víčku vložené těsnění, za kterým se mohou usazovat nečistoty a tvořit bakterie. „Rozhodně dejte vždy přednost takovým nádobám, které mají pevně vlisované těsnění bez mezer. K obsahu nádoby se pak nemají šanci dostat bakterie, ale ani kapaliny či pachy. Vybírejte také co nejkvalitnější a nejzdravější materiál, tedy rozhodně bez bisfenolu A, látky, která by mohla ohrozit vaše zdraví. A jako bonus nádoby s prodlouženou zárukou,“ radí Jiří Klimša. Pro urychlení práce v kuchyni se hodí nádoby, které můžete dát do lednice i mrazáku, následně v nich jídlo ohřát v mikrovlnce a potom je dát umýt do myčky.

Právě kvalita materiálu zaručí, že neovlivní složení potravin. „Právě ty se hodí pro dlouhodobé skladování. Na kvalitu materiálu dbejte dvojnásob, pokud jde o dózy, ve kterých budete skladovat potraviny pro děti, byť třeba jen svačinové krabičky, ve kterých jsou potraviny chvíli,“ radí MgA. Kristýna Vyorálková, PR manažerka značky Tescoma.

A jaké dózy byste na trhu neměli přehlédnout? Máme pro vás pár tipů:

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): Plastové dózy Tefal Clip&Close, záruka 30 let, omyvatelné v myčce, lze použít v mikrovlnce i uložit do mrazáku. Vyrobeno v Německu, cena podle velikosti od 59 do 499 Kč (za kus či sadu). Skleněné dózy Tefal Clip&Close Glass, pro vaření v troubě až do 420 °C (bez víka), záruka 30 let, vhodné do myčky, mrazáku i mikrovlnky, vyrobeno v Německu, cena podle velikosti od 129 do 599 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zdravé dózy do mrazničky Tescoma Purity, objem 1 l, 3 ks, materiál schválený pro použití ve zdravotnictví a farmacii, barevná víčka, dokonalé uzavření, elastické, cena: 149 Kč. Dóza na potraviny Lock&Lock, 3900 ml, do myčky, mikrovlnky a mrazničky, perfektní uzavření, cena: 222 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lamart Set dóz 5 ks LT6001, odolný plast se silikonovým těsněním - vzduchotěsné a vodotěsné, vhodné do ledničky, mrazničky, mikrovlnky a myčky (-20 °C až 110 °C), cena: 569 Kč. Brabantia dózy, sada 3 ks, borosilikátové sklo, silikonový těsnící kroužek na víku, stohování, cena: 720 KčFoto: archiv firem

Jak zabalit jídlo na cesty?

I když berete potraviny s sebou na cesty, vyplatí se dát je do kvalitních nádob – a to třeba i pečivo, které jste zvyklí jinak nechávat volně. V dobře uzavřené nádobě bude jako čerstvé skoro dvojnásobnou dobu.

Do nádob rozhodně dejte i všechny potraviny, u kterých na obalu najdete doporučení, že se mají uchovávat v suchu. Aby se nedostával vzduch k potravinám, můžete použít buď kvalitní nádobu se stoprocentně těsnícím víčkem, nebo vyzkoušet vakuovou pumpu či vakuovou svářečku fólií. Ty z nádob či sáčků odstraní před uzavřením všechen kyslík, což zamezí růstu mikroorganismů i oxidaci potravin a prodlouží tím jejich životnost.

Uložení potravin v kvalitních a skvěle těsnících nádobách – a následně jejich vložení do chladicí tašky, termo boxu nebo autochladničky – prodlouží jejich životnost i na cestách, kde nejsou podmínky ideální a kde jste mnohdy krůček k tomu, abyste si kromě znehodnocení potravin přivodili i nepříjemné zdravotní potíže po jejich konzumaci.

I tady pro vás máme pár tipů:

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Chladicí taška Jordgubbar, prodává Jysk, objem 4 l, rozměry: 15 x 22 x 24 cm, polyesterová textilie, cena: 79 Kč. Chladicí box Guzzanti GZ 24A, objem 24 l, chladí až o -15°C oproti okolí, funkce ohřevu, do autozapalovače i zásuvky, kabel 2 m, rozměry: 43,2 × 37,5 × 27,5 cm., cena: 1599 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Stoneline, sada vakuových dóz – 0,4 l, 1 l, 2 l, 3,6 l, 6 l, stohovatelné, vakuová pumpa, do mikrovlnky i myčky, do -20 až 120 °C (krátkodobě), cena: 1259 Kč. Vakuovačka (svářečka fólií) Domo DO 327L, šíře fólií/sáčků až 28 cm, podtlak 0,7 bar, 20 ks sáčků v balení, kvalitní vibrační kompresor, cena: 1999 KčFoto: archiv firem

Jak se vy staráte o co nejdelší životnost potravin? Napište nám!

Související témata:

Načítám