Hlavní obsah

Antinutriční látky: Zabíjejí vitaminy, minerály i enzymy

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taková nespravedlnost! Usilovně se snažíte, abyste do sebe nacpali co nejvíc vitaminů a jiných důležitých živin a skrytí sabotéři je zatím ničí. Co jsou to antinutriční látky a jak se proti nim bránit?

Článek

Dělají samou neplechu. Ruší účinky vitaminů, snižují stravitelnost potravin a narušují normální metabolismus. Přesto jsou antinutriční látky většinou přírodní, mnohé z nich tvoří přirozenou součást potravin a samy o sobě většinou nejsou nijak škodlivé. Prostě si jen nesedí s některými látkami, které jsou pro lidské tělo důležité. Seznamte se s nimi!

Nejznámější antivitaminy

Jako antivitaminy se označují látky, které brání využití vitaminů ze stravy. Chemicky se na ně vážou a vytváří s nimi větší útvary, které už tělo – na rozdíl původních molekul – nedokáže využít. Jiné zase vitaminy mění na odlišné, neúčinné látky, případně reagují s bílkovinami, které vitaminy v těle přenášejí.

KOFEIN: Alkaloid, který je obsažený v kávě, černém a zeleném čaji, čaji maté, kolách, čokoládě a mnoha dalších potravinářských výrobcích, působí proti vitaminům skupiny B (především B1 – thiaminu). Pokud si dopřáváte víc než dvě kávy denně, měli byste vynechat kolu a nepřehánět to ani s čajem.

ALKOHOL: I on zvyšuje potřebu vitaminu B1. Samozřejmě se to týká dlouhodobého nadměrného pití, ne občasné skleničky nebo piva k obědu. „U chronických alkoholiků se nedostatek thiaminu často projeví jako Wernickeova encefalopatie či Korsakovova psychóza, což jsou onemocnění, která jsou příčinou jejich podivného chování,“ vysvětluje MUDr. Jitka Housová z 3. interní kliniky 1. LF UK Praha.

BÍLKOVINA AVIDIN: Vyskytuje se v syrovém vaječném bílku, znehodnocuje biotin (někdy zvaný vitamin H), důležitý pro normální růst a metabolismus. Nedostatek biotinu se projevuje zvracením, vyrážkou a ztrátou vlasů. Tepelnou úpravou se tento účinek avidinu odstraní.

Foto: Thinkstock

Nějaké to pivo nebo drink jednou za čas spíš nevadí. Pokud ale nasáváte denně, počítejte s tím, že se vaše zásoby béčka se citelně tenčíFoto: Thinkstock

Mezi antivitaminy patří i léky

Na jedné straně pomáhají, na druhé straně likvidují vitaminy ve velkém. Týká se to celé řady běžně používaných léčiv.

PROJÍMADLA: Prakticky všechna projímadla včetně bylinných. Nejhorší je v tomto směru parafinový olej, který váže ve střevě vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K) a brání jejich vstřebávání. Pro dlouhodobé užívání je tedy naprosto nevhodný.

KYSELINA ACETYLSALICYLOVÁ: Obsahují ji běžné léky, například Aspirin, Acylpyrin či Anopyrin, a způsobuje značné ztráty vitaminu C a vitaminů skupiny B.

DIURETIKA: Léky na odvodnění, používané například při léčbě vysokého krevního tlaku, mají, co se vitaminů týče, stejné účinky jako kyselina acetylsalicylová.

ANTIBIOTIKA: Ničí střevní mikroflóru, která za normálních podmínek produkuje vitamin K a vitaminy skupiny B. Jejich nepříznivý vliv je možné zmírnit pojídáním fermentovaných potravin s živými probiotickými kulturami.

Foto: Thinkstock

Výživné látky, schované v tomhle nákupu, dokáže zničit hrst léků. Myslete na to, když jste častěji nemocní!Foto: Thinkstock

Antienzymy: luštěniny a brambory

Látky, které nejrůznějším způsobem blokují činnost trávicích enzymů a snižují tak využitelnost bílkovin a sacharózy (řepného cukru) z potravy, se nazývají inhibitory. Najdete je především v bramborách, v luštěninách a v sóje. Většinu z nich lze ovšem zneškodnit uvařením, naklíčením nebo – v případě sóji – fermentací. Proto jsou nejzdravější a nejlépe stravitelné fermentované sójové výrobky jako miso, tempeh, tofu a sójové omáčky. „Takzvané sójové maso, jogurt, mléko ani sójovou mouku ovšem doporučit nemohu,“ upozorňuje Eva Cikrytová, spoluautorka portálu Jímejinak.

Jak se ubránit účinkům přírodních antinutričních potravin? Jedině pestrou stravou!

Reklama

Načítám