Hlavní obsah

Nezapomenutelné chvíle s venkovním osvětlením

Foto: Möbelix

Efektně nasvícený prostor umocní zážitek z pobytu na zahradě či teraseFoto: Möbelix

Dny se nám opět krátí, i když léto ještě zdaleka neřeklo své poslední slovo. Stále je příjemné posedět večer na zahradě či terase, jen je potřeba počítat s tím, že tma se přikrade dřív. Nachystejte se na ni!

Článek

Stejně jako v interiéru, také venku plní umělé osvětlení dvojí funkci: praktickou a dekorativní. V prvním případě jde o nasvícení určitého prostoru tak, abychom se v něm dobře orientovali, případně v něm mohli vykonávat určitou práci. V druhém případě je to nejen o designu svítidla, ale i o tom, co osvětluje. Světlo nemusí být ozdobou jen samo o sobě, můžete jím nasvítit například kvetoucí trvalky, zajímavé keře či zahradní prvky, jako jsou lavičky či sochy.

Foto: Möbelix

Solární lucernu Ron (169 Kč) postavte samostatně do záhonu nebo vytvořte skupinky pro nasvícení zídky či skalkyFoto: Möbelix

Skvěle k tomu poslouží třeba zapichovací solární lampičky, které jsou rovněž ideální pro osvětlení chodníků či příjezdových cest. Mohou ale také kopírovat hranici mezi trávníkem a záhony. Zkrátka mají univerzální využití, a navíc je lze snadno přemisťovat.

Foto: Möbelix

Lucerna Wendy (429 Kč) se ve spolupráci s čajovou nebo jinou svíčkou postará o nezapomenutelnou atmosféruFoto: Möbelix

Prakticky i esteticky

Přímo u domu oceníte osvětlení, které je jeho součástí – ať už jde o svítidla závěsná, stropní či nástěnná. Osvítí vstupní část domu, terasu či cestu do garáže. Svým designem by mělo vhodně doplňovat celkový vzhled domu, ať už jde o stavbu moderní či s rustikálními prvky.

Foto: Möbelix

Bambusové lucerny vnesou do prostoru špetku exotikyFoto: Möbelix

Lucerny jsou vděčným detailem, který se postará jak o orientační, tak ambientní osvětlení. Můžete je umístit například na schody k domu či na terasu. Je jen na vás, zda zvolíte tradiční provedení na svíčku nebo moderní s LED zdroji.

Foto: Möbelix

Světelný řetěz Schnurli (149 Kč) je skvělou investicí. Uplatníte ho jak v exteriéru, tak interiéru a pozvedne celkový dojemFoto: Möbelix

Výhodou solárních variant je, že šetříte svůj čas i životní prostředí. Nemusíte pracně dobíjet baterky, případně řešit instalaci venkovních rozvodů elektřiny. Svítidlo se o sebe postará úplně samo – přes den se dobije, večer svítí. Navíc tak využíváte energii z obnovitelných zdrojů.

Foto: Möbelix

Solární řetěz Mitzi (349 Kč) se světýlky připomínajícími lodní lampy je jako stvořený pro večírek v námořnickém styluFoto: Möbelix

Tyto formy osvětlení mají rozmanité tvary i rozměry a vybere si skutečně každý. Můžete díky tomu ladit vzhled svítidel s celkovou koncepcí zahrady. Pokud jste milovníky japonských a zenových zahrad, určitě oceníte světla v podobě různých soch a kamenných dekorací korespondujících s tímto stylem.

Foto: Möbelix

Řetězy, lucerny, lampiony, ale i obyčejné svíčky dokážou dělat velké divy. S nimi se každý stává úspěšným designérem!Foto: Möbelix

Čas na party

Pokud rádi a často pořádáte zahradní slavnosti, grilování pro přátelé nebo vyhlášené bazénové party, jistě oceníte efektní osvětlení pro navození uvolněné atmosféry. Investice do světelných řetězů, závěsných solárních lampionů a půvabných luceren se vyplatí. Poslouží totiž i jako stálá dekorace a v zimě je můžete přesunout i do interiéru. Chcete být originální? Vyrobte si vlastní podle návodu ZDE.

Reklama

Načítám