Hlavní obsah

Vyspěte se i ve vedrech! 7 tipů, jak účinně ochladit ložnici

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letní vedra se dají zvládnout, když si aspoň v noci můžete užít ochlazení. Jenže opravdu parné červencové dny často nepřinesou úlevu ani nad ránem, a tak se budíte zmáčení jako houba. Naštěstí existují způsoby, jak sebe i ložnici ochladit.

Článek

Když máte v ložnici jako v sauně, doslova horko těžko se dobře vyspíte. Spíš se budete převalovat ze strany na stranu, vlastním potem zmáčíte prostěradlo a možná se vám ani nepodaří úplně zabrat. Jediným východiskem není pouze klimatizace, vsadit můžete i na následující tipy.

1. Ráno všechna okna zavřete

Na ochlazení ložnice pro lepší spánek musíte začít pracovat už od rána. Ačkoli vás láká otevřít okna a větrat, je to pro tento případ osudová chyba. Stejně jako se v zimě snažíte, aby vám teplo z bytu neunikalo ven, tak v létě musíte zabránit jeho přebytku. Okna proto hned ráno zavřete a zatáhněte žaluzie či závěsy.

2. Dveře ale nezavírejte

S dveřmi je to ale přesně naopak. Obzvláště v noci si pohlídejte, ať nespíte v uzavřené ložnici. Zdánlivá drobnost dobře podpoří cirkulaci vzduchu v místnosti, což vám zajistí trochu svěžejší a chladivější podmínky ke spánku.

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Zatímco okna by měla být přes den zavřená, u dveří je tomu naopakFoto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

3. Mokrý ručník do okna

Přes den je ideální mít zabedněno, ale v noci můžete okna otevřít. Pokud je vám horko i přesto, že máte otevřeno dokořán, namočte ručník nebo osušku do ledové vody a pověste je do okna. Vzduch v místnosti by se měl příjemně zchladit a zvlhčit.

3. Trik s ledem a větrák

Na podobném principu funguje i trik, ke kterému si musíte obstarat aspoň malý větrák a led. Kostky ledu dejte do misky, kterou umístěte přímo před ventilátor. Led bude pomaličku tát, a větrák tak bude vzduch v místnosti zvlhčovat a chladit.

4. Chladivé povlečení

Podobně jako byste ve vedrech měli nosit hlavně bavlněné oblečení, je tenhle materiál nejlepší volbou i pro vaše povlečení. A mělo by být světlé barvy, což věděli už staří Egypťané, ti v jiném údajně nespali. Bílé povlečení z bavlněného saténu je prodyšné, lehké, chladivé a na léto maximálně komfortní.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Bílá barva pocitově chladí a bavlněný satén takéFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

5. Mrazený polštář

Oblíbeným trikem je také mrazení polštáře. Ten byste měli v mrazáku nechat alespoň tři hodiny. A co dělat v případě, že se vám tam celý polštář nevejde? Zmrazte si alespoň povlak na něj, nebo ponožku naplněnou rýží. Tu si pak dejte pod polštář, měla by příjemně chladit a zajistit rychlejší usnutí.

6. Vypněte elektroniku

Spíte v místnosti, kde je zapojená televize, počítač, lampy, nabíječky a celá řada dalších věcí? Na noc všechno vypněte a vytáhněte ze zásuvek. Přístroje totiž také místnost ohřívají.

7. Odložte pyžamo

Spaní bez oblečení je zdravé nejenom v létě, avšak právě v horké letní noci by mělo být skoro povinné. Vaše tělo se v noci automaticky přizpůsobuje na nižší vnější teplotu (je to dané biologicky z dob, kdy ještě lidé spali venku). Okolní chlad pak vede k tomu, že spíte hluboce a kvalitně. Spaní v pyžamu, které vás zahřívá, je z tohoto hlediska nepřirozené. Spaní naostro má ale i další výhody.

Anebo to vezměte z gruntu a rovnou si zařiďte novou ložnici. Jak by měla vypadat, aby se v ní dobře spalo?

Reklama

Načítám