Hlavní obsah

Noční stolky ze špalků a vzkazy psané na zdi. Stylový byt je plný vtipných nápadů

Foto: Ondřej Rytíř (14x)

Padesátimetrový byt v domě ze 20. let byl v původním stavu, nevyhovující byla i jeho dispozice. Rekonstrukcí vznikl v největší místnosti spojený obytný prostor s kuchyní a jídelnou

V atraktivní lokalitě Letné v blízkosti kaváren a řady zajímavých míst stojí dům ze 20. let minulého století, v němž po rekonstrukci vznikl kouzelný byt s jednoduchým svěžím designem a retro prvky.

Článek

Dům na pražské Letné pochází z období kolem roku 1920, původně dvoupokojový byt se nachází v jeho zvýšeném přízemí. Majitelé, mladý manželský pár, jej koupili s tím, že se v něm zabydlí jen na krátkou dobu a později jej budou pronajímat návštěvníkům Prahy – sami již v té době plánovali rodinu, a potřebovali proto pro sebe najít větší prostor.

Mladistvý design a retro

Padesátimetrový byt byl v původním, tedy poměrně špatném stavu – od elektrorozvodů po nevyhovující dispozici. Malinká koupelna byla přístupná ze zadního pokoje a novým majitelům a jejich záměru nevyhovovala ani kuchyně umístěná v chodbě. Jejich snem byl jednoduchý mladistvý design s použitím retro kousků s moderní elegancí a hlavně prostor s mnohem lépe řešenou dispozicí.

Úžasná lokalita a velké světlé místnosti

Na cestě za splněním jejich snu je provázela architektka Hana Štěpková, majitelka studia Flat White. „Předností bytu je jednoznačně jeho lokalita a také velké světlé místnosti. Vyřešit dispozici ale nebylo jednouché, naším hlavním úkolem bylo vymyslet praktickou koupelnu a zároveň ponechat neprůchodnost pokojů. Zasáhli jsme proto do příček a vytvořili kuchyni s obývacím pokojem v největší místnosti tak, že se z předního pokoje oddělila šatna a malá chodbička, ze které je místnost nyní přístupná,“ vysvětluje Hana Štěpková.

Foto: Archiv studia

V kuchyňském koutě použili černobílou kombinaci barev, nad jídelním stolem visí lehce industriální svítidlo Magasin Lamp od Norr 11 (8652 Kč, Designpropaganda)

Černobílá koupelna

Koupelnu propojili s toaletou a zabrali ještě kousek původní chodby tak, aby vznikla pohodlná prostorná místnost s velkým sprchovým koutem. Vznikla tu i velká nika, kam se schovala pračka a kotel a kde mají své místo i další potřebné věci. „Obklady jsme vybrali z retro kolekce lesklých malých dlaždiček a schválně jsme použili černou spárovačku i rohové lišty, které zvýrazní členění. Koupelně sluší i černé doplňky a jim navzdory je velice světlá,“ doplňuje architektka.

Ložnice s detaily „z lesa“

V poměrně minimalistickém duchu se nese také ložnice, kde je pouze postel, a tak v ní zbývá dost prostoru a navíc je úžasně světlá. Namísto nočních stolků použili březové špalky, které jsou pro odložení knihy a brýlí zcela postačující a staly se oblíbeným detailem „z lesa“.

„Přírodní materiály milujeme, proto jsou ze dřeva i velké posuvné dveře, které ložnici oddělují. Vyrobené jsou na míru, opatřené bílým lakem a pojíždějí na industriální kolejnici,“ dodává k tomu architektka Hana Štěpková.

Foto: Archiv studia

Bíle lakované dřevěné dveře jsou vyrobené na míru, pojíždějí na industriální kolejnici a ložnici oddělují od chodby. Na tabuli si majitelé a jejich hosté nechávají vzkazy

Úložné prostory v šatně i chodbě

Veškerý úložný prostor je pak v šatně, která se nachází v „černé kostce“ opatřené tabulovou barvou, kde majitelé nechávají vzkazy pro své návštěvníky a naopak.

V chodbě si mohli dovolit vestavit šatní skříň i botník a počítali také s prostorem na odložení tašek či sezení při obouvání. Vtipným detailem jsou hravé háčky z kožených poutek, do nichž je možné zavěsit kabelky a šátky nebo zastrčit noviny.

Historické odhalení

Velký poklad objevili pod koberci, které schovávaly parkety, jež sice na první pohled vypadaly v dezolátním stavu, ale podlaháři se je podařilo zachránit a vdechnout jim nový život.

„Po finální úpravě jsou ještě hezčí, než by byly nové, mají nádhernou barvu i kresbu,“ má radost Hana Štěpková. Další kousek historie pak zdobí stěnu v obývacím pokoji, kde nechali odhalenou část oškrábané původní omítky, čímž vznikl originální obraz.

Návrh rekonstrukce zpracovala Ing. arch. Hana Štěpková ve spolupráci s Ing. arch. Klárou Valovou.

Povedla se rekonstrukce? Co říkáte na původní parkety a „historický obraz“?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek