Hlavní obsah

Nohy jako modelka? Žádný problém!

Foto: shutterstock.com

Některé ženy své nohy zbytečně schovávajíFoto: shutterstock.com

Reklama

Mít tak krásné nohy s pevnými stehny… Žádné křečové žíly, zarudlé cévky, tuk na lýtkách. Lze toho dosáhnout? A v jaké míře pomáhá kosmetika?

Článek

Která z nás by nechtěla mít nohy jako modelka, za nimiž se každý muž otočí? Zvlášť když víme, že odhalená kolena a podpatky na ně působí jako afrodiziakum. Tvar nohou je každému nadělen od boha, takže s ním už se toho moc nesvede, ale s tím ostatním už můžeme kouzlit my samy.

Atraktivní stehna

Silná stehna straší mnoho žen, které se kvůli nim obávají kratších sukní. Tyto velké tukové buňky, nahromaděné na tak špatných místech, že nedovolují šatníku víc odvážnosti, jsou většinou genetického původu. Ale i přesto není nic ztraceno! Tkáň i pokožka má naději zbavit se ochablosti a povislosti pravidelným procvičováním svalů. Ze sportů je pro tento účel nejvhodnější plavání, ale i tenis nebo výlety na kole. K zahození není ani vyběhnutí schodů či rychlejší chůze. Aspoň nějaký pohyb je lepší než žádný, tak přestaňte jezdit výtahem a vystupte o jednu zastávku tramvaje dříve, ať můžete s formováním začít již dnes. Možností je samozřejmě i operativní zákrok odstranění nežádoucího tuku, ale po pár týdnech tohoto „domácího tréninku“ ho potřebovat nebudete.

Foto: shutterstock.com

Plavání je vhodné na tvarování nohouFoto: shutterstock.com

I kolena potřebují péči

Mít hezká kolena bez zrohovatělých šupinek není žádané pouze v létě do plavek. I plesová sezona si žádá své, a tak na zarudlou a suchou pokožku používejte peeling a každý den důkladně krémujte hutným tělovým krémem (např. na nohy). Pomůže i (ne)obyčejný citron, díky jehož ovocnému cukru se pokožka zvláční a kyselina citronová vyhlásí boj suchým šupinkám.

Sexy kotníky bez otoků

Kumulace tkáňové tekutiny stojí za oteklými a „obézními“ kotníky. Problém je ve zpětném odtoku krve k srdci, který je narušený a zavdává příčinu i k otokům na lýtku a kolenu. Doporučuje se povzbuzovat prokrvení čili mít nohy co nejčastěji ve výšinách – opřené o zeď, podložené polštářem a věnovat se třeba jízdě na kole, plavání, běhu. Na konci koupele je sprchujte střídavě teplou a studenou vodou a vyvarujte se nošení těsných kalhot a podkolenek.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nezapomeňte na pravidelnou péčiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Metlice – pavučinky. Co s nimi?

Jestliže vaše nohy „zdobí“ namodralé pavučinky, jedná se o rozšířené podkožní cévky, které jsou taktéž záležitostí genetiky. Způsobuje je ochablé tkáňové vazivo, respektive málo pružné cévky, v jejichž silách není plynulý krevní průchod. Viditelné jsou na stehnech, lýtkách i kotnících, ale zpravidla se označují pouze kosmetický problém. Zarudlé cévky lze odstranit kožním lékařem nebo kosmetickým chirurgem, který do postižené žíly vpíchne roztok, který slepuje cévní stěny. Jejich zpevnění ale můžeme dosáhnout také pomocí laseru, čemuž předchází vyšetření ultrazvukem. Velmi šetrná je však metoda zakrývání, kdy samoopalovací krém nebo tělový make-up schová nedostatky. Na druhý jmenovaný se přeptejte u své kosmetičky. (Na těle vydrží pět dní, takže žádné nánosy dvakrát denně!)

Varixy jsou nebezpečné

Křečové žíly mohou vytvářet nebezpečné sraženiny, čímž připravují půdu pro trombózu. Při operačním zákroku se poškozená céva vytahuje, laser je určen pouze pro malé křečové žilky. Prevence (a to v pooperační fázi) spočívá v ochraně tkáňového vaziva před prokrvováním a vytvoření podmínek pro ničím neomezovaný krevní oběh. Bohužel jsou tedy pasé intenzivní masáže, návštěvy solária, kozačky, těsné boty, je třeba omezit kofein, nikotin i alkohol. Příznivě naopak působí lymfatická drenáž, nošení tlakových punčoch, zvedání nohou do výše a aplikace krémů posilujících tkáň.

Reklama

Související témata:

Načítám