Hlavní obsah

Ovládněte svou menstruaci!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nenechte si zkazit dovolenouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jistě to také znáte. Přemýšlíte, zda si pobyt u moře užijete anebo budete jen suše polehávat na slunci. Vaše ženské problémy si však můžete nastavit tak, jak se vám hodí! Postačí "zázračné" pilulky - norethisteron! Kdo je předepíše? A jak je máte užívat? Nechte si od nás poradit.

Článek

Menstruace v nevhodný čas dokáže pěkně otrávit život. A to nejen pokud jde o plánování termínu dovolené, ale třeba také sportovního vyžití nebo společných chvilek s partnerem. Abyste se nemusela nutně podřizovat tomu, jak si řekne vaše tělo, existují prášky, které dokáží menstruaci oddálit. Jedná se o tzv. norethisteron.

Tento přípravek používaly dříve pouze sportovkyně nebo třeba modelky, pokud předváděly spodní prádlo či plavky. Vedle žen, které jsou takto pracovně vázány na nemenstruování v určitých dnech, se norethisteron dnes stále častěji předepisuje i ženám, které si oddálení menstruace přejí z jiných důvodů, než je jen zaměstnaní.

Dostanete je na předpis

Prášky na oddálení menstruace jsou na předpis. Ten vám vystaví gynekolog na požádání, pokud nemáte žádné závažné zdravotní problémy. Předepíše vám přesný počet pilulek, které dostanete. Počet pilulek je vždy dvojnásobný od počtu dnů, o kolik chcete menstruaci oddálit.

Užívat norethisteron byste měla začít minimálně tři dny před očekávaným začátkem menstruace. Bere se jedna pilulka co 12 hodin, tzn. že na den máte dvě. Je důležité je užívat v přibližně stejný čas.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Norethisteron také léčí hormonální potížeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Má i léčebné účinky

Norethisteron předepisují lékaři i při různých hormonálních problémech. „Pokud se u ženy dostaví krvácení mimo menstruační cyklus nebo se menstruační cyklus neustále mění, předepisuje se právě norethisteron. Stejně tak jej lze doporučit i v případě, pokud má žena tzv. rozházené hormony, a krvácí třeba měsíc v kuse. To se může stát vlivem špatného výběru hormonální antikoncepce. A v takovémto případě ji zachrání opět užívání norethisteronu," říká Čermáčková.

Kdy norethisteron nebrat?

Tablety by neměly užívat ženy, které jsou alergické na norethisteron acetát. Rovněž by je neměly užívat kojící matky a ženy těhotné. Velká dávka hormonů by nemusela na dítě působit dobře.

Reklama

Načítám