Hlavní obsah

Kuchyně roku 2010: Podívejte se!

Foto: IKEA

Bílá zůstává už léta nejoblíbenější barvou v kuchyniFoto: IKEA

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je podle výrobců a prodejců kuchyní obdobím, kdy si nejvíce z nás pořizuje novou kuchyň. Patříte také do této skupiny? Pak vám poradíme, jaká dvířka jsou právě in a na co byste neměly zapomenout!

Článek

Při výběru nové kuchyně většina z nás řeší hlavně barvy a vzhled dvířek - ty jsou totiž nejvíce vidět. Ovšem o tom, jak se nám bude v kuchyni dobře vařit a jak rády tady budeme pobývat, rozhodují technické drobnosti, jako je způsob otevírání dveří nebo třeba to, jak snadno se nám dvířka zašpiní a jak jednoduše je umyjeme. I tady vám poradíme, co je pro vás nejlepší.

Když kuchyň, tak červenou

Všichni výrobci kuchyní mají ve své nabídce jak kuchyně moderní s hladkými dvířky, tak ty klasické, kde jsou plochy zdobeny různými vyfrézovanými rámečky či jinými ornamenty. Móda ale fandí těm prvním - jednoduchým a hladkým. K jejich oblibě přispívá i jednoduchá údržba. Hladkou plochu dvířek totiž setřeme mnohem jednodušeji, než když musíme hadrem poctivě „projíždět“ jednotlivé prohlubně a rámečky.

Přesto to neznamená, že by hladká dvířka byla nudná. „Z barev vládnou kuchyním stále bílá, ale velmi často se zde prosazuje červené, ti odvážnější si mohou zvolit i část skříněk černých, vše samozřejmě ve vysokém lesku, který dodává kuchyním luxusní vzhled,“ říká Miloslav Kolařík z firmy Decoland, která prodává kuchyně Scavolini.

Mnohé z násse lesklým dvířkám brání s tím, že jsou na nich patrné a viditelné otisky prstů a všechny šmouhy. Proto raději volíme matný povrch, i když bývá často na úklid složitější. Lesklá dvířka jsou totiž dokonale hladká, v matných pak zůstávají mikropóry, které sice nevidíme, ale špína v nich může ulpívat. I když tedy nejsou otisky na nich na první pohled tolik patrné, péče a ošetření matného povrchu jsou složitější než u lesklého.

Podobně jako bílá barva je stále v módě i dřevo. Ale i zde je patrná určitá proměna. Exotické dřeviny stále ještě v nabídce najdeme, ale mezi hity patří ořech. A upouští se i od bělení či jiného probarvování a nechává se vyniknout přirození barva a krása dřeva.

Foto: Decoland

Revoluční kruhový varný prostorFoto: Decoland

Krásná = praktická

Pro všechny typy dvířek však platí, že by se měly zcela obejít bez úchytek. Přesto ale musíme dvířka i zásuvky otevírat snadno. Firmy nám nabízejí dvě cesty, jak toho dosáhnout - první je takzvaný automatický systém ovládání, kdy jsou dvířka vybavená speciálním automatikou a jakmile se jich dotkneme rukou nebo třeba kolenem, otevřou se. Existuje ale ilevnější možnost. „Postupně zařazujeme do všech svých řad nábytku dvou- až třícentimetrovou mezeru, která je tvarovaná pod úhlem 45 stupňů tak, aby se dovnitř snadno dostalo prsty a dvířka se jednoduše otevírala,“ konstatuje Jiří Fryšták ze společnosti Koryna nábytek.

Jenže k čemu nám budou krásná lesklá dvířka, když brzy zjistíme, že je nemůžeme otevřít, protože jsme naproti umístily jinou skříň? Také technické provedení kuchyně je důležité!

„Z našeho průzkumu mezi členy klubu IKEA Family vyplynulo, že více než 73 procent dotázaných má v úmyslu provést ve své kuchyni menší nebo větší změny, i když přesně nevědí, jak s nimi začít,“ říká Jindra Válová z IKEA a přidává další zajímavost: „Dozvěděli jsme se také, že 47 procent dotazovaných začíná plánovat svou kuchyň, aniž by si ji před tím změřili!

Jestliže si troufneme naplánovat kuchyňsamy, můžeme využít nabídku firem, které poskytují svým zákazníkům zdarma plánovací program na internetu. Ostatní se mohou obrátit na odborníky. Standardem dnes je, že nám navrženou kuchyň ukážou nejen v půdorysu, ale nabídnou i 3D vizualizace včetně barvy stěn, tapet nebo podlahy, takže získáme velmi přesnou představu, jak bude naše nová kuchyň vypadat.

Reklama

Související témata:

Načítám