Hlavní obsah

Nový stolek do obýváku? Vybírejte ho podle pohovky!

Foto: Boconcept

Jaký máte doma konferenční stolek vy?Foto: Boconcept

Reklama

Neopakujte chyby ostatních a vyberte si konferenční stolek tak, aby vám dobře sloužil. K čemu ho budete používat? „To je hloupá otázka,“ říkáte si... Ale znáte na ni odpověď? V tom to totiž celé vězí!

Článek

Lidé si většinou vybírají nábytek podle jeho ceny a vzhledu. Nechávají se ovlivnit módou, ale často zapomínají na praktickou stránku věci. Možná vás ale láká „japonský styl“ stolování, byť o tom zatím vůbec nevíte!

K čemu slouží konferenční stolek?

Tento druh nábytku má speciální určení. Používá se vlastně jen na odkládání věcí, ať už třeba časopisů nebo šálku kávy. V našich končinách neslouží ke stolování – narozdíl od zmíněného Japonska, kde sedí rodina i hosté na zemi a stravuje se typickým způsobem. Tam v podstatě jídlo neleží na desce stolu, všichni je mají v rukou.

Foto: Nábytek Říha

Konferenční stolek slouží pro odkládání předmětů, nikoliv ke stolováníFoto: Nábytek Říha

U nás se drží tradice sedacích souprav a pohovek. Konferenční stolek je tedy nízký vlastně jen proto, abyste na sebe všichni viděli. Jak nízký ale znamená ještě vůbec funkční?

Držíte kávu s podšálkem v ruce a přitom pohodlně sedíte zabořeni hluboko v měkké sedačce... Jak moc se pak budete muset předklánět, až kávu dopijete a budete ji chtít postavit zpět na desku stolku? Může to jít pohodlně, ale stejně tak se z toho může stát nepříjemný tělocvik. Proto byste měli věnovat pozornost výšce stolku a vybírat ji s ohledem na hloubku a sklon sedáku pohovky či křesla!

Foto: Cesare interier

Trendem jsou takzvané nízké stolky, které leží přímo na podlazeFoto: Cesare interier

Na jaké pohovce u stolku sedíte?

Máte měkkou, hlubokou pohovku, na které sedíte v příjemném záklonu? Pak by váš konferenční stolek měl být vysoký přibližně 45 centimetrů. „Je to běžná praxe. Klienti často protestují a chtějí si stolek vybrat jen podle vzhledu. Když si ale vyzkouší, jaké to je vstávat z hluboké pohovky a mačkat si žaludek předkláněním k nízkému stolku, tak se pak rádi nechají přesvědčit," říká s úsměvem Ing. arch. Jaroslav Novotný a dodává, že „v případě, že máte sedací soupravu, na které sedíte vzpřímeně skoro jako na židli, si můžete naopak dovolit mnohem nižší stolek ležící třeba i těsně nad zemí."

Foto: Bonaldo

Nemusíte si ale konferenční stolek dávat přímo k sedačce. I taková řešení jsou možnáFoto: Bonaldo

Nejpraktičtější je zlatá střední cesta

Pokud si nevíte rady, zvolte osvědčenou střední cestu. „Z hlediska praktičnosti je ideální výška konferenčního stolku shodná s výškou sedáku pohovky či křesla, je to prosté,“ komentuje situaci ing. Pavel Vaněk z Cesare interier. Zaručíte si tím možnost pohodlně si odložit skleničku, ovladač na televizi a nebudete se muset zbytečně namáhat, když se budete chtít znovu napít nebo přepnout program.

Foto: Nabytek Ratan

Vzhled ani cena by neměly být jediným kritériem výběruFoto: Nabytek Ratan

Jaké jsou trendy? Znáte „nízké“ stolky?

Modernímu stylu bydlení odpovídají konferenční stolky, pro které se vžilo označení „nízký“ stolek. Výška jeho odkládací plochy je jen několik centimetrů nad podlahou a není výjimkou, když na zemi přímo leží, a nemá tedy vůbec žádné nohy. „Jde spíše o estetický dojem a o určitou tradici neformálního setkávání. Nízké stolky jasně odkazují na japonský styl stolování,“ vysvětluje Martin Šťastný z firmy BoConcept. „Jedná se o velmi trendy a neformální typ stolku, který je vhodný do větších otevřených prostor s horizontálními liniemi a je typický pro italský minimalistický design a italské interiéry," dodává Miloslav Kolařík ze společnosti Decoland.

Foto: BoConcept

Zkuste stolek Occa, jehož výšku můžete snižovat i zvyšovat a máte po problémechFoto: BoConcept

Foto: BoConcept

Sezení na hluboké sedačce vás bude nutit k nepříjemnému předklánění nad desku příliš nízkého stolkuFoto: BoConcept

Foto: BoConcept

Ideální je výška stolku ve výšce sedáku sedací soupravyFoto: BoConcept

Jak vysoký je váš konferenční stolek? Nebolí vás záda?

Reklama

Související témata:

Načítám