Hlavní obsah

Nudíte se spolu?

Foto: shutterstock.com

Už se ani nehádáme...Foto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„To byla zase nuda! Celý víkend jsme se nehnuli z bytu. Ani procházka, ani kino, už nám ani nikdo nevolá, to je strašný...!" „Už se ani nehádáme, nemáme si co říct." Že vám to připomíná váš vztah? Kdo za to může a jak z toho ven?!

Článek

Nejhorší kombinace? Dva unuděnci!

Nuda je prazvláštní stav duše. Nemáte co dělat, štve vás to, ale představa jakékoli činnosti ve vás vyvolává ještě větší averzi. Naštěstí vás z nudy vždy vysvobodí něco, co udělat musíte. Třeba jít do práce.

Ale uznávám, že pro někoho může být slovo nuda k smíchu. Vždyť je tolik věcí, které jste nestačili udělat, a tolik knih, které jste nestačili přečíst. To znám! Existují však přeborníci v nudění se. Řečí chemie jsou to lidé, kteří netrénují svůj mozek k produkci dostatečného množství budivých aminů, kteří si odvyknou radovat se z jakékoli činnosti, ztrácejí aktivitu a činorodost, zkrátka … nudí se. Takového nudícího se jednotlivce můžeme litovat, můžeme jím opovrhovat či nám může být lhostejný. Jiná situace ovšem nastává, máme-li takového člověka za partnera, neřku-li jsme-li takovým unuděným stvořením sami a snažíme-li se svoji nudu zahnat s pomocí našeho protějšku.

Setká-li se unuděnec s člověkem činorodým, pak ještě příliš kolizí nehrozí. Ten aktivní ke kolizi neposkytne příležitost. Vyrovná se s tím, že ve svých aktivitách bude zřídkakdy následován, neptá se: „Půjdeme spolu na procházku?“, ale konstatuje: „Jdu na procházku (do bazénu, na zahrádku, vymalovat sklep), pokud by se ti chtělo, můžeš jít se mnou.“ A často ani nečeká na odpověď. Unuděnec se trochu stydí, a tedy svoji nudu raději nikterak hlasitě nedeklaruje. Setkají-li se však hned dva unuděnci, to už je boží nadělení. Pak je situace daleko horší a vyžaduje několik praktických rad.

Foto: shutterstock.com

Najděte si společné zálibyFoto: shutterstock.com

Tak aspoň něco řekni!

Nudící se partneři se mylně domnívají, že by měli nudu zaplašit dialogem. Jak však může takový dialog vypadat, když rozpoložení nudícího se člověka je negativní?! Nejsou-li partneři poučeni, pak se spolehlivě z nudy vyvádějí vzájemnou hádkou. V běžném životě je ještě šance, že páru z nudy či bující hádky pomůže nějaká vynucená činnost. Někdy pár vysvobodí hladové dítě vracející se ze hřiště, jindy přijde nečekaná návštěva, jindy vše vyřeší neodolatelný televizní program. Televize je vůbec pro unuděné dvojice skutečným darem z nebes.

Tragickým obdobím pro nudící se páry se tak zcela logicky stává čas dovolené, kdy společně stráveného času naráz významně přibude a vynucených činností ubude. Jsou dvojice, které se dokáží každou dovolenou prohádat od začátku do konce, které ke svornosti dokáže přivést snad jen krádež, úraz, požár či zemětřesení, tedy opět nějaká vynucená činnost, reakce, která je z nudy vysvobodí.

Jak se z nudy nepohádat?

Chceme-li se nechat poučit, jak se vyhnout hádkám z nudy, slyšme rady manželského poradce MUDr. Miroslava Plzáka. Rada první: NEMLUVIT! Jenže ono se to řekne. Jak nemluvit celou dovolenou? Rada druhá: Když mluvit, pak na výhradně kladná témata, která si zaslouží pochvalování a notování si: „My máme výhled na moře a sousedi koukají do stráně.“ „Máme hezčí a chytřejší děti než sousedi.“ „Večeře byla výtečná a dobře, že jsme si tu polopenzi objednali (sousedi se každý večer cpou konzervami a salámem).“ Rada třetí: Nejsou-li na dosah témata kladná, pak hovořme o katastrofách, které by mohly nastat: „Představ si, kdybychom se namotali do té řetězové bouračky na dálnici.“  „Představ si, kdyby nám celá dovolená propršela jako Novákovým!“ „Představ si, že bych ti řekla, že jsem v tom!“

Buďme kreativní a citlivě se vyhýbejme jakýmkoli kolizním tématům. Jistěže otázku o náhlém otěhotnění nepoloží žena, která neměla se svým partnerem rok pohlavní styk. To by byla slušná provokace. A zakažme si výzvy: „Řekni něco“ a povzdechy „S tebou je nuda“. Uvědomme si, že těmito výzvami a povzdechy vlastně říkáme sami o sobě: „Jsem takové trdlo, že se nedokážu sám (sama) ani zabavit.“

A jak líčíte na nudu vy? Že se nepohádáte ani o dovolené? Na vaše recepty se těšíme na info@prozeny.cz!

Reklama

Načítám