Hlavní obsah

O mužích nahlas i potichu 10

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Muži by neměli nosit šperky na oblečeníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

10. díl - Seznam šperků, které může elegantní muž nosit, není dlouhý. Pravda je, že doba nahrává stále více zdobení mužů. Prstýnky, náramky a řetízky na krk se stávají běžnou záležitostí. Ale platí zde ještě naléhavěji než u žen, že méně je více.

Článek

Řetízky a náušnice

Řetízky kolem krku jsou běžnější u jižních národů než ve vnitrozemí, teplejší počasí svádí k méně formálnímu oblečení, kdy je řetízek vidět. Zásadně se ale tento šperk nenosí navrchu košile, svetru a už vůbec ne trika. Patří na tělo pod oblečení. Proto je viditelný jen pro nejbližší okolí, kde se muž vysvléká. Mužně vypadají silnější tvary řetízků a přívěsky ve tvaru destiček.

Náušnice se musí sladit se stylem oblečení, ale drobný briliant nebo kamínek od Swarovského nebude nikdy vypadat špatně. Ostatně je vidět na mnoha mužích rozličných profesí.

Prsteny

Muž by si měl hlídat, aby měl na svém těle nebo aspoň ruce sjednocenou barvu kovu. Má-li zlaté hodinky, měl by mít i prsten zlatý. Když nosí snubní prsten, může přidat ještě dva prsteny, ale maximálně. Rodový prsten s erbem se nosí na prsteníku nebo malíčku ruky, na které není snubní prsten. Náhražka takového šperku nemá úroveň. Šlechticem se člověk buď narodí, nebo jím není. Nejlepší vizitkou je, když člověk nic nepředstírá a je skutečně tím, čím je a ne tím, čím není, jak říkal pan Werich. Jinými slovy, vyberte si nějaký jiný prsten. Velmi zajímavým prstenem, který muži obvykle nosí na malíčku, jsou propletené tří kruhy z různých druhů zlata, tj. bílého, žlutého a červeného. Symbolizuje víru, lásku a naději, má ho ve své nabídce Cartier, jako vzor Trinity, ale je v různých obměnách nabízen i jinými šperkaři s příjemnějšími cenami.

Muži dodává lesk prsten s briliantem, tenký proužek s kamenem tak velkým, na který stačí jeho peněženka nebo bankovní konto.

Náramky

Poměrně rozšířenou záležitostí je náramek. Nosí se na ruce, kde nejsou hodinky. Dost často symbolizuje věrnost, věnují si ho partneři navzájem. A opět Cartier přišel se zajímavou variantou pro milence - s „pouty". Jde o náramek, který si partneři zapínají vzájemně na zápěstí šroubkem a nedá se sejmout z ruky bez pomoci toho druhého. Tomu se říká milenecká vzájemnost.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Náušnice mají ladit s oblečenímFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Kravatová spona a manžetové knoflíčky

Další šperk, který je na muži zcela běžný, je kravatová spona a manžetové knoflíčky. Oba kousky se nosí hlavně do společnosti. Má-li muž na sobě oba, mělo by se jednat o soupravu, potom jeden nepřebíjí druhý.

A rady na závěr

Muži, milovníci šperků, nezapomeňte jimi obdarovávat dámy svého srdce. A chcete-li šperky symbolizovat své bohatství, investujte raději do luxusních hodinek, přinesou vám lepší image než ověšené ruce a krk zlatem.

Další díl seriálu je věnovaný tabákovým pochutinám, tj. cigaretám, doutníkům, dýmkám, které se zase o něco lépe hodí k mužům než ženám.

Související témata:

Načítám