Hlavní obsah

Večeře nejpozději v pět? Víme, kdy naposledy jíst a hubnout

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno už neplatí, že byste měli jíst nejpozději v pět hodin odpoledne nebo večeři raději „nechat nepříteli“ a jít spát hladoví. Kdy si skutečně dopřát poslední jídlo dne, abyste byli fit, klidně spali a neublížili štíhlé linii?

Článek

Nemusíte se obávat složitých výpočtů ani tabulek – k ideálnímu času večeře se propočítáte celkem snadno. Podstatné je nejíst ani moc pozdě, ale ani příliš časně, tedy několik dlouhých hodin před usnutím. To by vás pak mohl v noci budit hlad a ráno byste se probouzeli unavení a slabí. Dlouhé hladovění a pokles krevních cukrů může způsobit až závratě, mdloby, nechutenství nebo pocit nutkání na zvracení.

Dopřejte odpočinek celému tělu

Rozhodně nejezte ale ani těsně před spaním. „Když se najíte na noc, udržujete v chodu trávicí trakt včetně jater, což se může negativně projevit na regeneraci,“ vysvětluje hlavní důvod Ing. Lukáš Vrána, školitel programu Cambridge Weight Plan. Tělo bude nuceno v noci zpracovávat dodanou stravu, bude ji navíc trávit déle než ve dne, protože řada orgánů je během spánku v útlumovém režimu. I efektivita zpracování energie bude odlišná a hrozí, že mnohem víc se uloží do tukových zásob!

Po jídle ale krásně usnu... A ztloustnu

Když se najíte, cítíte se unavení a máte pocit, že byste v minutě usnuli? „Usnout po jídle může být skutečně snazší, protože když zkonzumujete větší množství sacharidů, vzroste hladina glukózy v krvi a organismus vyplaví inzulin. Ten tuto hladinu sníží obvykle na hodnotu nižší, než byla předtím, což se projeví pocitem únavy a usnadní usínání,“ vysvětluje Lukáš Vrána. Přesto těsně před spaním raději nejezte. „Glukóza, která není energeticky využita, se přemění na tuk a ten se následně uloží. A to se samozřejmě projeví na přibírání na váze,“ zdůvodňuje odborník.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Chcete-li hubnout, odpusťte si vydatné sacharidové večeřeFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kdy tedy večeřet?

Ideální čas na večeři je nejpozději hodinu až dvě před spaním – dáte-li si lehce stravitelné jídlo. Pokud však zvolíte spíše něco těžšího anebo si dopřejete večeři bohatou na sacharidy (ovoce, těstoviny, brambory, pečivo apod.), jezte nejlépe tři hodiny předtím, než jdete spát. Chodíte-li do postele kolem desáté, můžete jíst v sedm večer, uléháte-li až s půlnocí, posuňte si večeři klidně na devátou. Můžete si dokonce rozdělit večeři na dvě menší, první si dát v pět nebo šest hodin a druhou lehčí právě kolem deváté.

V případné druhé večeře už ale skutečně šetřete sacharidy, nebo to zkuste úplně bez nich a dejte si třeba několik plátků šunky, nízkotučný sýr, ale bez pečiva, i zeleniny. Zvažte také, jak které potraviny trávíte – pokud je vám třeba po syrové zelenině těžko, zkuste ji alespoň lehce tepelně upravit, například podusit nebo ogrilovat. Stejně tak do luštěnin přidejte bylinky proti nadýmání, aby vás v noci netížily.

S velikostí večeře to nepřehánějte. Jestliže dodržujete režim pěti jídel denně, pak by měl být největší oběd (asi 30 % energetického příjmu), o něco menší by měla být snídaně a právě večeře (25 %), ještě lehčí pak dopolední a odpolední svačina (každá 10 %). Večeří byste měli doplnit zhruba kolem 400 kcal.

Raději zeleninu než krajíc chleba

A co si tedy dávat? „Večeři si nachystejte lehkou, bez velké porce sacharidů. Abyste dovolili tělu čerpat energii ze zásobních tuků, místo rizota nebo špaget upřednostněte míchanou zeleninu s kouskem sýra, šunky, vajíčka nebo tuňáka,“ radí hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. Zeleninu upřednostněte tu, která obsahuje méně sacharidů, tedy jako je třeba květák, lilek, cuketa nebo špagetová dýně, méně často i batáty.

Přijde vám taková večeře „hladová“? Zkuste si zpestřit jídelníček luštěninami – zasytí vás vysokým obsahem bílkovin. Můžete vybírat z pestré nabídky druhů, vytvoříte z nich levné pokrmy a snadno se poperete i s obávaným nadýmáním. Zkuste jeden ze šesti tipů na správnou večeři, která netlačí v žaludku a nevede k přibírání:

  • Celozrnný kuskus s rajčaty, olivovým olejem, sýrem a bylinkami -
  • Grilovaná zelenina s řeckým sýrem a rozmarýnem -
  • Hummus s chilli a řapíkatým celerem -
  • Kuřecí kari s cizrnou, bez přílohy -
  • Čočkový salát s mrkví -
  • Špagety z dýně se zeleninou (mrkev, rajče, cuketa, pikantní koření) a sýrem -
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pečivo (i celozrnné) si schovejte raději na snídaniFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

V kolik hodin večeříte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám