Hlavní obsah

O mužích nahlas i potichu 8

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dobře vypadající boty jsou vizitkou mužeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

8. díl - K pánským velmi důležitým doplňkům patří boty a ponožky. Nevhodně vybraná barva nebo tvar mohou i v kombinaci s elegantním oblekem úplně znehodnotit výsledný dojem. Stojí za to si něco o výběru říct, než půjdete do prodejny.

Článek

Platí zde pravidlo kvalita na úkor množství

Boty jsou nejdůležitější součástí pánského odívání. Špatně zvolené a viditelně levné boty naruší perfektní zevnějšek. Existuje jedno takové pořekadlo: „Je lepší jít životem bos nebo v ponožkách a omlouvat to náboženstvím nebo krádeží zavazadla, než si obout levné boty." Může se to zdát hodně přehnané, ale jak jinak poukázat na důležitost obutí.

Kdo nepatří mezi ty šťastné, kteří si mohou dovolit vybrousit oděv do detailů, musí svůj rozpočet na svůj zevnějšek rozdělit tak, aby zůstalo na kvalitní boty. Nedostatek peněz však není pravý důvod žalostného stavu bot většiny mužů. Podstatou je nedostatek vkusu, nezájem a ignorace.

Kvalitní boty a jak je poznáte

Obecně se dá říct, že o kvalitě se dá mluvit, když boty jsou zpracovány pečlivě a materiál je kůže. Proto je dobré se držet renomované značky. Vyšší cena se nám vrátí tím, že boty vydrží dlouho pěkné. Muži se bohužel nedrží hesla, které je vlastní ženám: Bot není nikdy dost.  Velkým nešvarem je oblékat boty den co den. Je potřeba mít minimálně dva páry na střídání.

Jejich rozdělení

Společenské boty mají vždy šněrování a obvyklé jsou zdobené a ozvláštněné perforací. Mokasíny se nosí především k dennímu a sportovnímu oblečení. Polobotky se sponou na straně, říká se jim „monkstrap", jsou na denní i večerní nošení. Hodí se k nim lépe užší typ kalhot, u širších obvykle dolní část kalhot zadrhává za sponu. Sportovní boty patří do tělocvičny, hřiště a přírody, méně už do města a vůbec ne do zaměstnání.

Kompletace s oblečením

Zkombinovat boty a oděv je obtížné. Vždy se musí dbát na to, pro jakou příležitost je vybíráte. Hnědé boty do společnosti a pro večerní záležitosti nejsou vhodné. Ke společenskému obleku se hodí nejlépe černá šněrovací bota, s tou nikdy neuděláte chybu. Je možné doplnit společenský oblek i mokasínou, ale musí být dobře vypracovaná a rozhodně nemůže mít „střapečky". Nicméně v konzervativní Anglii by to bylo faux pas. Stejně nevhodné je doplnit sportovní kalhoty obuví, která je určena k obleku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Obuv slaďte s oděvemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Ponožky na nožky

K botám neodmyslitelně patří ponožky, jsou tak blízko sebe, že mezi nimi musí být souhra. Vždy by měly být v odstínu kalhot a obuvi (v jeho tónu). Vybírejte vyšší typ ponožek, hlavně do společnosti. I když se dá noha přes nohu a nohavice se nešikovně shrne, neměla by být vidět nahá noha. To byl velký nešvar mužů po roce 89, krepsilonové ponožky nedefinovatelné barvy zařezávající se do nohy a navíc v botách, které měly k lesku daleko.

Vzhledem k tomu, že žijeme v době demokratizace luxusu, jsou zde sítě prodejen, v kterých je obuv cenově dostupná a kvalitní, třeba Baťa, CCM apod. Nezapomínejte, že boty jsou vizitkou každého muže.

V dalším díle se dozvíte, jaký doplněk vypovídá o společenském postavení muže.

Reklama

Související témata:

Načítám