Hlavní obsah

O tomhle bydlení snili roky. Starý penzion proměnili v nádherné sídlo!

Foto: Archiv firmy I.D. ARCH, Iveta Kopicová (15x)

V otevřeném společenském prostoru je obývací část, jídelní stůl a kuchyňská linkaFoto: Archiv firmy I.D. ARCH, Iveta Kopicová (15x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojďte s námi dnes na návštěvu bytu v domě, který se nachází v panenské části Šumavy. Majitel si splnil sen a postavil si byt v místě, do kterého se před lety zamiloval.

Článek

Láska k tomuto kraji se u pana Leoše zrodila před třinácti lety a může za to sport. Tenkrát jezdila parta otců mladých hokejistů na cyklistické soustředění k majitelům penzionu, jejichž synové se také věnovali hokeji. Leoš si Šindlov oblíbil natolik, že dlouhá léta hledal podobnou lokalitu. Pak zasáhla náhoda a penzion přestal sloužit svým účelům. Tak jej Leoš od původních majitelů odkoupil a pustil se do rekonstrukce.

Vsadili na reference

„S plánem na rekonstrukci objektu jsme se obrátili na společnost I.D. Arch, s jejichž prací jsme se setkali v prostorách Wines Home v Praze a u dalších realizací,“ vzpomíná majitel.

Foto: Archiv firmy

Zadní část domu. Z bytu se přímo vychází na terasu a je odtud krásný výhled do okolní krajinyFoto: Archiv firmy

„Architektka Ivana Dombková a Rostislav Černík si na místě stavbu prohlédli. Pak jsme jim sdělili naše požadavky. To byla především prosklená stěna s výhledem na šumavské slatě, které obklopují objekt, dále jsme si přáli prostornou společenskou místnost se stolem pro nejméně 10 lidí a SPA zázemí se skleněnou stěnou sauny s výhledem do přírody,“ dodává Leoš.

Foto: Archiv firmy

V interiéru je použito dubové dřevo. Podlaha je prkenná, vyrobená z kartáčovaného běleného dubu od značky Hoco, a je určena pro podlahové topeníFoto: Archiv firmy

Následná studie se téměř shodovala s představou majitele. „V projektové dokumentaci jsme připravili změny celé vnitřní dispozice původního objektu,“ říká Rostislav Černík ze společnosti I.D. Arch. „Vždy rádi spolupracujeme s investorem, který má rád přírodní materiály. V bytě jsme použili břidlicovou dlažbu, dubová podlahová prkna, určená pro podlahové topení, i africkou žulu na pracovní desku kuchyňské linky,“ dodává architekt.

Foto: Archiv firmy

Pohled do obytného prostoru s velkou sedačkou, pohodlnými ušáky, jídelním stolem a krbemFoto: Archiv firmy

Investice pro život

Celková cena rekonstrukce se pohybovala ve výši okolo 10 milionů korun včetně stavební části a kompletní dodávky interiérových prvků na míru, navržených Ivanou Dombkovou, jejich výroby a konečné instalace. Tu rovněž zajišťovala jejich společnost. „Dělali vše, jak se říká, od A – studie do Z – předání klíčů, mimo stavební část, kterou provedla místní firma Jostra,“ doplňuje majitel.

Foto: Archiv firmy

Od obývací části kuchyňskou linku odděluje policový systém z dubového dřeva. Celý strop je osazen bodovými světlyFoto: Archiv firmy

Bydlení s přírodními materiály

Zatímco vyšší poschodí bude určeno ke komerčním aktivitám majitele, přízemí objektu dnes slouží výhradně pro privátní účely. Byt majitele je řešen flexibilně s oddělenou klidovou zónou, v níž se nacházejí dvě ložnice a koupelna. Také je tu spojovací chodba ke SPA centru a vstup do privátní části domu, do haly se šatnou. Z obývací části je pak možno vystoupit na terasu.

Foto: Archiv firmy

Dřevo v podobě běleného dubu se uplatňuje ve všech místnostech, ložnice nevyjímaje. Přírodnímu stylu sluší povlečení z kanafasuFoto: Archiv firmy

Byt má rozlohu 150 m2. Dispozičně jde o prostorné 4 + 1 se vstupní halou, společenským prostorem se sedačkou a krbem, kuchyňskou částí s jídelnou, a dvěma ložnicemi se zázemím.

Foto: Archiv firmy

Koupelna je vybavena sanitou od Duravitu a Hansgrohe, sprchový kout je typu Walk InFoto: Archiv firmy

V domě je použito šetrné vytápění – tepelné čerpadlo – s ohledem na to, že stavba leží v těsném sousedství s 1. zónou Národního parku Šumava. A právě kombinace nádherné přírody, zimních a letních sportovních aktivit, houbaření, turistiky a úžasného klidu je to, co do těchto míst majitele bytu neustále přitahuje.

Foto: Archiv firmy

Před domem je k dispozici prostorná vířivkaFoto: Archiv firmy

Jak se vám líbí bydlení uprostřed panenské přírody?

Reklama

Načítám