Hlavní obsah

Obléct se a najíst? Pro dnešní děti nadlidský úkol!

Foto: thinkstock

Tlak na rodiče je ze všech stran velký. Pak občas nezvládají dostatečně se věnovat svým dětemFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neumí se obléct, obout, samy se najíst, nebo dokonce poprosit o pomoc. Školka je proto pro řadu dětí velký stres! Podle britské studie nemají totiž rodiče čas učit své děti základním dovednostem!

Článek

Podle studie, kterou zveřejnil britský deník Daily Mail, jsou dnešní tříleté či čtyřleté děti mnohem nesamostatnější než děti před lety. Jejich rodiče jsou totiž unavení, velmi pracovně vytížení, a nemají už čas ani energii své ratolesti naučit běžné věci, jako je například samostatné oblékání, svlékání, zavazování tkaniček, bezpečné přecházení silnice, ale třeba ani jízda na kole či plavání. A rozhodně se neutěšujte tím, že to jsou Britové. Podobně totiž mluví i čeští pedagogové!

Radši uklízí, než aby byli s dětmi

Studie, kterou zorganizoval britský rodičovský web Yano.com, vychází z odpovědí tisíce pracujících rodičů. Ti se přiznali k tomu, že je pro ně časově výhodnější, když dítě sami oblečou, obují či nakrmí, než aby ho to učili.

Celých pětapadesát procent dotázaných rodičů je vyčerpáno, protože v práci tráví velký počet hodin. Navíc šest z deseti rodičů se přiznalo k tomu, že když dorazí večer domů, je pro ně prioritní uklidit, vyprat prádlo či uvařit, a ne se věnovat potomkovi. Nejsmutnější ale je, že sedmdesát procent rodičů uvedlo, že se cítí být pod obrovským společenským tlakem, který je nutí mít perfektní rodinu, úspěšnou pracovní kariéru a velký naklizený dům. „Studie jednoznačně prokázala, že dnešní rodiče neustále bojují s nedostatkem času, přitom většina z nich by s velkou radostí trávila více času se svými dětmi,“ říká Ann-Marie McKimm z webu Yano.

Foto: thinkstock

Děti, které nejsou na školku připravené, mohou mít stresFoto: thinkstock

Za pravdu jí dává i poradce pro oblast dětí a rodičovství Naomi Richards. „Rodičům už tolik nepomáhají babičky a dědečkové, proto se snaží to zvládnout sami. Jenže problém je v tom, že aby si mohli dovolit rodinu, musí tvrdě pracovat. Výsledkem je, že čas strávený s dětmi přehlíží,“ varuje Naomi Richards.

Týká se to i českých dětí!

Bohužel tento smutný trend dorazil i do České republiky. „Je to opravdu čím dál horší. Dřív se rodiče snažili, aby jejich tříleté dítě s příchodem do školky zvládalo běžné věci samo. Dnes rodiče přivedou dítě, které je naprosto nepřipravené, a ještě chtějí, aby to učitelky zohledňovaly,“ říká Karla Běhounková, která v mateřské škole pracovala od roku 1965, řadu let byla i ředitelkou školky a nyní je rok v důchodu.

Ta také tvrdí, že učitelky to samozřejmě s takovými dětmi musí zvládnout, ale samostatnost je důležitá především pro dítě. „Když dítě spoustu věcí neumí, musí si stále říkat o pomoc, je pro něj pobyt ve školce jeden velký stres. Cítí se neschopně, pořád slyší ,honem, pospěš, tohle udělej, takhle to nedělej´, a to není příjemné,“ vysvětluje Karla Běhounková.

Foto: thinkstock

Samota v útlém věku na člověku nechá i doživotní stopy v psychiceFoto: thinkstock

Ta se za dobu, co pracovala ve školství, setkala s řadou neuvěřitelných případů. „Měli jsme třeba holčičku, která ve třech letech neuměla jíst tuhou stravu. Maminka ji kojila a krmila jen mixovanou stravou. Některé děti se ani ve třech letech neumí napít z hrníčku, ale ve školkách kojenecké lahvičky prostě nejsou. A vůbec nejhorší je, že spousta dětí neumí komunikovat, protože s nimi rodiče nemluví. Neumí si říct, co potřebují, co chtějí nebo nechtějí,“ říká Karla Běhounková.

Podle ní rodiče totiž děti třeba jen mlčky oblečou či obují, a už činnost nedoprovází mluveným slovem. Stejné je to se čtením. „Je smutné, že rodiče dětem raději pustí televizi nebo video, než aby jim večer před spaním přečetli kousek knížky,“ dodává Karla Běhounková. Jenže čas strávený s dětmi je nenahraditelný, péči rodičů nemůže zastoupit ani ta nejúžasnější paní učitelka na světě!

Co tomu říkáte? Souhlasíte? A jak se ve školce dařilo vašim dětem?

Reklama

Související témata:
Přecházení

Načítám