Hlavní obsah

Ocet jako pomocník při úklidu: Zatočí s vodním kamenem i plísní

Reklama

Článek

Reklamy nás lákají ke koupi drahých čisticích prostředků, slibují zázraky a lesknoucí se domácnost. Přitom stejnou – ne-li lepší – službu vám udělá obyčejný ocet. Vyčistí vodní kámen, odpady i myčku.

Zapomeňte na zbytečně předražené čističe, které byste navíc měli speciálně kupovat na každý spotřebič, na každý kousek domácnosti zvlášť…na pračku, na myčku, na vodovodní baterie, na WC… Přitom stačí sáhnout po jediné láhvi. Po láhvi s octem.

Není zas tak obyčejný

Po tomto tradičním pomocníkovi našich babiček sahá dnes čím dál víc hospodyněk. Je totiž spolehlivý, levný, a navíc jde ruku v ruce se současným trendem ekologicky šetrných čisticích prostředků. Co víc si přát…

Ocet si poradí s většinou běžných nečistot a povrchů, které současně dezinfikuje. Tento kyselý pomocník totiž vytváří prostředí, které zabraňuje množení plísní a některých druhů bakterií, jako jsou třeba salmonela nebo E. coli.

Kde vám ocet pomůže?

Když začneme v kuchyni, octem perfektně vyčistíte baterie od vodního kamene. Ten totiž ocet snadno rozpouští.

Poradí si i s mastným prachem, který se uklízí velmi těžko. Takže neředěným a i ředěným octem odstraníte snadno mastnotu z radiátoru či digestoře.

Abyste udržovali v dobré kondici myčku, také nepotřebujete speciální prostředky. Postačí půl šálku octa a pustit na prázdno mycí program. Když jsme u mytí nádobí – můžete jej použít na mytí skleniček. Budou se krásně lesknout po umytí vodu, do které jste přidali pár lžic octa.

Ocet zastoupí i známého „krtka“

Do ucpaného odpadu jej nalejete a necháte působit třicet minut. Odpady budou opět průchozí.

Stejně tak nemusíte kupovat nejrůznější přípravky na mytí podlah. Při vytírání přimícháte čtvrt šálku octa do kbelíku s teplou vodou. Octovou vodou ale neumývejte dřevěné či mramorové podlahy, tyto potřebují velmi šetrné čističe.

(tip navíc – pokud by vám chyběla vůně klasických čisticích prostředků, pořiďte si nějaký esenciální olejíček, například levandulový. Dvě tři kapky přidané do kbelíku s vodou a octem vám byt spolehlivě provoní).

Jdeme na koupelnu

Stejně jako v kuchyni i v koupelně octem dokonale vyčistíte vodovodní baterie a odpady, vyleštíte zrcadlo, znovu vybělíte spáry mezi dlaždičkami. Vyčistíte jím také vanu a závěs od sprchového koutu, který nejen vyčistí, ale rovnou dezinfikuje od nežádoucích plísní.

Pokud vaše sprchová hlavice už nefunguje tak, jak by měla, ponořte ji na několik minut do octové vody. Bude jako nová.

Usazeniny na dně záchodové mísy odstraníte, když přes noc necháte působit dva šálky tohoto všestranného pomocníka.

Při praní prádla můžete lžící octa do automatické pračky nahradit i aviváž – prádlo bude krásně měkké. Že by prádlo „vonělo“ po octu, se nebojte. Nelibá vůně brzy po vyprání vyvane.

Co by vás nenapadlo…

Ocet je účinný v boji proti plísním. Přímo jej tedy můžete nastříkat třeba na zeď. Pak nechte pořádně vyvětrat a vyschnout.

Pokud je vaše napařovací žehlička zanesená vodním kamenem, opět si zkuste pomoct octem. Žehličku naplňte octovou vodou, zmáčkněte knoflík na páru, poté žehličku vypněte. Po vychladnutí nádobu vypláchněte čistou vodou.

Ideální čisticí prostředek na okna, po kterém se budou okna lesknout, získáte smícháním čtvrt šálku octa, dvou šálků vody a trochou tekutého mýdla.

Po octu se budou lesknout i zašlé šperky. Stačí je do něj chvíli namočit a poté vyleštit jemným hadříkem.

Kyselý šampion mezi přírodními čističi navíc skvěle funguje ve spolupráci s jedlou sodou. Multifunkční čisticí přípravek si jednoduše vyrobíte smícháním půl šálku octa a čtvrt šálku jedlé sody ve dvou litrech vody.

Reklama

Načítám