Hlavní obsah

Ochucený cukr do kávy: Potěšení nejen pro mlsné jazýčky

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi si občas zahřešíte? Sladké má ve vašem životě své místo a den bez cukrovinky není ono? V tom případě zpozorněte a pusťte se s námi do výroby ochuceného cukru (nejen) do kávy. Je totiž jedinečný!

Článek

Zdravých, dietních a tělu prospěšných receptů je všude více než dost. Zapomeňte na moment na linii a pojďte se vrhnout do výroby jedné dobroty, která nejen potěší milovníky sladkostí, ale je také skvělým a originálním dárkem pro vaše blízké.

Vykouzlit si ochucený cukr přesně podle vašich představ vám zabere pár minut a vsaďte se, že sklidíte pořádný úspěch nejen u rodinných příslušníků, ale i u návštěv, které pozvete domů na kávu. Kombinací, které můžete vytvořit, je nespočet, hodit se budou nejen do nápojů, ale i na pečení, do ovocných pohárů nebo tolik oblíbených domácích limonád.

Víte vůbec, proč se cukrům ani sacharidům nevyhýbat? My ano! Pojďte společně s námi zbořit nejeden mýtus.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

cukr krystal (vhodný a chuťově zajímavější je třtinový)

levandulové květy

koření (chilli, kajenský pepř)

kůra z citrusů (pomeranč, citron, limeta)

kávová zrna (možno použít i instantní kávu)

vanilkové lusky a esence

bourbon

Jak na to:

Ať už se pustíte do výroby jakéhokoli voňavého a ochuceného cukru, postup je vždy stejný: jednoduše přesypejte cukr do skleněné uzavíratelné dózy a smíchejte s danou ingrediencí. Nechte 3–4 dny „odpočívat“, aby se dokonale propojily chutě a vůně a vytvořila se tak dokonalá cukrová variace.

Ale pozor! Přidáváte-li mokré přísady, sklenice s cukrem by měla zůstat alespoň jeden den otevřená, aby směs dokonale proschla.

Omamný levandulový cukr

Smíchejte hrnek cukru s jednou lžičkou levandulových květů. Pokud se vám zdá směs barevně nezábavná, můžete přidat ještě hrst jiných jedlých květů.

Divoký cukr s bourbonem

Tento cukr skvěle užijete při výrobě koktejlů, během dlouhých chladných večerů do kávy nebo černého čaje. Hrnek cukru promíchejte s lžicí čerstvé pomerančové kůry, ½ lžíce bourbonu a s kapkou vanilkové esence.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Vanilkový cukr

K hrnku cukru přidejte jednu lžičku rozdrceného vanilkového lusku a dobře promíchejte. Intenzivnější vůně dosáhnete, pokud do sklenice vložíte ještě jeden celý lusk.

Kávový cukr do kávy

Žádný milovník kávy nepohrdne touto kávovou lahůdkou. Cukr ochuťte jednou lžičkou mletých kávových zrn nebo drcenou instantní směsí.

Cukr pro gurmány

Milovníci vaření a zajímavých chuťových variací jistě nepohrdnou cukrem s chilli a limetou. Smíchejte ¼ lžičky kajenského pepře, ¼ lžičky sušeného chilli a špetku kůry z limetky. Ideální na přípravu masitých pokrmů.

Jak jinak využít cukru v domácnosti, se dočtete v našem článku Cukr jen do kávy? Omyl, použijte ho i na pleť či při úklidu domácnosti!

Reklama

Načítám