Hlavní obsah

Očkování proti chřipce: Vyplatí se vám za to platit?

Foto: Thinkstock

Očkování má své zastánce i odpůrce. K jaké skupině patříte vy?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všude slyšíte o prevenci, zvláště nyní na podzim v souvislosti s očkováním proti chřipce. Není však onen obrovský poprask úplně zbytečný? Nejsou vakcíny (jistě si pamatujete na loňské šílenství okolo prasečí chřipky) proti těmto nemocem jen další udičkou farmaceutického průmyslu, na kterou chtějí nachytat další peníze? Zjišťovali jsme pro vás pro a proti!

Článek

Uvažujete o preventivní vakcinaci, nebo jí nevěříte a myslíte si, že je to jen vytahování peněz z kapes? Vzhledem k tomu, že povinných očkování musí člověk absolvovat dost a dost, vyplatí se před dobrovolnou vakcinací zvážit všechna pro a proti. Ano, i přes veškerou mediální masáž i očkování s sebou nese jistá negativa! Zaměřili jsme se na chřipku, která se pravděpodobně objeví už za několik týdnů. Co nám odborníci prozradili?

Chřipka: Kdy ano a kdy ne?

Chřipka je virové onemocnění, které každoročně postihuje velkou část populace všech věkových skupin. K přenosu chřipkových virů dochází kapénkovou infekcí – kýcháním, kašláním, mluvením. Jde o vysoce nakažlivou nemoc a bývá příčinou úmrtí desetitisíců lidí na celém světě, v České republice pak zemře na její následky i 2000 lidí ročně.

Jako prevence mohou dobře posloužit vakcíny. Očkuje se přitom v době před vypuknutím epidemie, tedy zpravidla na přelomu září a října. Ve chvíli, kdy je epidemie v plném proudu, nemá očkování smysl.

V USA je proti sezonní chřipce od roku 2008 zavedené povinné očkování všech dětí od šesti měsíců do devatenácti let. Čeští odborníci jsou v otázce plošného povinného očkování proti chřipce spíše proti. Namítají totiž, že průběh nemoci je u dospělého dlouhodobě zdravého člověka tak poklidný, že vakcína není potřeba.

Foto: Thinkstock

Očkování je dnes běžnou součástí lékařské péčeFoto: Thinkstock

„Očkovat by se měly zejména děti do 18 let, lidé nad 50 let nebo ti s chronickým onemocněním, těhotné ženy, zdravotnický personál, rodiče dětí do šesti měsíců, a potom každý, kdo přichází do častého styku s velkým množstvím lidí. Anebo ten, kdo se chce chřipky opravdu vyvarovat,“ shrnuje rizikové skupiny epidemiolog MUDr. Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu. Právě u osob se sníženou imunitou bývá průběh chřipkového onemocnění velmi těžký a hrozí i smrtí.

S tímto názorem souhlasí i radiodiagnostička Eva Prajová: „Já sama bych se nenechala očkovat. Podle mého názoru viry tak rychle mutují, že to nemá smysl. Je však na uvážení, zda neočkovat imunitou oslabené lidi. Tam je to jiné. Zastávám zdravý způsob života a věřím na obranyschopnost svého těla.“

Zabírá jen někdy?

Dalším častým argumentem proti očkování bývá i fakt, že očkovat se dá pouze proti některým typům a subtypům chřipky A a B; proti typu C se neočkuje vůbec. Je však dobré si uvědomit, že je nutné očkování obnovovat každý rok, přičemž Světová zdravotnická organizace pravidelně v únoru a březnu upravuje složení jednotlivých vakcín tak, aby právě proti nejrozšířenějším kmenům zapůsobily. Ve většině sezon je velmi dobrá shoda mezi vakcinačními a cirkulujícími kmeny.

Očkování proti chřipce se většinou provádí pomocí neživé vakcíny, kvůli tomu pak není tvorba protilátek příliš vysoká a vakcína může selhat. To, že je vakcína neživá, má však i své výhody – vaši imunitu oslabí jen mírně, a to na 10 až 15 dní. Vakcína přímo žádné viry neobsahuje, někdy pouze virové částice, takže to, že by sama vyvolala chřipku, je hloupost.

Možná jste se někdy setkali s případem, že člověk onemocněl chřipkou poté, co podstoupil očkování. Rozhodně to ale nebylo proto, že krátce po očkování bylo tělo vůči této chorobě náchylnější. „Opravdu je možné dostat chřipku bezprostředně po očkování, ale jen v případě, že jste dostali vakcinaci, když jste už vir chřipky v sobě měli. Ale takových případů je málo,“ komentuje epidemiolog Jan Kynčl.

Těhulky, jděte do toho!

Gynekolog MUDr. Jan Řičánek zastává názor, že těhotná žena je chřipkou ohrožena stejně jako senioři nebo děti, proto by měla být proočkována mezi prvními, neboť změny, které organismus v těhotenství prodělává, zvyšují vnímavost k virům chřipky. K proočkování přitom může dojít v kterémkoli trimestru těhotenství. Přesně říká: „Chřipková vakcína je jedinou očkovací látkou, která je určena k rutinnímu a plošnému užívání i v graviditě. Chrání nejen budoucí maminku, ale i její dítě.“ Podle slov gynekologa vakcinace gravidní pacientky poskytuje plodu dvojí ochranu – pasivní imunizaci a snížení rizika přenosu infekce od matky na kojence po porodu, kdy kojenec není ničím chráněn.

Očkování proti chřipce stojí kolem 400 korun, zdarma ho mají lidé nad 65 let a někteří chronicky nemocní.

A co si o očkování myslíte vy? Je to zbytečnost, nebo jistota, která se v zimě hodí. Chystáte se očkování letos absolvovat? A jaké jsou vaše zkušenosti? Podělte se o svůj názor v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám