Hlavní obsah

Očkování proti HPV, 2. díl – Víte, proč očkovat?

Foto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Informujte se o možnostech ochrany a očkování proti HPVFoto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Infekce HPV je v současnosti nejrozšířenější sexuálně přenosná infekce, která se týká mužů i žen. HPV neboli lidským papilomavirem je nakaženo asi 630 milionů lidí na celém světě. I když většinou HPV infekce sama odezní a nezanechá žádné následky, u některých osob může způsobit i zhoubná onemocnění.

Článek

Chlapci jsou ohroženi stejně jako dívky. Vzhledem k tomu, že HPV viry se mezi lidmi šíří zejména během sexuálních aktivit, je jasné, že muži jsou vystaveni virům HPV stejně jako ženy, a stejně tak přispívají k jejich šíření.

Jedním z mýtů kolujících o HPV je, že se týká jen promiskuitních jedinců. Není to pravda, s HPV se v průběhu života setká až 8 z 10 mužů i žen, nákaza je tedy poměrně pravděpodobná i s jedním partnerem.

Další mýtus je spojován s dědičností. Myslíte si, že pokud v rodině rakovinu děložního čípku nemáte, toto onemocnění se vás a vašich dětí netýká?

Infekce HPV není geneticky podmíněné onemocnění, přenáší se intimním kontaktem a může kdykoliv potkat muže i ženy bez ohledu na jejich rodinnou anamnézu.

Co může způsobit infekce HPV?

Foto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Jinak se projevuje onemocnění u žen, jinak u mužůFoto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Jak se nákaza HPV projevuje?

Nákaza HPV může vedle zhoubných onemocnění způsobit také nezhoubné genitální bradavice neboli tzv. kondylomata (fíčky). Mohou postihnout penis, vulvu, vaginu, děložní čípek nebo je můžeme nalézt v okolí řitního otvoru. Genitální bradavice postihují ve stejné míře ženy i muže a partneři je na sebe navzájem často přenášejí. Také mohou mít významné psychické a sociální dopady, onemocnění se často vrací.

Proti některým typům virů HPV způsobujícím výše uvedená onemocnění je možné se nechat očkovat, a HPV infekci tak pomoci předejít.

Kdy je vhodné očkovat?

Očkování se doporučuje chlapcům a dívkám ještě před zahájením sexuálního života, tedy před možným prvním setkáním s virem. V tomto období je účinek očkování nejlepší.

Očkování proti HPV zahájené ve 13. roku věku chlapce či dívky je zcela nebo částečně hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Ani v pozdějším věku ale očkování neztrácí svůj význam.

Hledejte si podložené informace o očkování a ověřujte si jejich správnost. Dotazy ohledně očkování vám zodpoví váš praktický lékař pro děti a dorost a dále můžete informace čerpat z následujících důvěryhodných ověřených zdrojů.

Důvěryhodné zdroje

Spolehlivé informace o očkování naleznete zde.

Foto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Více o očkování proti HPV se dozvíte na důvěryhodných zdrojích a v našem seriáluFoto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Reklama

Načítám