Hlavní obsah

Očkování proti HPV, 3. díl – Chraňte své děti ve 13 letech

Foto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Zjistěte více o možnostech ochrany a očkování proti HPVFoto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Infekce HPV neboli lidským papilomavirem je nejrozšířenější sexuálně přenosnou infekcí. Pohlavní styk v tomto případě není nutný a k nákaze může dojít i při mazlení, tedy při pouhém intimním kontaktu. Ačkoli je sexuální život vašich dětí možná ještě daleko, očkování proti HPV může být aktuální.

Článek

Infekce HPV může způsobit řadu onemocnění, například rakovinu děložního čípku, ale také další choroby, které se týkají i mužů. Zajímavým faktem je, že nákaza HPV proběhne většinou bez příznaků a případné onemocnění vzniká často až za několik let. Neexistují léky, které by dokázaly infekci HPV léčit, ale je možné se proti nákaze do značné míry chránit očkováním.

Proč se rozhodnout pro očkování?

Můžete pomoci ochránit své děti před nákazou některými typy HPV, které způsobují:

  • rakovinu děložního čípku -
  • rakovinu vulvy a vaginy -
  • rakovinu řitního otvoru, která se vyskytuje i u mužů -
  • nezhoubné, ale nepříjemné genitální bradavice, které se taktéž týkají obou pohlaví -
  • Virem HPV se v průběhu života nakazí až 80 % populace, pravděpodobnost nákazy je tedy velmi vysoká -
  • Očkování je účinnou prevencí nákazy HPV -

Kdy je pro očkování nejvhodnější čas?

Aby účinek očkování proti HPV byl co nejvyšší, je důležité, aby proběhlo v dostatečném předstihu před započetím sexuálního života, tzn. před možným prvním setkáním s virem. V České republice je proto očkování proti HPV, zahájené ve 13. roku života chlapce či dívky, zcela nebo částečně hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Foto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Nechte dceru a syna očkovat ve 13 letechFoto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Jak očkování probíhá?

U třináctiletých dívek a chlapců probíhá očkování u jejich dětského lékaře, často v průběhu pravidelné preventivní prohlídky. Vakcíny proti HPV se aplikují injekčně do oblasti deltového svalu v horní části paže. Počet dávek závisí na věku v době podání první injekce. Pokud je očkovaná osoba ve věku 13 let, očkování sestává celkem ze dvou dávek. V dospělosti jsou pak aplikovány dávky tři.

Očkování je uznávanou metodou prevence. Navozuje imunitu pro případné setkání s virem v budoucnosti. Aby byl však účinek co nejvyšší, je třeba očkovat s dostatečným předstihem před prvním setkáním s virem.

Hledejte si podložené informace o HPV a ověřujte si jejich správnost. Případné dotazy vám zodpoví váš praktický lékař pro děti a dorost, další informace můžete čerpat i z ověřených zdrojů.

Důvěryhodné zdroje

Spolehlivé informace o očkování naleznete zde. Další články na téma očkování proti HPV si přečtěte zde na prozeny.cz.

Foto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Více o očkování proti HPV se dozvíte z důvěryhodných zdrojů a v našem seriáluFoto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Reklama

Načítám