Hlavní obsah

Olej z kuchyně: Pomůže vám ke krásnější pokožce!

Foto: Thinkstock

Oleje mají příznivý vliv na vaši pleťFoto: Thinkstock

Reklama

Přírodní rostlinné oleje jsou dobré nejen na přípravu jídel, ale jsou velmi účinné i z hlediska péče o suchou pokožku. Vybrali jsme pro vás několik osvědčených  olejů, se kterými můžete zahájit péči tím nejlepším způsobem.

Článek

Rostlinné oleje s přírodními výtažky obsahují vitamin E, stejně jako mastné kyseliny, a díky tomu dokonale hydratují zvláště suchou pokožku. Mohou se ale pochlubit i výbornými regeneračními, hojivými a antibakteriálními účinky. „Masáž přírodními oleji je nejen přínosem pro pokožku, ale i pro duši. Výsledkem je vždy pocit úlevy a uvolnění,“ vysvětluje akreditovaný masér Milan Košvanec.

Není olej jako olej

  • Oleje lisované za studena – na pokožku mají blahodárný vliv, protože si uchovají veškeré vitaminy i minerály, říká se jim panenské. Dokonale se vstřebávají, nezanechávají pocit mastnoty, neucpávají póry, kůže má zdravější vzhled, můžete je používat kdykoli během dne. Výhodou je i to, že se oleje lisované za studena prodávají v baleních s různým obsahem (50 ml–1000 ml), takže nebude problém nosit malý olejíček v kabelce a větší lahev postavit v koupelně.
  • Oleje rafinované – jsou méně kvalitní, protože se z nich při vysokých teplotách částečně vytrácejí účinné látky.
  • Oleje minerální – získávají se z ropy a neobsahují cenné látky žádné.

Pro výrobu běžně prodávaných kosmetických přípravků se panenské oleje používají minimálně a paradoxně je výroba postavena na minerálních a rafinovaných olejích.

Aplikace se bát nemusíte

Zásadně se řiďte stavem vaší pleti. „Na suchou pleť nikdy nenanášejte neředěné oleje. Ty mají tendenci pleť ještě více vysušovat – proto se často doporučují u mastné pleti. Veškeré pěsticí oleje vtírejte vždy do vlhké pokožky!“ říká dermatoložka MUDr. Jitka Somerová. Pokud máte přes den pocit suché kůže, nařeďte si olej trochou vody, a pak vetřete, kam potřebujete.

Foto: Thinkstock

Olivový olej nemusí být jen na vařeníFoto: Thinkstock

Olivový olej

Panenský olivový olej je jeden z celosvětově nejžádanějších rostlinných olejů. Dokáže zadržovat vlhkost pokožky po dobu osmi hodin i déle, pokud ho používáte alespoň dvakrát denně, dá kůži zdravý lesk. Dokonce vykazuje i antibakteriální účinky a vyrovnává pH pleti. Aplikace na pokožku vám bude příjemná i díky jeho přirozeně sladké vůni. Kvalitní olivový olej vás přijde zhruba na 280 Kč za 200 ml.

Sezamový olej

Tato rostlina pochází z orientálních zemí, zejména Číny. Domorodci tam dodnes používají sezamový olej denně jako součást své běžné péče o pleť, zejména před spaním. Má antioxidační vlastnosti a je velmi vhodný k detoxikaci pleti. Pro svůj obsah mastných kyselin, vitaminů E a K hydratuje suchou, ale i normální pokožku. Skvěle chrání pokožku před některými kožními infekcemi, udržuje tvář bez pupínků a stahuje póry. Působí preventivně proti vzniku strií, zjemňuje jizvy a dokonce zastoupí i dětský olej. Tradičně se používá i jako masážní olej. 100ml lahvičku sezamového oleje lisovaného za studena pořídíte za 232 Kč.

Hroznový olej ze semen

Lisovaný za studena je velmi bohatý na antioxidanty, zvláčňuje, zadržuje vlhkost pleti, podporuje tvorbu kolagenu a tím přispívá ke zpomalení stárnutí pokožky. Lze ho použít na ošetření pokožky celého těla, a to i suché vlasové, která má sklon k lupům. Je vynikající v boji proti akné, lupénce a ekzému. Trápí-li vás akné, pak více se dozvíte v článku Jak zahladit stopy po akné? Zkuste esenciální oleje!. Určitě ho oceníte při odličování make-upu, a navíc pomáhá zpevnit a prodloužit řasy. Pro odlíčení naneste pár kapek sezamového oleje na vlhký tampon, až se odlíčíte, nechte pleť volně oschnout, olej rozhodně nesmývejte, zničili byste jeho hydratační účinky. 100 ml kvalitního hroznového oleje koupíte za 105 Kč.

Foto: Thinkstock

Olejová masáž je stále více oblíbenáFoto: Thinkstock

Olej z pšeničných klíčků

Pro nejvyšší obsah vitaminu E je to nejlepší hydratační olej mezi všemi. Už původní indiánské kmeny v Americe využívaly jeho účinků na suchou pleť, zvláště v zimním období. Je výborný v boji proti předčasnému stárnutí pleti. Je účinným regeneračním prostředkem pro suchou, a hlavně zralou pleť. 200 ml oleje z pšeničných klíčků lisovaného za studena stojí kolem 189 Kč.

Jojobový olej

Za studena lisovaný olej je naprosto bez zápachu a je hypoalergenní, tudíž se je vhodný i pro novorozence a batolata. Obsahuje vyvážený poměr pěsticích látek s hojivými účinky. Pomáhá také minimalizovat negativní dopady lupénky a lze jím obnovit i od sluníčka spálenou kůži. Udržuje přirozenou vlhkost pokožky, pravidelným používáním se citlivá, suchá a podrážděná kůže stává opět pružnou a hebkou. Pokožku ošetřuje, regeneruje, vyhlazuje a pomáhá pečovat o aknózní pleť. Má výborný vliv i na vlasy. Stačí pár kapek jojobového oleje vmasírovat do vlhkých vlasů, aby byly hebké, nelámaly se a získaly znovu lesk. Je vhodný pro každodenní ošetření nejen suché, ale i normální a citlivé pleti. 100 ml lahvičku kvalitního jojobového oleje pořídíte za 200 Kč.

J estli se vám boj se suchou pletí zdál dosud nekonečný, nyní máte šanci změnit názor. Pokud ale rády experimentujete, můžete vyzkoušet i některé Tipy a triky pro suchou pleť.

Reklama

Související témata:

Načítám