Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Červené víno do omáčky k hovězí pečeni? A proč ne?

35 min.
Příprava
2 hod., 55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg hovězí kýty
  • 4 ks mrkve
  • 1 ks celeru
    9
  • 2 ks kořenové petržele
  • 2 ks cibule
  • 150 g másla
    7
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 3 listy bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 2 dl červeného vína
    12
  • 3 ks hřebíčku
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 100 g slaniny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Zeleninu nakrájejte na menší kostičky a orestujte je dorůžova na rozpáleném másle.

Krok 2: Hovězí kýtu očistěte a prošpikujte slaninou či špekem a ze všech stran osolte.

02.

Když je zelenina hotová, položte na ni kýtu. K základnímu koření přidejte asi 1/2 lžičky tymiánu a 3 hřebíčky. Vývar, kterým se maso podlévá, obohaťte o červené víno a maso během pečení opravdu důkladně podlévejte a otáčejte, ať z vína chytí co nejvíc chuti. Hřebíček mu dodá na kořeněnosti. A víc než 3 opravdu není potřeba!

03.

Zalijte částí vývaru (zbytek si nechte na podlévání), přiklopte poklicí nebo alobalem, celý pekáček vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pozvolna pečte podle velikosti masa 2–2,5 hodiny. Maso nezapomeňte pravidelně podlévat!

04.

Pak sundejte poklici, troubu rozehřejte na 220 stupňů a pečte ještě asi 10–15 minut, aby maso mělo kůrčičku.

05.

Hotovou omáčku rozmixujte dohladka.

Tato omáčka je také ideální k hovězímu závinu.

Související témata:

Načítám