Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Recept na tento pokrm je starý skoro stovku let a je naprosto úžasný. Vyzkoušejte, ochutnejte a zjistíte, že prostě nemá nejmenší chybu!

25 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
  • 1 000 g hovězí kýty
  • 120 g pražského salámu
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1 ks cibule
  • 1/2 bulvy celeru
    9
  • 1 ks kořenové petržele
  • 150 g slaniny
  • 1 lžíce hladké mouky
    1
  • 100 ml červeného vína
    12
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 3 ks celého černého pepře
  • 3 ks bobkového listu
  • 3 ks nového koření
  • 3 ks hřebíčku
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 ks kyselých okurek
    10
    12
  • 300 ml vývaru
    9
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Maso nakrájejte po vláknech jako do spirály, takže vznikne dlouhá placka, kterou vyklepejte ještě trochu do šířky, a závin z ní uděláte jedna dvě.

02.

Maso osolte, opepřete, poklaďte salámem a kostičkami okurky . Naplněný plát masa srolujte a zavažte nití.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Na slanině (můžete přidat i trochu oleje) orestujte zeleninu a na ni položte masovou roládu. Zalijte vývarem (nebo vodou), přidejte všechno koření, víno, přiklopte poklicí a za občasného podlití pomalu duste v troubě přibližně 2,5- 3 hodiny.

04.

Hotovou roládu vyndejte, omáčku sceďte a zahustěte jíškou, kterou si připravíte z mouky a másla.

05.

Z masa odstraňte niť a nakrájejte na úhledné kousky. Na talířích přelijte omáčkou. Jako přílohu jsou vhodné široké nudle, vřele ale doporučujeme i rýži. Když se promíchá s omáčkou, je prostě neodolatelná!

Související témata:

Načítám