Hlavní obsah

Orthopilot naviguje lékaře při operaci

Reklama

Čím dál více se nejen u starších lidí, ale i sportovců objevuje opotřebení chrupavky kolenního kloubu a stále častěji se musí přistoupit k totální endoprotéze. Dnes při operaci pomáhají počítače.

Článek

Opotřebování chrupavky nesouvisí jen s věkem. Významnou roli hraje také nadměrná jednostranná zátěž, řada vrcholových sportovců má potíže s kolenními klouby ještě v průběhu své kariéry. Výměna kolenního kloubu tak bývá stále častější operací a mnohdy nevyhnutelným řešením.

Pryč jsou však doby, kdy ortopedie znamenala „řezničinu“ a následná léčba byla bolestivá a velmi zdlouhavá. S příchodem výpočetní techniky se řešení endoprotézy stalo rutinní záležitostí a následná léčba je rychlá a skoro bez bolestí.

Orthopilot

Ortopedické operace mají mezi laiky pověst „těžké řezničiny“. Dnes je situace zcela odlišná, celá operace včetně zašití posledního stehu trvá obvykle něco málo přes hodinu. Řezná rána je malá, následná léčba rychlá, komplikace skoro nulové a bolest po operaci mizivá.

Důvodem dnes snazší a rychlejší operace výměny kolenního kloubu je navigace v ortopedii. Počítačový systém zvaný Orthopilot naviguje chirurga s naprostou přesností, nasimuluje jednotlivé situace, ukáže přesně kde a jak vést řez a také jak umístit náhradu kloubu. Dokáže vše jako autopilot v letadle, který vede letadlo ke svému cíli, a je potřeba jen malého zásahu, odborného dohledu pilota.

Orthopilot

Jak funguje OrthoPilot

Přístroj Aesculap OrthoPilot® vyvinutý společností B. Braun používá stereooptickou infračervenou kameru pro registraci prostorové pozice infračervených světelných zdrojů. Operatér pomocí dvou sond po celou dobu zákroku pevně připevněných k pacientovi a jedné mobilní sondy načte několik přesně definovaných anatomických bodů. Na základě těchto pozic vypočítá přístroj bez pomoci rentgenového vyšetření potřebné osy, jež umožní chirurgovi optimální řez i umístění endoprotézy. Po připevnění mobilní sondy k nástrojům zobrazuje v reálném čase pozici nástrojů vůči pacientovi.

Do chirurgie tak stále více proniká moderní výpočetní technika. Inteligentní roboti a počítačové systémy usnadňují práci lékařů a snižují množství chyb na minimum. OrthoPilot tak pomáhá lékařům při výměnách kolen nebo kyčlí. Nejnovější verze tohoto počítačového pomocníka umožní chirurgům důkladně zanalyzovat situaci ještě předtím, než začnou odřezávat poškozené kloubní plochy. Díky tomu mohou náhradu umístit s velkou přesností.

Studie uvádějí, že bez použití navigačních přístrojů se až u 25 procent případů mohou objevit drobné odchylky od fyziologicky ideálního stavu. Ty mohou snížit životnost náhradního kloubu a v extrémním případě musí pacient už za několik let na další operaci.

Orthopilot

Reklama

Načítám