Hlavní obsah

Osm pravidel pro šťastný vztah

Foto: Thinkstock

O harmonii ve vztahu se musí neustále pečovatFoto: Thinkstock

Reklama

Přání nad zlato? Spokojený a harmonický vztah, který by vám leckdo záviděl. Existuje na něj recept? Ano! Kouč partnerských vztahů Lenka Černá pro vás sestavila osm základních pravidel, které mohou zajistit skvělé soužití. Řídíte se jimi i vy? Nebo vám snad vztahy pořád krachují? To může skončit!

Článek

Co vztah, to trable. I tak někteří proplouvají životem. Nejhorší je, když dotyční sami nevědí, co vlastně dělají špatně. Patříte-li k nim, určitě vám otevře oči následujících osm bodů, které vás dovedou ke spokojenému vztahu.

1. Komunikujte s partnerem – nečekejte, že je telepat, a naučte se mluvit nejen o hezkém, ale i o problémech, a také o vašich prosbách (často na chlapy nadáváme, ale přitom je neumíme o nic požádat).

Jak na to? Definujte svá přání a požadavky, aby je protějšek mohl plnit. Muže vzrušují schopné ženy odhodlané jednat, naopak je odrazuje slabost, takže se není čeho bát. Máte právo říct nahlas, po čem toužíte! Prostě se nadechněte a spusťte.

2. Pečujte o sebe – nejen o vzhled a postavu, ale také o svého „ducha“. Mějte vyrovnaný vztah sama se sebou a nebuďte na partnerovi emočně závislá.

Jak na to? Je špatné kvůli tomu, aby vás někdo miloval, obětovat vlastní já, protože pak si sama sebe nebudete vážit. Udržujte v chodu své rituály: obědy s kamarádkami, návštěvy posilovny, rozvíjení koníčků, péče u kadeřnice, kosmetičky… Zachováte si tak svoji důstojnost a cenu, takže ani partner ji nebude mít důvod zpochybňovat.

3. Rozvíjejte společné aktivity – nebuďte ta, která jen kritizuje, a najděte si s partnerem společné aktivity (díky nim si budete mít o čem povídat po dlouhá léta).

Jak na to? Pokud jste ještě neobjevili nějaký ten společný zájem, vytvořte si ho! Zmínil se, že dřív, když byl mladší, chodil bruslit? Zavítejte společně na zimní stadion! Baví ho lyžovat, ale vy jste na tom ještě nestála? Poproste kamarádku, ať vám lyže půjčí, třeba se do tohoto sportu zamilujete! Společné zájmy podporují rozvoj vztahu!

4. Nesnažte se ho předělávat – zapamatujte si, že z kopretiny tulipán neuděláte. Pokud chcete být ve vztahu spokojená, primární vlastnosti vašeho partnera by vám měly vyhovovat. Pokud ne, raději ze vztahu odejděte. Co se týče drobností, na těch se dá pracovat a nebo je hodit za hlavu. Nikdo není dokonalý!

Jak na to? Jakmile žijete ve vztahu s mužem, znamená to, že byste měla respektovat jeho klady i zápory, a ne doufat, že zítra bude jiný. Netrestejte se za to, že se z vašeho partnera nestal ideál, spíš uberte plyn a ponechte mu nějaké ty neřesti. Určitě jich taky pár máte! Nejste schopna přijmout jeho nadutost / pracovní vytíženost / lajdáctví / lenost? Neberte to jako výzvu, ale signál k rozchodu!

5. Nebuďte jeho matkou – to muži z celého srdce nenávidí.

Jak na to? Přestaňte za partnera dělat věci, které by měl vykonávat sám. Nenoste mu oblečení až pod nos, nevyvářejte mu oblíbená jídla, kdykoliv si jen vzpomene, že na ně má chuť, nepodlehněte pokušení zachraňovat ho v každé situaci. Jednu matku už má!

6. Přestaňte být přehnaně emoční – to muži taktéž z celého srdce nenávidí (nevěste se na něj pořád a nevydírejte ho větou „A máš mě vůbec rád?“).

Jak na to? Když jste byla malá, dělala jste různé věci – přehnaně trucovala, byla naivní, hrála si na hloupoučkou a ublíženou, předstírala neschopnost, často používala hněv a vzdor, aby vás mohl někdo uklidňovat. Jenže to už je dávno! Přestaňte záměrně vytvářet problémové situace, aby si vás partner mohl vážit, a pokud po něm něco chcete, řekněte mu to bez doprovodných scén.

7. Nebuďte na něm finančně závislá – to automaticky vytváří ve vztahu nerovnováhu. Vždy mějte vlastní zdroje financí, a pokud jste na mateřské, co nejdříve se alespoň částečně vraťte ke své práci.

Jak na to?V dnešní době to není jednoduché, ale i tak se pokuste, pokud nemáte stálou práci, usilovat aspoň o příjmy z brigád, ať protějšek vidí, že se nezříkáte odpovědnosti. Procházejte inzeráty a rozhoďte sítě po známých, to se vždycky hodí!

8. Dejte si pozor na varovné signály– chodí z práce pozdě, nezajímá se o vás, nechce s vámi spát? To jsou varovné signály, že se ve vztahu něco děje. Tak to nenechte vyhnít a promluvte si s ním o tom.

Jak na to? V hlavě si setřiďte myšlenky, co všechno vás za poslední dobu irituje v rámci vašeho vztahu, a předneste mu je, ať se k nim vyjádří. Možná je vystresovaný z práce, možná se mu na vás něco nelíbí. Kdo ví? Hlavní je probrat to a neutíkat před pravdou. Nejistota stejně akorát ubíjí.

Tak ať vám naše kouzelné osmero pomůže k vysněnému vztahu!

Reklama

Související témata:

Načítám