Hlavní obsah

Je jim teprve osmnáct a chtějí se brát. Co jim na to říct?

Foto: Thinkstock

Svatba v osmnácti? Nemyslitelné! Poradíme vám, jakými argumenty ji vašemu potomkovi rozmluvitFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dítě má před sebou maturitu a vy už ho vidíte na vysoké nebo ho chcete poslat na zkušenou do ciziny. Jenže váš potomek vás postaví před hotovou věc a oznámí: Chci svatbu! Co teď?

Článek

Honza si stejně starou Blanku bral v osmnácti a ženit se musel. „Brzy se nám narodil Tomáš, tři roky po něm Lucka. Začátky byly krušné, neměli jsme peníze, bydleli u našich v jednom pokoji, já měl sotva dodělané učení a bídnou výplatu,“ vypráví Honza, který teď, v necelých sedmatřiceti letech s manželkou uvažuje o dalším dítěti.

„Nelitujeme, že jsme se brali tak brzy, ale dětem jsme chtěli dopřát to, co jsme my nemohli. Svobodu, užívání si života, studium,“ doplňuje Honza, kterého proto před časem zaskočil čerstvě osmnáctiletý syn. „Oznámil nám, že se s přítelkyní Katkou rozhodli vzít. Chodí spolu od čtrnácti a prý jsou si jistí. Zaskočilo nás to, řekli jsme mu náš názor, ale vymlouvat mu to by nám přišlo pokrytecké. Uvidíme, jak to dopadne, brát by se chtěli za rok,“ uzavírá Honza.

Nesouhlasíte s plánovanou svatbou vašeho dítěte? Zkuste použít naše tipy, třeba si to mladí ještě rozmyslí...

Ženíš se? Uživ se!

Hoďte je do vody – Pokud potomek na uzavření sňatku trvá i přes váš nesouhlas, upozorněte ho, co tím končí a co začíná. „Manželstvím vzniká nová jednotka, nová rodina. A končí tím ,mamahotel', svatba je rituál, kdy dochází k přechodu od dítěte k dospělému, a tím pádem by se dospělý měl začít sám živit a starat se sám o sebe,“ míní psycholog Jeroným Klimeš. Neznamená to samozřejmě, že se od potomka úplně odstřihnete a nebudete mu pomáhat.

Navíc i když se z vaší dcery stane vdaná paní nebo ze syna „ženáč", ale oba stále studují, máte ke svému potomkovi stále vyživovací povinnost.

Foto: Thinkstock

Mládí je nadšené, vy jako rodiče méně...zvláště když jste se sami brali velmi brzo... Zkuste jim popsat konkrétní rizika, třeba ještě změní názorFoto: Thinkstock

Spočítejte náklady –V tomto případě jde o dvě možnosti, mladí buď budou bydlet u vás, nebo již ve vlastním (dnes si najít pronájem či podnájem není zas takový problém). Ale jak to bude s penězi? Pokud mladým umožníte bydlet u vás, stanovte si jasná pravidla soužití, jinak ke svému dítěti získáte ještě jedno další. Budou bydlet „ve vlastním"? Spočítejte dítěti konkrétní měsíční náklady, a to se vším všudy – nájem, provoz domácnosti a energie, drogerie, jídlo...

A co když se rozvedete?

Popište rozvod – Nemusíte hned malovat čerta na zeď, ale v dnešní době není rozvod manželství nic výjimečného. Když mladá láska vyprchá, a přiznejme si, u těch prvních to tak prostě často bývá, a pár půjde od sebe, jak bude asi „cool“ mít po dvacítce nálepku rozvedený/á?

A rizika jsou tady i ekonomická, ví vaše dítě, že mu po nevydařeném manželství můžou zůstat na krku dluhy jeho ex protějšku? Kdo si myslí, že když pár nemá děti, manželství prostě bez následků skončí, plete se. Stát na startu samostatného života a platit dluhy někoho jiného asi není nic, o co by mladí stáli.

Foto: Thinkstock

Pokud je již vaše dítě plnoleté, svatbu mu zakázat nemůžete!Foto: Thinkstock

Brzká svatba není to jediné, čím vás potomek může zaskočit. Co si třeba počít, když si syn namluví výrazně starší partnerku?

Na svatbu jděte

Svatbu si nenechte ujít – Pokud jste s argumenty neuspěli a svatba prostě bude, skousněte to a jděte na ni. I když je manželství hodně mladé, může přece vyjít a jednou by vám mohlo být líto, že jste o svatbu přišli.

Někdy se ale role mohou obrátit a do manželství naopak vy budete přesvědčovat dítě, to když bude na cestě miminko. Ani tady ale nic moc nezmůžete, a když se třeba budoucí tatínek ženit chtít nebude, přikázat mu to nemůžete.

A co vy, dostali jste se do podobné situace, nebo někdo z vašich blízkých? Jak to dopadlo? Napište nám do diskuse.

Související témata:
Osmnáctka

Načítám