Hlavní obsah

Trápí vás smrdutý dech? Možná máte „mandlové kameny“

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každého občas škrábe v krku – kvůli virové či bakteriální infekci nebo vlivem prochladnutí či alergie. Co když se však jinak cítíte zdraví, ale bolest v krku se vás ne a ne pustit? A k tomu vám opravdu nepříjemně páchne z úst… Na vině mohou být čepy.

Článek

Mandle jsou párové lymfatické žlázy umístěné v horní části hltanu. Jsou zásadní pro imunitu – fungují jako jakési síto zachycující mikroby. Někdy se zbytky hlenů, bakterií a mrtvých bílých krvinek začnou v prohlubních krčních mandlí hromadit a tvořit hrudkovité útvary. Jedná se o čepy. Hlásí se tlakem a bolestí v hrdle, zápachem z úst, oteklými mandlemi, citlivýma ušima, obtížným polykáním a pocitem, jako by vám něco uvízlo v krku.

Trpíte těmito problémy a nejste si jistí, že se jedná právě o čepy (více v článku Bolest v krku: Jak rozeznat banální nachlazení od rakoviny?)? Snadno to zjistíte. Když před zrcadlem otevřete ústa, posvítíte do nich a vypláznete jazyk, bývají v zadní části krku vidět. Vypadají jako bělavé shluky či hrudky. Někdy se samy uvolňují a často se také ukážou, když si prstem na mandli trochu zatlačíte.

Příčiny čepů na mandlích

Podle statistik trpí na čepy každý čtvrtý člověk. Může se jednat o chronický zánět mandlí, který kromě zápachu z úst nic zásadnějšího nečiní. Existují ale i případy, kdy čepy alias mandlové kameny značí závažnější onemocnění. Jsou-li doprovázeny horečkou, bolestí v krku a při polykání, bývá na vině akutní angína. Přidá-li se nesvědivá červená vyrážka postupující od podbřišku na celé tělo, s výjimkou obličeje, může jít o spálu. Čepy se mohou objevit i u kapavky nebo infekční mononukleózy, kdy bývají doprovázeny bolestí v krku, hlavy, svalů a kloubů, zvětšením krčních a podčelistních uzlin, pocitem ucpaného nosu, horečkou, únavou a nechutenstvím.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Za nepříjemným škrábáním v krku mohou stát čepy neboli mandlové kamenyFoto: puhhha, Shutterstock.com

Léčba se řídí příčinou

Pokud si tedy čepy v krku najdete, neotálejte a prokonzultujte další postup s lékařem. Vyhodnotí situaci a podle závažnosti nasadí antibiotika nebo doporučí, abyste vyzkoušeli různá bylinná kloktadla (výborná je šťáva ze syrových brambor), která slouží k uvolnění čepů. Další možnost je čepy opatrně vymáčknout tak, že po mandli přejedete prstem, případně použít vatovou tyčinku (namočenou v dezinfekci).

Lokální infekci nepřehlížejte

Když se vám čepy podaří vypudit, máte alespoň na čas po problému. V opačném případě může prostředí pod nimi začít hnisat, šířit zánět po těle a stát se příčinou výše zmíněných onemocnění. „Jedná se o ložiska lokální infekce, která byste neměli přehlížet. Mohou být zdrojem dalších zdravotních problémů, zejména u lidí se sníženou imunitou, malých dětí či postarších jedinců,“ vysvětluje MUDr. Hana Mojžíšová, nutriční terapeutka z Prahy.

„Obsah bakterií v čepech může způsobit občasné vzplanutí akutního zánětu, který není přímo angínou, ale může působit silnou bolest v krku, pachuť v ústech a ošklivý zápach,“ vysvětluje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství v Brně. Z akutního zánětu se může ledacos vyklubat, proto byste zhoršení stavu měli řešit s lékařem. Jedině ten určí, co se v krku děje, a navrhne další postup.

Foto: aleks333, Shutterstock.com

Bolí vás v uších? Možná jsou na vině hrudkovité útvary vznikající v krčních mandlíchFoto: aleks333, Shutterstock.com

Určitou prevencí je správná ústní hygiena

Co dělat, není-li za čepy akutní nemoc, která by se dala vyléčit? Chronickým potížím lze podle oslovených lékařek částečně předejít správnou ústní hygienou. Zásadní je čistit si zuby dvakrát denně, používat mezizubní kartáček a jednou za půl roku navštívit zubaře. Žádný spolehlivý trik, který by vás čepů zbavil definitivně, ale bohužel neexistuje. Problémům se lze zcela vyhnout jen úplným odstraněním krčních mandlí. K takovému řešení se ale příliš často nepřistupuje, protože mají v rámci imunitního systému nezastupitelnou roli.

Máte časté bolesti v krku? Při léčbě se inspirujte radami, jak vyléčit angínu bez anitibiotik.

Reklama

Načítám