Hlavní obsah
3,6
(5)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Hledáte tip na osvěžení, na kterém si pochutnáte a přitom jím můžete skvěle zapůsobit na návštěvu? Pusťte se s námi do úžasné polévky z hrášku. Na léto neexistuje nic lepšího!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 400 g čerstvého hrášku
  • 400 g lusků cukrového hrášku
  • 100 g šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 1 špetka soli
  • 100 g crème fraîche
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 100 g ricotty
  • 1 špetka pepře
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 5 ml citronové šťávy
Na ozdobu
  • 1 ks ředkviček
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks chřestu
Článek

Postup

01.

Cukrový hrášek nakrájejte na malé kousky a klasický hrášek vyloupejte. „Doporučuji nechat si trochu klasického čerstvého hrášku stranou, bude se hodit na dekoraci i doladění barvy polévky,“ přidává hned na úvod svůj tip Jiří Voráč.

Šalotku oloupejte a spolu s česnekem ji nasekejte najemno. Společně je opečte na olivového oleji v hlubším hrnci, dokud šalotka nezesklovatí. Pak do hrnce přidejte oba hrášky, dochuťte je solí a bílým pepřem, přidejte svazek tymiánu, zalijte horkým vývarem a nechte asi 15 minut vařit.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Po uplynulé době zapojte do hry crème fraîche a polévku rozmělněte tyčovým mixérem. Směs pak ještě přepasírujte přes jemný cedník. Pro barvu můžete přidat i kuličky hrášku, které jste si nechali stranou. Polévku nechte zchladit ideálně v misce s ledem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Podávejte ji s kopečkem ochucené ricotty. Jak na ni? Jednoduše smíchejte sýr s citronovou šťávou a nasekanou pažitkou. Kdo chce, může ricottu doladit solí i pepřem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám