Hlavní obsah

Toužíte po miminku a nejde to? Využijte novinky!

Foto: Thinkstock

Problémy s plodností jsou stále aktuálnějšíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak moc byste si to přáli, ale zplodit potomka se vám stále nedaří? Neházejte flintu do žita: problémy s plodností má u nás každý pátý až šestý pár. Čím víc budete vědět, tím lépe zvládnete překonat psychickou bariéru a najít tu správnou odbornou pomoc.

Článek

Moc dobře si sama na období zoufalství, kdy ne a ne otěhotnět, pamatuji. Posílají vás od čerta k ďáblu, zkoušíte všechny babské i odborné rady, cviky, klid, očistu. Zkrátka cokoli, ale nic. Navíc nervozita mezi vámi a partnerem už je více než hustá. A happy end? Připadá vám v nedohlednu...

Nedaří se vám. Co dělat?

Nejkurióznější rada, kterou jsem dostala, zněla „Buďte v klidu a nemyslete na to", což se snadno řekne, hůře udělá... Mnohem užitečnější však je mluvit o tom se svým gynekologem. Měl by vám být nápomocen, navrhnout řešení, postup, nechat udělat podrobná vyšetření a pak zkontaktovat, či vám dát doporučení na specializované centrum. Jaká to jsou? Například pražské Sanatorium Pronatal či Klinické centrum ISCARE, karlovarské IVF Zentren prof. Zech, ostravské Eurofertil, ostravské Centrum pro léčbu neplodnosti a jiná.

Vyměnit? Ano!

Právě v tomhle období nejvíc prověříte „kvalitu" svého lékaře. Pokud nebudete spokojené (ani já nebyla), vyplatí se vám ho změnit. Nejlepší je se poptat kamarádek a navštívit prověřené. Hodně mi pomohl i léčitel čínské medicíny, který fungoval především jako dobrý psycholog. Nikdy dříve jsem se ve svém těle po jeho kapkách, bylinných čajích a doporučené pravidelné józe necítila tak dobře. Netvrdím ale, že tohle funguje na každého...

Foto: Thinkstock

Důležité je nevzdávat se, snažit se, a když to opravdu nejde, vyhledat odbornou pomocFoto: Thinkstock

Co už je nemoc?

Neplodnost, či lépe poruchu plodnosti, dnes lékaři označují za chorobu, pokud se vám při nechráněném styku nepodaří otěhotnět v průběhu jednoho roku. Samozřejmě jinak je to v případě, pokud patříte mezi starší páry, tj. nad 30 let, či máte potíže s nepravidelnou menstruací. To vše by vás (i vašeho partnera) mělo zavést ke specializovanému lékaři. „Příčinu neplodnosti se podaří odhalit asi u 90 procent léčených párů. V 90 až 95 % případů se ji podaří léčit. Proto také někteří odborníci raději mluví o poruše plodnosti jako přechodném stavu, zatímco neplodnost (infertilita) může naznačovat nebo být vnímána jako neměnný stav," ujasňuje MUDr. Marta Šimůnková .

Jak častá je?

Proč zrovna já? napadne vás možná ve chvíli, když se menstruace opět dostaví v předpokládaném čase. Bohužel. Jenže pozor, ani zdaleka nejste jediné na světě! Podle odborných průzkumů je na Zemi až 80 milionů lidí s poruchou plodnosti, a hlavně nejen žen, ale i mužů! Bohužel specifickou pomoc vyhledáváme až po mnoha letech snažení a nepřicházíme už po onom jednom roce neúspěchu. Pro odbornou pomoc si u nás dojde jen každý 15. pár.

Úspěchy jsou!

Zaregistrovali jste první dítě ze zkumavky, kterou byla Louise Brown a narodila se císařským řezem v roce 1978 ve Velké Británii? To bylo slávy. K jejímu „početí ve zkumavce“ došlo na IVF klinice v Bourn Hall v Cambridgi. Našim lékařům v čele se zakladatelem reprodukční medicíny prof. Ladislavem Pilkou se první dítě ze zkumavky podařilo na svět přivést o čtyři roky později. Celkem tato metoda umělého oplodnění za třiatřicet let pomohla k vysněnému potomkovi dohromady 3,8 milionům párům. Takže když jim, proč ne vám?

Foto: Thinkstock

Když to po dlouhé době vyjde, utuží to partnerský vztahFoto: Thinkstock

Je u nás léčba dostupná?

Přemýšlíte, kam se v této chvíli obrátit o pomoc či radu? Vybrat si můžete z více než 30 center asistované reprodukce, které najdete nejen v Praze, ale skutečně po celé republice. „Ročně se po léčbě metodami asistované reprodukce narodí kolem čtyř tisíc dětí," tvrdí MUDr. Marta Šimůnková. „To je zhruba 3% podíl ze všech narozených dětí," doplňuje lékařka.

Otěhotnění není ale nikdy tak jednoduché, jak může vypadat na první pohled! Přečtěte si zajímavý článek zde...

Jaké metody vám můžou pomoci?

V centru asistované reprodukce vám lékař navrhne postup a možnosti. Mezi hlavní metody patří hormonální léčba, hormonální léčba spojená s inseminací (IUI) a mimotělní oplodnění (IVF).

Při hormonální léčbě vás čeká pravidelné užívání prášků, které mají zvýšit vaši plodnost. V dalším kroku se přistupuje k tomu, že si samy aplikujete injekce hormonů do břicha.

Pokud nezabere samotná hormonální léčba, přistupují lékaři k metodě UIU (intrauterinní inseminace). Spermie vašeho partnera jsou katetrem zavedeny přímo do vaší dělohy. Tato procedura nebolí, je jednoduchá a má zhruba 5- až 15procentní účinnost. Kombinovat se může s hormonální léčbou.

Nejsložitější způsobem oplodnění je IVF (mimotělního oplodnění vajíček). Je prováděno po genetických testech obou partnerů, a to v případě, že už neexistuje jiná možnost zplození potomka. Probíhá v několika náročných fázích. Její úspěšnost je při přenosu jednoho embrya 8,5 procent. Úspěchu 25 % se stane v případě, přenesou-li se embrya tři. Je-li vám více než 39 let, snižuje se možnost na otěhotnění na deset procent.

Existuje nějaká novinka?

S novou metodou oplodnění, takzvanou PICSI, přišli lékaři Centra reprodukční medicíny GEST. Po roce představili první výsledky: „Metodu jsme užili k oplození vajíček ve 40 případech. U třech párů dosud neznáme výsledek. Tam, kde ho známe, činí dosažená úspěšnost 43 %,“ říká MUDr. Jan Šulc, vedoucí lékař.

O co jde? Mikromanipulační metoda PICSI umožňuje vybrat v laboratorních podmínkách nejvhodnější spermie a oplodnit jimi pomocí intracytoplasmatické injekce vajíčka. Léčba metodou PICSI zatím není hrazena ze zdravotního pojištění, proto za ni zaplatíte 16 tisíc korun v rozsahu 14 až 10 vajíček.

Na co byste si měli dát pozor?

Ze zdravotního pojištění můžete třikrát za život čerpat zdarma možnost léčby neplodnosti metodami IVF. Limitem je váš věk, tj. od 22 do 39 let. Každá pojišťovna má horní hranici trochu jinak vymezenou, proto se na podrobnosti ptejte v té své. Stejně tak nejsou hrazeny některé úkony či procedury při samotném zákroku. Proto si zjistěte náklady i v samotném centru.

Dobrých zpráv není nikdy dost, říká se. Proto jsme se vám pokusili jich pár přinést. A víte co ještě? Naděje umírá poslední.

Reklama

Načítám