Hlavní obsah

Otestujte se. Rozumíte řeči svých potomků?

Foto: Khosro, Shutterstock.com

Foto: Khosro, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dospívání je složité období. Pro děti i jejich rodiče. Porozumět puberťákovi prostě není snadné a nejen po psychické stránce. Už jen mluva dospívajících se té rodičovské mnohdy ani vzdáleně nepodobá. Jak ovládáte „teenagerštinu“ vy? Zjistíte to v našem kvízu.

Článek

Nejrůznější výrazy, slovní spojení, zkratky, které byste ve slovníku spisovné češtiny hledali jen marně. Tak těmi se to v mluvě puberťáků jen hemží a leckdy opravdu můžete mít pocit, že máte doma cizince. Ale možná jste protřelí nebo vnímaví rodiče teenagerů a jejich „řeč“ ovládáte dokonale. Své (ne)znalosti si můžete ověřit v našem kvízu.

1. Z ukazováčku a palce vytvoří písmeno L a prsty pak přiloží na své čelo. A na svůj protějšek s tímto gestem pokřikuje „elko, elko“. Víte, co to znamená?
2. To je tak „krinč“. Co v překladu do řeči dospělých znamená tohle?
3. V řeči teenagerů se často objevuje slovo „fílovat“. Co to tedy znamená, když někdo něco fíluje?
4. Víte, co znamená, když o někom řeknete, že je „čonkr“ nebo „čonky“?
5. Je dost pravděpodobné, že váš puberťák sám sebe označuje jako „zoomera“, tedy zástupce generace Z (lidé narození cca mezi lety 1995 až 2012). Vás nejspíš pokládá za „boomera“, tedy starou generaci, která se nevyzná v moderních technologiích a vůbec je dost mimo. Kdo je ale třeba takový „doomer“?
6. Když váš teenager hraje nějakou počítačovou hru, dost možná se z jeho pokoje ozývá „Hej, musíme ho čejsovat!“. Co to znamená?
7. Víte, co znamená, když je někdo „sus“?
8. Co když někdo někoho „džebeitne“?
9. „Noup“. Krátké, razantní, nekompromisní. Tohle slovíčko možná z úst vašeho puberťáka slyšíte často, obzvlášť když po něm něco chcete. Co znamená?
10. „Get rekt!“ I tohle možná slýcháte často, bývá to vcelku radostné zvolání doprovázené salvami smíchu. Co znamená?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Jak si soužití s teenagerem ulehčit a přečkat dobu dospívání bez úhony? Pomoct by vám mohlo Desatero pro rodiče puberťáků

Reklama

Načítám