Hlavní obsah

Pamlsky pro psy aneb proč je lepší piškoty vyhodit do koše

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakou dobrůtku dáváte za odměnu svému čtyřnohému štěkajícímu miláčkovi? Většina z nás nejspíš piškot. Jenže čím dál více odborníků upozorňuje na to, že tím psímu zdraví právě neprospíváme.

Článek

Piškoty totiž obsahují jako hlavní ingredienci pšeničnou mouku. A ta – jak se ukazuje – stojí za celou řadou zdravotních potíží, počínaje kožními a trávicími problémy až po alergie. Mouka je zároveň nejméně stravitelnou ze všech surovin používaných k výrobě krmiv a pamlsků, protože psi nemají trávicí enzymy, které jsou ke strávení lepku v mouce zapotřebí. Řada chovatelů už dnes shání krmiva bez obilovin, ale paradoxně jako pamlsky dávají stále piškoty. Těch může pes v rámci odměňování dostat i desítky gramů denně.

Jenže co psovi nabídnout jako alternativu? Nejlépe pamlsky domácí výroby! Nejenže neobsahují pšeničnou mouku, ale navíc jsou 100% bez chemikálií, což se o některých dobrůtkách pro psy, které seženete v obchodech, říci nedá… A které si váš miláček úplně zamiluje? 

Mrkvové sušenky

Přísady

  • 2 hrnky rýžové mouky - plus na poprášení válu
  • ½ hrnku odtučněného sušeného mléka -
  • ½ šálku svařených ovesných vloček - nejlépe drcených
  • ¾ šálku vody - a další podle potřeby
  • 1 lžíci olivového oleje -
  • 1 lžičku sušeného zázvoru - není povinné
  • ¼ šálku nastrouhané mrkve -

Příprava

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Všechny suroviny zpracujte v tužší těsto, které rozválejte na vále poprášeném rýžovou moukou na přibližně 5 milimetrovou tloušťku. Pomocí nože nebo formiček vykrajujte sušenky (velikost přizpůsobte velikosti svého psa – pokud se rozhodnete pro velmi malé sušenky, pamatujte, že musíte výrazně zkrátit dobu pečení).

Dejte sušenky na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě asi 25 až 40 minut (podle velikosti sušenek). Hotové je nechejte vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě na suchém místě.

Bylinkové sušenky

Přísady

  • 1 šálek rýžové mouky -
  • ½ šálku ovesných vloček - drcených
  • ¼ šálku čerstvé petržele, nasekané -
  • ¼ šálku čerstvé máty, nasekané -
  • ½ šálku vody -
  • ¼ šálku kokosového oleje -
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva -
  • 2 lžíce arašídového másla - není povinné, pokud se pro něj rozhodnete, použijte pouze neochucené a neslazené

Příprava

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Ze všech ingrediencí vypracujte sušenkové těsto a vykrájejte sušenky (postup je stejný jako u receptu výše). Pečte na pečicím papíru v předehřáté troubě přibližně 15 až 20 minut (opět rozhoduje velikost sušenek).

Po vychladnutí skladujte v uzavřené nádobě.

Kuřecí „jerky“ (neboli sušené maso)

Sušené kuřecí maso je pro psa skvělým pamlskem a představuje dokonalý zdroj kvalitních proteinů. Žvýkací pamlsky navíc slouží jako podpora pro zuby a dásně, protože díky žvýkání dochází k odstranění plaku, čímž se přirozeně snižuje zápach z tlamy. Pokud chcete svému psovi tuto dobrůtku připravit doma, bude výhodou, pokud máte sušičku. V troubě je příprava mnohem složitější a také delší. 

Jak na to?

Kupte kuřecí prsíčko a odstraňte z něho každý kousek tuku či blány – mělo by vám zůstat pouze čisté, libové maso.

Prsíčko dejte zamrazit (trvá to přibližně hodinu). Poté jej ostrým nožem nakrájejte na velmi tenoučké plátky (výhodou zmraženého masa je, že ho nakrájíte mnohem tenčeji, než pokud byste se o to pokoušeli, je-li maso v syrovém stavu).

Nakrájené maso rozložte v sušičce, zapněte ji na 70 stupňů a maso sušte po dobu 3 hodin. Poté jej zkontrolujte – mělo by mít naoranžovělou barvu a nikde by neměl být ani kousíček syrový. Po 3 hodinách získáte měkčí „jerky“, pokud má váš pejsek raději tvrdší variantu, nechejte maso ještě nějakou dobu v sušičce (bude ve výsledku nejen tvrdší, ale i tmavší).

Sušené maso uchovávejte v sáčku, nejlépe v lednici. Mělo by vám vydržet minimálně týden (sušší varianta ještě déle), ale váš pes si ho tak zamiluje, že ho nikdy tak dlouho skladovat nebudete...

Reklama

Načítám