Hlavní obsah

Partnerovi rodiče mě nenávidí a sráží mě. Co s tím?

Foto: thinkstock

Fakt, že se jeden z páru trápí, by měl být pro toho druhého zásadníFoto: thinkstock

Reklama

Nikdy se jim nezavděčím, nikdy mě za nic nepochválí, nikdy nic není dobře. Takhle se cítí naše čtenářka Radka pokaždé, když se sejde s rodiči svého přítele. Doslova tvrdí, že ji nesnášejí! Nemá to žádný reálný důvod, jednoduše jim prý nepřipadá dostatečně dobrá.

Článek

Kamarádi Radce (27) radí, aby s rodiči svého přítele přerušila veškeré styky, prostě dělala, že neexistují. Jenže jí se tenhle nápad nelíbí. „S přítelem si jednou chceme pořídit děti, které já rozhodně nechci ochudit o babičku s dědečkem,“ vysvětluje Radka.

Tu chování potencionální tchyně a tchána velmi zraňuje. „Jsou to neustálé narážky a rýpání, z nichž vycházím jako neschopná blbka, která není pro jejich syna dost dobrá,“ popisuje Radka. Když se třeba zmínila, že ji povýšili v práci, hned se dozvěděla, že jejich dcera v jejím věku vydělávala dvakrát tolik, co ona. „Stejně tak shazují moje studium. Studuji dálkově vysokou školu, pracuji u toho, takže mi to jde pomaleji. Když se zmíním, že třeba musím odevzdat nějakou práci, hned začnou rýpat, jak dlouho tu školu hodlám dělat, že všichni ostatní ji zvládnou v normálním čase a podobně,“ tvrdí Radka.

Podle ní nejde ale jen o práci či školu, komentují v podstatě vše, co se jí týká. „Nelíbil se jim můj nový účes, protože prý zvýraznil moje poněkud větší uši. Nelíbil se jim můj nový zimní kabát, protože ta barva se hodí na puberťačky. A tak je to pořád dokola,“ vyjmenovává Radka.

Nejvíc ji ovšem zraňují neustálé zmínky o bývalé přítelkyni jejího partnera. „Ta holka už je dávno vdaná, má dítě, ale i tak rodiče neustále mluví o tom, jak je Zuzanka šikovná, jak má hezkou a vychovanou holčičku, jak zvládá dítě i práci, jak je prostě dokonalá,“ vzdychá Radka s tím, že její přítel nad vším vždy mávne rukou, řekne, ať si rodičů nevšímá, že to tak nemyslí a podobně.

Foto: thinkstock

S tchyní či tchánem se nehádejte, ale zkuste otevřít rozumnou diskusiFoto: thinkstock

Tip redakce:Tenhle problém se vás netýká, protože vás přítel svým rodičům vůbec nechce představit? Proč má s vaším seznámením problém, se dočtete zde.

Proč jim nejsem dost dobrá?!

Je možné, že za vším stojí jakýsi společenský stereotyp, podle nějž je tchyně automaticky saň a potencionální snacha zase potvora, co jim chce odloudit syna. A od toho se pak vše odvíjí. „Pokud v sobě v podvědomí takový stereotyp máte, tak pak podle něj nevědomky začnete jednat i s tou sebemilejší bytostí. A je v podstatě jen otázka času, kdy ji vyprovokujete k tomu, aby se jako potvora začala chovat,“ vysvětluje psycholožka Katarína Lomská Filasová.

Samozřejmě je ale možné, že jim Radka není sympatická, nelíbí se jim a pro syna by si představovali někoho úplně jiného. Ani to jim ale nedává právo se takhle chovat. „Samozřejmě si mohou myslet cokoli, porovnávat ji s kýmkoli, ale měli by mít dost slušnosti a taktu synovu přítelkyni neshazovat a nezraňovat,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Mluvte a žádejte respekt

Přestat se s rodiči stýkat ale není řešení. Jsou součástí života Radčina partnera, tudíž i jejího. Stejně tak ale nemá význam předstírat, že o nic nejde, nemluvit o tom a nechávat to takříkajíc vyhnít. „Mám zkušenost, že když takové věci přecházím, ten druhý nabude pocit, že je v pořádku se ke mně takhle chovat. Já se vůči manželovým rodičům vyhraňuji hned, když vytuším nějaký problém. Někdy to není úplně příjemná situace, ale je to takové chvilkové dusno. Když to ale nechám být, tak je z toho celkově nefunkční vztah a to nikam nevede,“ tvrdí Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: thinkstock

Nechce váš problém řešit? Zvažte, zda je to muž pro životFoto: thinkstock

Je tedy potřeba s rodiči otevřít diskusi a jasně si vyříkat, co je špatně. V tom by měl ale Radce pomoci její přítel. Právě s ním by Radka měla nejdřív celou věc probrat, vysvětlit mu, co přesně jí vadí a proč. Pro něj by mělo být rozhodující, že se jeho partnerka necítí dobře. „Má-li ji opravdu rád a myslí-li to s ní vážně, měl by se k celé situaci nějak postavit. Měl by být své partnerce oporou, i když mu není konflikt s rodiči příjemný,“ říká Lucie Horníková.

Radčin přítel by pak měl svým rodičům sdělit, že tohle je dívka, kterou miluje, ať se jim to líbí nebo ne. „Měl by říct, že on si ji vybral, on s ní chce žít a že by si přál, aby to respektovali,“ radí Katarína Lomská Filasová. Většinou tohle zabere a rodiče své výpady utlumí. Ale pokud ne, je třeba jim dát najevo, že to nehodláte tolerovat. Radčin přítel jim s klidem a bez vzájemného osočování může říci, že pokud své postoje nezmění, bude nucen styky s nimi přehodnotit. 

A co když partner odmítne věc jakkoli řešit? Pak je bohužel na zvážení, zda je to skutečně muž pro život. Jeho neochota totiž značí neschopnost vcítit se do pocitů své partnerky, nezájem o její starosti a zároveň nechuť řešit problémy. A to jsou všechno věci, které jsou pro vztah důležité. Během společného života potká partnery řada nepříjemných situací, k nimž je potřeba se postavit čelem. Pokud to váš partner neumí, budete se s tím potýkat celý život.

Tip redakce:Může to být ale i naopak. Co dělat, když váš přítel nesnáší vaše rodiče, se dočtete z de.

Také bojujete s rodiči svého partnera? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Reklama

Načítám