Hlavní obsah

Peče o kuchyň znamená péči o rodinu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vlastní kuchyni velíte vy, a proto právě na vás záleží, jak se budete stravovat vy a vaše rodina. Volba jídelníčku začíná již při samotném nákupu.

Článek

Mnohdy při přípravě jídla chybí čas, ale právě tento aspekt života si zaslouží největší pozornost. Žádné prázdniny či příležitostná zábava neovlivní životy vás a vašich dětí tak významně jako každodenní, správně vyvážený jídelníček. O vitalitu je potřeba pečovat denně, nikoli ve vybrané dny v týdnu.

Světová zdravotnická organizace varuje: obezita dosahuje v Evropě rozměrů epidemie. U populace desetiletých děvčat a chlapců došlo za posledních deset let ve většině evropských zemí k navýšení počtu obézních dětí o 10 %.

Hýbejte se!

Nedostatek kondice je ovlivněn sedavým životním stylem, trávením celých dnů před počítačem nebo před televizí a také vysokou kalorickou hodnotou stravy. Dospělí a děti se nehýbou, avšak rádi pojídají ne vždy plnohodnotné pamlsky.

Přesvědčte vaše děti o blahodárném vlivu ovoce a zeleniny

Kuchyně jde příkladem

Je složité požadovat po dětech, aby jedly ovoce a zeleninu a provozovaly sport, pokud nikdy neviděly vlastní rodiče na kole. Je možné přesvědčit děti o blahodárném vlivu ovoce a zeleniny, pokud jsou vašimi pamlsky brambůrky nebo tyčinky? Skutečnost, které potraviny budou v budoucnu preferovat vaše děti, záleží do velké míry na tom, co odkoukají doma.

Učte vaše děti správným stravovacím návykům již od raného dětství. Sestavujte pokrmy takovým způsobem, abyste do každého jídla zařadili ovoce a zeleninu v různých podobách, včetně 100% džusu či pyré.

Pamatujte i na to, co dítěti přibalujete do batůžku ke svačině. Kromě svačiny s chlebem či houskou přidejte ovocné pyré nebo 100% džus.

Pokud vaše dítě nalezne každý den v tašce takové jídlo, bude pro něj v budoucnu výběr hodnotných potravin samozřejmostí.

Společně pro dobrou kondici

Zapojte dítě do společného vaření a připravování pokrmů. Pokud máte doma „nejedlíka”, o to více je třeba jej podněcovat k poznávání nových chutí.

Oběd, který dítě připravilo společně s rodiči, pro něj bude radostí, nikoli složitou povinností. Váš potomek si rád sedne ke stolu a sní hodnotné jídlo, pokud se aktivně zúčastnil jeho přípravy, dochucoval jej a servíroval hotový pokrm na talíř.

Ochutnávejte spolu různé druhy ovoce a zeleniny. Dovolte dítěti, aby mělo vlastní názor. Malý človíček má právo na odlišné chuťové preference. Pokud dítě nemá rádo růžičkovou kapustu, respektujte jeho názor a navrhněte mu, aby ochutnalo papriku, brokolici nebo květák.

Pro každého je možné najít chutnou, a zejména pro organismus prospěšnou metodu!

Reklama

Související témata:

Načítám