Hlavní obsah

Peklo vašich jídelníčků: Proč je Soňa pořád unavená?

Foto: Greta Blumajerová

Soňa si energii snaží dodat kávouFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Často nám píšete, zda bychom vám nepomohli s jídelníčkem. Soňu trápí nedostatek energie a neví si s tím rady. Rozhodli jsme se jí pomoci. Co jí odbornice poradila za změny? Třeba pomohou i vám!

Článek

Soně je 40 let, měří 180 cm a váží 70 kg. S váhou problém nemá, co ji ale trápí, je únava. Proto jsme jí coby další z vás dopřáli jídelníčkovou proměnu.

„Tento problém mám mnoho let a je o mnoho citelnější v zimním období, kdy na mě působí i brzká tma, nedostatek sluníčka...“ popisuje Soňa, které se prý kvůli chladu navíc i nedokrvují končetiny, především ruce modrají, bělají, ztrácí cit. „Ale jen počasí vinu nepřikládám, to pouze můj problém umocňuje. Vím, že energie se dá získat ze správně zvolených potravin a jídelníčku šitého na míru. Proto bych vás moc prosila o radu,“ říká Soňa.

Co jí radí výživová poradkyně Lada Nosková z Diet Plan?

„Jak sama Soňa tuší, má v jídelníčku nedostatek bílkovin. Soně bych poradila, aby si zkusila pár dní sledovat, kolik čistých bílkovin v jídle skutečně sní. Tabulky o obsahu bílkovin v potravinách najde na netu. Měla by sledovat hodnotu asi 70 gramů na den, což je 0,8 až 1 gram na den na 1 kilogram váhy. Pokud zjistí, že je na polovině dávky, máme první věc ke zlepšení,“ přesně nabádá, co změnit odbornice. A co ještě může udělat Soňa dalšího?

  • Není nutné se nutit do vepřového a hovězího masa, pokud Soně nevyhovuje. Bílkoviny jsou obsaženy i v sóji, luštěninách a jiných rostlinných zdrojích. Při správné kombinaci s mléčnými výrobky, sýry a vejci by všechny důležité aminokyseliny ve stravě pokryla.
  • Ve snídaních vyzkoušet müsli bez přidaného cukru (a raději si do nich přidat med, stévii, javorový sirup…), mají nižší glykemický index a obsahují tzv. komplexní cukry (uvolňují se postupně a energie z nich vydrží déle).
  • Sledovat glykemický index potravin. Všechny její oblíbené kukuřičné výrobky ho mají vysoký, a proto jí způsobují nelibé pocity podrážděnosti, únavy, nervozity, hladu, chutí. Ty má nutkání okamžitě tlumit sladkostmi...
  • Jíst jídlo častěji, asi tak každé dvě až tři hodiny, zbavuje únavy!
  • Zvýšit množství jídla. Jí totiž málo! I tam je odpověď na to, proč je stále unavená. Nechat si třeba spočítat přesně na míru, kolik by měla sníst v energii a jednotlivých živinách.

„Sonin stravovací systém je poddimenzovaný, a navíc bez zeleniny – té by měla mít téměř u každého jídla, aspoň 300 gramů za den,“ uzavírá Lada Nosková.

U Soni nejde o dramatické zásahy, ale opět jen malé úpravy, které jí však dokážou hodně změnit, jak se cítí. Co říkáte?

Produkce: Kateřina Pechová, Líčila: Ilona Rubešová (SURFACE)

Reklama

Související témata:
Soňa

Načítám