Hlavní obsah

Peníze: Kdy mít druhé dítě?

Foto: shutterstock.com

Nechcete, aby vaše dítě bylo jedináček?Foto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvažujete o miminku? Nebo už jedno dítě máte a přemýšlíte, že by bylo dobré pořídit mu sourozence? Svazuje vás však strach o rodinný rozpočet? Poradíme vám, jak mateřství nejlépe načasovat, abyste zbytečně nepřicházela o peníze!

Článek

Časopis Uzlíček

Když je maminka na rodičovské dovolené se starším dítětem a chce, aby do rodiny přišla ještě sestřička, či bratříček, nevyhne se úvahám, jak to bude mít s další mateřskou dovolenou a jak bude v tomto čase finančně zabezpečena.

Podívejme se na několik možných variant řešení této situace:

Narození do tří let staršího dítěte

Pokud se miminko narodí do tří let staršího dítěte, je rozhodující, zda matce ještě trvá pracovní poměr. Jestliže trvá, je stále účastna nemocenského pojištění a bude mít znovu nárok na peněžitou pomoc v mateřství. V tom případě je povinna pobírání této pomoci oznámit úřadu státní sociální podpory, který zastaví rodičovský příspěvek, protože obě dávky pobírat nelze. Jinak její nároky v zaměstnání zůstávají stejné jako u staršího dítěte tj. může čerpat rodičovskou dovolenou, jak sama bude chtít, ovšem nejdéle do tří let mladšího dítěte.

Když mamince již pracovní poměr skončil, nemá znovu nárok na peněžitou pomoc v mateřství a ode dne porodu jí bude pouze rodičovský příspěvek převeden na nejmladší dítě v rodině. Tento rodičovský příspěvek pak bude ze zákona čerpat ve 4leté variantě, volbu jiné varianty provést nemůže.

Narození po třech letech staršího dítěte

Když se situace vyvine tak, že mladší dítko se má narodit až po třetích narozeninách staršího sourozence, musí matka vyřešit, jak překlenout dobu mezi koncem rodičovské dovolené a nástupem na další mateřskou dovolenou.

Zaměstnaná matka má v zásadě tři možnosti:

  1. vrátí se zpět do zaměstnání
  2. v případě zdravotních problémů odejde na pracovní neschopnost z důvodu rizikového těhotenství
  3. dohodne se se zaměstnavatelem na poskytnutí neplaceného volna (pozor ovšem, toto není nárokové a záleží jen na dobré vůli zaměstnavatele, zda jí neplacené volno poskytne)

Pokud zvolí jednu z těchto možností, vznikne jí při narození miminka znovu nárok na peněžitou pomoc v mateřství, na kterou bude moci nastoupit 6 až 8 týdnů před plánovaným termínem porodu.

Foto: shutterstock.com

Finanční stránka se týká i mateřstvíFoto: shutterstock.com

Nezaměstnané matky

Matka, která již nemá trvající zaměstnání, také řeší, jak překlene dobu mezi rodičovskou dovolenou a další rodičovskou dovolenou. Protože jako nezaměstnaná nemá nárok na nemocenskou ani se nemůže vrátit zpět do zaměstnání, zbývá jí jako možnost buď zůstat v domácnosti a pečovat dál o děti, nebo se může zaevidovat na úřadu práce. Pak by jít vznikl i nárok na podporu v nezaměstnanosti v částce kolem tří tisíc korun měsíčně.

Ode dne porodu pak tato žena dostane rovnou rodičovský příspěvek, který bude ze zákona dostávat ve 4leté variantě a u kterého nebude moci volit z variant jeho čerpání.

Jak u rodičovského příspěvku zvolit jinou variantu čerpání?

U některých matek může nastat situace, kdy si nebudou moci vybírat z variant čerpání rodičovského příspěvku a dostanou jej rovnou ve 4leté variantě. Pokud by si přesto chtěly zvolit jinou variantu jeho čerpání, musely by do celého procesu zainteresovat otce dětí. Ti by museli mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství (tj. být účastni nemocenskému pojištění a v posledních dvou letech získat minimálně 270 kal. dnů doby účasti na nemocenském pojištění). Otcové by pak ve svém zaměstnání museli odejít na mateřskou dovolenou a pobírat peněžitou pomoc v mateřství, a to v rozmezí 6 až 22 týdnů věku dítěte (postačí i několik dnů).

Poté o rodičovský příspěvek požádá otec dítěte a díky pobírání peněžité pomoci v mateřství bude moci volit z variant jeho čerpání. Po zvolení potřebné varianty pak rodičovský příspěvek převede na matku dítěte. Otcem provedená volba se pak bude týkat i jí.

Časopis Uzlíček březen 2010

Reklama

Související témata:

Načítám