Hlavní obsah

Permanentní make-up? Nebojte se ho!

Foto: shutterstock.com

Permanentní make-up znamená pohodlíFoto: shutterstock.com

Reklama

Dokonalá pleť ráno, v poledne i večer? A bez každodeního líčení? Ano! Díky permanentnímu make-upu si přispíte, ušetříte čas i peníze za kosmetiku! Nechte se zlákat nekonečnou krásou.

Článek

Permanentní make-up ocení hlavně ženy, které nemají příliš času na ranní líčení, anebo sportovkyně, kterým běžný make-up kvůli potu příliš dlouho nevydrží. „Permanentní make-up znamená vlastně dobarvení kožního pigmentu v oblasti obličeje tak, že působí jako neustále nalíčený a upravený. Zákaznice si v salonu může vybrat i odstín, do kterého chce svou pokožku ladit. Jeho součástí bývá často také zvýraznění očních linek, obočí a rtů,“ vysvětluje Jarka Nováčková, profesionální vizážistka a stylistka. A dodává, že v případě opravdu kvalitního provedeného nemá nikdo šanci poznat, že nejde o běžné nalíčení.

Jak se permanentní make-up dělá?

Vytváří se podobně jako tetování, také jde o vpravení přírodního barviva pod kůži. „Oproti klasickému tetování, kdy jdou jehly až do 3mm hloubky, zde pouze do 0,8 až 1,5 mm. I díky tomu se nemusíte bát, že by zákrok nějak výrazně bolel,“ vysvětluje vizážistka Nováčková a dodává, že k znecitlivění pokožky se používá také anestetický krém. Takže celá procedura spíše šimrá, než bolí. Cítíte pouze velmi slabý tlak a vibrace.

Při zvýrazňování kontur rtů, očních linek či obočí se tetovací pistole nepoužívá. Takovéto zákroky se provádějí pomocí speciální kreslící tužky. Díky ní může ten, kdo make-up provádí, vytvořit detailně jakýkoli tvar a barvu nanést velmi přesně. „Největší zájem je o kontury a zvýraznění rtů. A pak také o oční linky, zejména ty dolní,“ říká Nováčková.

Foto: shutterstock.com

Můžete zapomenout na každodenní líčeníFoto: shutterstock.com

Jakou péči vyžaduje?

Pokud se pro zákrok rozhodnete, počítejte s tím, že jeho provedení trvá zhruba dvě hodiny. Vy pak odcházíte domů sice s novou barvou pleti, ale také s několika stroupky či hrbolky na pokožce. Toho se není třeba obávat. Jde o normální jev. Stroupky se vám během dvou až tří dnů odloupnou a vaše pleť zůstane krásná přesně v tom odstínu, který jste si vybrala. O pokožku není třeba nějak zvláštně pečovat. V salonu dostanete dezinfekční kosmetiku, kterou budete následující dny pokožku umývat.

Rada: Pokud trpíte na opary a máte v plánu podstoupit výplň rtů nebo kontury rtů, berte raději týden před zákrokem B-komplex.

Jak dlouho to vydrží?

Permanentní make-up, na rozdíl od tetování, nemáte na celý život. Po dvou letech se začne barva postupně uvolňovat. A zhruba v horizontu tří až čtyř let se ho zbavíte úplně. Doba jeho trvání je závislá na tom, jak často se vám pokožka mění, jak hodně se potíte i na tom, kolik je vám let. Mladším ženám se totiž kůže obměňuje o něco rychleji, a tak je „nová krása" dříve pryč.

Pokud se vám ale již dříve nebude vaše barva pleti či kontury líbit, je možné provést jeho úpravy prakticky kdykoli.

Foto: shutterstock.com

Po zahojení stroupků se můžete líčitFoto: shutterstock.com

Lze se ještě líčit?

Ano, na permanentní make-up můžete nanést prakticky jakoukoli kosmetiku a nalíčit se tak, jak jste bývala zvyklá. Oční stíny, rtěnka i případně zdravíčka nebo jiný make-up – nic z toho není zakázáno. Je to ale zbytečné. Cena se pohybuje okolo tří tisíc korun s tím, že za kontury rtů, očních víček nebo obočí si zhruba stejnou částku ještě připlatíte. Když se ale zamyslíte nad tím, kolik by vás stála kosmetika pro každodenní líčení po dobu oněch tří let, dojdete k zajímavým výsledkům. Většina žen tímto ušetří – nejen peníze, ale i čas.

Pozor na nevýhody permanentního make-upu!

  • Po uplynutí zruba dvou let se začíná barva v pigmentu zrácet a to ne zcela rovnoměrně. Vytváří se tak dočasně efekt flekaté pokožky.
  • Nebezpečí také představuje pro ty z vás, které jste alergické na určitá barviva.
  • Pro pleť poškozenou, zjizvenou anebo s mnoha pupínky a častými vyrážkami, je zcela nevhodný. Mnohdy i zdraví škodlivý.

„Permanentní make-up je nebezpečný i pro ženy s velmi suchou pletí. Ještě více pleť vysuší," říká Tereza Nevrelová z pražské nemocnice na Karlově náměstí. Ale dodává, že při každé správné aplikaci permanentního make-upu se nejprve provede test, zda zákaznice není alergická.

Každá krása něco stojí, ale permanentní se opravdu vyplatí!

Reklama

Načítám