Hlavní obsah

Pernerka – mouka, z níž je radost péct. Nejen na Velikonoce

Foto: MLÝN PERNER SVIJANY, spol. s r. o.

Velikonočního beránka nemusíte péct jen z pšeničné mouky. Zkuste ho letos udělat z rýžové PernerkyFoto: MLÝN PERNER SVIJANY, spol. s r. o.

Mouka Pernerka se vyrábí v nejmodernějším mlýnu v České republice, který jako jediný u nás dokáže celozrnnou mouku umlít na granulaci hladké. Mouka má lepší nutriční vlastnosti, delší životnost, lépe váže vodu, a co je nejdůležitější – má mnohem lepší pečicí vlastnosti.

Článek

Výhoda celozrnné mouky umleté do hladka tkví také v tom, že se navíc dobře zpracovává, správně kyne, má dobrý objem, a přitom je stále celozrnná. Takže má hodně vlákniny, které bohužel jíme méně, než je třeba.

Celozrnné mouky umleté do hladka

Zařazením celozrnného pečiva do jídelníčku tak prospějeme našemu zdraví. Celozrnné Pernerky můžete v kuchyni používat bez obav na veškeré pečení během celého roku. Upečete z nich slané i sladké, vánoční cukroví, dorty k narozeninám i vše potřebné pro blížící se Velikonoce. Pokud hledáte inspiraci, stačí se podívat na web Pernerka do sekce Recepty. Zde si pomocí jednoduchého filtrování můžete vybrat konkrétní recept – třeba právě velikonoční. Třídit můžete i podle druhu mouky.

Foto: MLÝN PERNER SVIJANY, spol. s r. o.

Pohanková celozrnná Pernerka má široké využití. Kromě lívanců a palačinek z ní můžete udělat koláče, sušenky i plackyFoto: MLÝN PERNER SVIJANY, spol. s r. o.

Kde je nejvíc vlákniny

Celozrnné mouky mají více vlákniny než běžné pšeničné mouky. Nejvíce jí najdete v žitné celozrnné Pernerce, kde je 16 gramů vlákniny ve 100 gramech mouky, ve špaldové celozrnné Pernerce je pak 15 gramů. V nabídce pak ještě najdete pšeničnou celozrnnou Pernerku i pohankovou celozrnnou Pernerku, která si získává stále větší oblibu. Není divu. Pohanková Pernerka se mele včetně obalových vrstev a díky tomu má mnohem lepší technologické vlastnosti. Proto také můžete pšeničnou mouku bez obav nahradit pohankovou Pernerkou. Těsto z pohankové Pernerky je lehce zpracovatelné, a přitom si zachovává zdravotní benefity vyplývající z obsahu vlákniny, vitaminů a dalších biologicky aktivních látek.

Rýžová mouka

Na závěr pro vás máme tip na jednu mouku, jejíž popularita raketově roste – rýžovou Pernerku. Rýžová mouka má široké spektrum využití – je vhodná pro přípravu slaných i sladkých dezertů, hodí se na pečení sušenek, koláčů, dortů, nekynutých buchet, palačinek, těstovin i chleba. Navíc je to potravina lehce stravitelná, která vyvolává pocit nasycení. Pernerku můžete použít také pro zahuštění omáček nebo z ní udělat skvělé nudle. Můžete ji také klidně nakombinovat s celozrnnou pohankovou Pernerkou. A jelikož máme za dveřmi Velikonoce, proč nezkusit upéct netradičního velikonočního beránka z rýžové Pernerky nebo boží milosti z pohankové Pernerky?

Foto: MLÝN PERNER SVIJANY, spol. s r. o.

Mouka Pernerka je v obchodech k dostání v široké nabídce. Celkem si můžete vybírat ze 13 druhů Foto: MLÝN PERNER SVIJANY, spol. s r. o.

Reklama

Načítám