Hlavní obsah

Plánovaný sex: Dobrý pomocník, nebo zabiják vztahu?

Foto: Thinkstock

Co si myslíte o plánovaném milování?Foto: Thinkstock

Reklama

Dnes je sobota, to souložíme miláčku! Běhá vám při této větě mráz po zádech? Je pro vás plánovaný a pevnými pravidly svázaný sex naprosto nemyslitelný? Spontánní sex plný vášně je samozřejmě ideální variantou, ale není plánované milování přece jen lepší než nic? Existují totiž odborníci, kteří ho jako krátkodobého pomocníka až tak nezavrhují.

Článek

Stačí, když se na sebe podíváte, a okamžitě oba myslíte na sex. Kdyby si zrovna v kuchyni nehrály děti, nejspíš byste se pomilovali přímo na kuchyňské lince. Ideální stav, obzvlášť pokud jste spolu už řadu let.

Jenže faktem je, že čím déle spolu partneři jsou, tím méně často se oddávají sexuálním hrátkám. „Čím déle spolu jsou, tím více styčných ploch mají. Na začátku mezi nimi není společného téměř nic, proto potřebují častý sex, aby měli vytvořený kontakt. Ale časem přibude spousta oblastí, ve kterých se sblíží. Je to samozřejmě u každého páru individuální, ale fakt, že se milujete mnohem méně, neznamená, že váš vztah je na tom hůř. Kolikrát to znamená, že se umíte ,pomilovat' při diskusi o výchově dětí a podobně,“ vysvětluje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Nicméně se také může stát, že spolu nespíte vlastně vůbec. Možná jste příliš unavení, nemáte na nic čas a jste neustále ve stresu. V tu chvíli je jednou z možností takzvaný plánovaný sex. Koneckonců i jeden z největších českých expertů na manželství, sexuolog Miroslav Plzák tvrdil, že je lepší plánovaný pravidelný sex než sex žádný. My se zaměřili na výhody a nevýhody tohoto modelu.

Foto: Thinkstock

Spontánní sex je rozhodně tím nejlepšímFoto: Thinkstock

Největší zabiják vášně? Stres!

Abyste měli chuť na milování, musíte být především v psychické pohodě. Stres v jakýchkoli podobách je totiž největším zabijákem sexu. Klasickou ukázkou „ložnicového stresu“ je situace, kdy jeden z páru neustále vyžaduje milování, a je velmi často odmítán. Druhý pak žije v neustálém strachu, kdy bude k sexu vyzván a bude muset opět říci „ne“.

„Jde o příklad změny náruživosti, kdy skutečně může pomoci vyhradit si na milování konkrétní den. Je to taková klidovější forma, kdy oba vědí, co je čeká, jsou na to připraveni, počítají s tím. A neznamená to, že se tím nutně musí zničit náruživost či smyslnost. Naopak, když se neustále stresujete, kdy to bude, nemáte vlastně vůbec čas se těšit, že k tomu dojde,“ upřesňuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Další výhody plánovaného sexu jsou pak následující:

  • Partneři se opět naučí zařadit sex do svých běžných činností, opět se stane součástí jejich života
  • Naučí se v daný termín vše hodit za hlavu a věnovat se jen sami sobě, což je jedna z věcí, která v dlouhodobých vztazích často chybí.

Často je totiž nesouhra v oblasti sexu způsobena nedostatkem času, hektickým životem a únavou. V takovém případě si plánování dovede představit i Katarína Lomská Filasová, která jinak jeho velkou fanynkou není. „Umím si hravě představit, že jsou lidé, kteří jsou tak zaneprázdnění, že otec podnikatel vyndává notebook poté, co přijde pozdě z práce, a máma ještě v jedenáct v noci vytahuje žehlení. A takhle ubíhá večer za večerem. A pokud si ti dva řeknou ,a dost, každou středu dáme všechno stranou a uděláme si čas jeden na druhého', tak to může velice dobře fungovat,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová.

Foto: Thinkstock

Za nesouhru v oblasti sexu může často únavaFoto: Thinkstock

Tip redakce:Jestli se chystáte milování plánovat, možná vás inspiruje článek Týdenní sexuální plán: Víte, kdy se milovat?.

Sex není lék na krizi

Pokud ale prožíváte skutečnou partnerskou či manželskou krizi, raději na plánovaný sex zapomeňte. I kdybyste se milovali několikrát denně, vaše problémy to nevyřeší. „Já si navíc nedokážu představit, že v době krize by tohle mohlo pomoci. Jedině tak u uspokojení biologické potřeby, kterou možná může být příjemnější uspokojit s někým než sám. Ale já osobně si třeba vůbec neumím představit, že bych šla do postele s někým, na koho mám zrovna vztek,“ říká Katarína Lomská Filasová.

Primární by v tomto případě mělo být odstranění příčin krize, nikoli řešení nedostatku sexu. Nechuť k sexu je totiž často následkem dlouhodobé nespokojenosti, které je potřeba se zbavit (Jak překonat manželskou krizi se dočtete zde). Chuť na sex se vám pak sama vrátí.

Dovedete si představit, že byste si milování plánovali? Nebo je to podle vás nesmysl?

Reklama

Načítám