Hlavní obsah

Po porodu fit a krásná? 10 tipů!

Foto: shutterstock.com

I od mateřství si musíte odpočinoutFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste na mateřské už nějakou dobu a máte pocit, že vám již z maminkovských povinností jde hlava kolem? Pak vám nabízíme poporodní rozmazlovací kúru, po které budete krásná, usměvavá a spokojená. A věřte, že nejen vaše miminko to pozná!

Článek

Časopis Uzlíček

Desatero spokojené maminky:

1. Myslím na jídlo

A do svého jídelníčku zařadím něco opravdu hodnotného. Maminky na mateřské obyčejně neoplývají příliš příkladným jídelníčkem, a to z jednoduchého důvodu – nedostatku času. Jenže jídlo a pocit únavy spolu úzce souvisejí. Nejen v případě, že budete mít jídla nedostatek nebo budete jíst nepravidelně, ale hlavně v případě, že budete sahat po nevhodných potravinách. Sladkosti, párek s rohlíkem, sušenka nebo něco z ledničky s chlebem, to není cesta k tělu, které bude mít energie na rozdávání. Například sladkosti, káva, čaj dodají pocit energie poměrně rychle, ale velmi rychle následuje hluboký propad a tedy zase chuť na něco sladkého. A to je začarovaný kruh. Nehledě na pocit viny, deprese z toho, jak jíte, z toho jak vypadáte…

Takže přejděme hned k prvnímu dobrému tipu - na vrcholu cenných potravin stojí ovoce, zelenina a ovesné vločky. V nejhorším případě si kupte krabici s müsli a popadne-li vás hlad, zažeňte jej nakrájeným ovocem posypaným müsli. Zkuste si co nejčastěji vařit, nepohrdejte ani masem, a ke všemu si přidejte dušenou zeleninu nebo alespoň zeleninový salát. Tepelně neupravená zelenina a ovoce má podle některých úžasnou moc – dodává vám biologickou energii, tedy živou energii, kterou samo ovoce a zelenina disponuje. Zkuste to.

2. Myslím na koupel

Teplá, horká koupel ve vaně plné voňavé pěny. Dopřejte si ji. Nechte si svoji chvilku jen samy pro sebe. Kratičká, leč nutná. Naučte se v tuto chvíli vypnout, děti svěřte manželovi nebo komukoliv jinému. Běžte ze sebe umýt veškerý stres. Negativní energie a napětí snižuje koupel ve slané vodě, proto si kupte koupelovou sůl. Taková koupel 2x týdně by vám měla dodat na celkovém klidu.

Foto: shutterstock.com

Pojměte koupel jako chvilku pro sebeFoto: shutterstock.com

3. Myslím na procházky

Dopřejte si čerstvý vzduch a časté procházky. Když to jen bude možné, běžte s kočárkem (nebo sama) na klidnou procházku do přírody. Ne vždy je to možné, protože jsou děti, se kterými musíte v kočárku trhat sprintové rekordy, aby zůstaly ve stavu spícím, nebo alespoň klidném. Ale na druhou stranu, i takový kočárkový sprint vám prospěje. Zlepší fyzičku a trápí-li vás nějaká kila navíc, rychlá chůze je dobrým formovačem stehen i zadečku.

4. Myslím na svoji pleť

Nemyslíme tím pravidelnou péči, ta je samozřejmostí. A trochu rozmazlení kvalitními přípravky. Vydejte se do lékárny, do kosmetiky, nebo si sedněte k internetovým obchodům a vyberte si pro sebe přesně to, co potřebujete. Nemusíte investovat do drahých pleťových masek či výživných ampulí, i když proč ne… Ale rozhodně vám doporučuji kvalitní odličovací pleťové mléko (a to i v případě, že se nelíčíte, protože pleť čistí od běžných nečistot a mastnoty) a nějaký krém pro denní a noční použití. Těhotenství, porod a šestinedělí někdy umí na pleti zanechat značně devastující stopy. A když už budete u těch investic do krásy, jak je na tom váš make-up, pudr, tužka na oči, rtěnky? Nepotřebujete náhodou nové?

5. Myslím na líčení

Pro vlastní dobrý pocit je vhodné nezapomenout na pravidelné líčení. Mnoho maminek se bez nalíčení cítí jako ryby ve vodě, ale ani ty by neměly vynechávat kvalitní očištění a vyživení pleti. A naopak jsou maminky, které pocit bez nalíčení deprimuje. Rychlé nalíčení kvalitními přípravky, objetí očí černou tužkou, to vše zabere jen pár desítek vteřin. Jste-li ve velkém časovém presu, omezte líčení třeba jen na sjednocení barvy pleti make-upem nebo přepudrování, ale důležité je, abyste se cítila „hezky“.

Foto: shutterstock.com

Nevynechejte své obvyklé nalíčeníFoto: shutterstock.com

6. Myslím na pěkné oblečení

Co si často maminky uvědomují po dlouhých měsících strávených doma s dítětem? Že si už strašně dlouho nic nekoupily samy na sebe. Rezervujte si jeden den, třeba sobotu, a vyjděte si sama ven na nákupy. Kupte si něco, co se opravdu nehodí na poblinkání dítětem, na zašpinění na písek - kupte si něco, na co jste byla za dob svého profesního života zvyklá. Hezkou sukni, společenské kalhoty, pěknou halenku, prostě něco, co je elegantní a přitom to můžete zkombinovat třeba s džínami nebo sportovním tričkem. Vždyť si na vycházkách s kočárkem nemusíte připadat jako domácí puťka. A ještě jedno upozornění - v tento den opravdu, ale opravdu, nekupujte NIC na dítě!!!

7. Myslím na pěknou podprsenku

Pravda, podprsenky pro kojící doznávají změn k lepšímu, ale jednou přijde doba, kdy plachtiček pro kojící matky budete mít tak akorát plné zuby. Opět si vyjděte ven a kupte si podprsenku. Krásnou, novou, pohodlnou, takovou, ve které se budete cítit opět jako „prachobyčejná ženská“ a nikoliv jako „matka“. Třeba se pak nastartuje i váš sex-apeal, a to oceníte nejen vy, ale i váš manžel.

Foto: shutterstock.com

Udržujte své tělo v kondiciFoto: shutterstock.com

8. Myslím na své tělo

A jdu ho potrápit. Ve chvíli, kdy vás už únava nebude válcovat mocnými zbraněmi, zajděte na hodinu aerobiku, cvičení břišních tanců, čehokoliv, co vám protáhne svaly. Možná si říkáte, že pohybu s miminem máte až nad hlavu, ale to je většinou jednostranný pohyb a dříve či později se některé tělesné proporce ozvou, nejčastěji záda. Vyzkoušejte, byť jen na pár hodin nebo na jednu lekci, že vás tělo ještě poslouchá a že funguje jako celek.

9. Myslím na své vlasy

Zhruba šest týdnů po porodu obvykle nastane několikatýdenní období, které nebudete mít ráda - vlasy začnou padat, někdy až v děsivém množství. Je to normální jev, jen se vám z kštice uvolňují vlasy, které díky těhotenským hormonům dostaly jakýsi čas navíc. Není to však příjemné a některé možná zatouží po spásném zkrácení účesu, aby se zmenšilo množství vlasů ve sprchovém odpadu. Vezměte to jako šanci, zajděte do kadeřnictví. Nacpat návštěvu mezi kojení je sice umění, ale když to dokážete, nebudete litovat. S novou hlavou budete mít a svěžejší myšlenky!

10. Myslím na manžela!

A na svůj partnerský vztah. Zkuste někdy dát své miminko někomu jinému, zkraje třeba na procházku s kočárkem. Udělejte si s manželem hezkou chvilku. Nemusíte hned skákat do postele, stačí, když si prostě „jen“ spolu sednete ke kávě, k večeři, k obědu, prostě chvíli to bude jen o vás dvou… Nemusíte spolu probírat romantická témata, můžete být úplně zticha a vychutnat si to náhlé ticho ve vaší domácnosti. Nejste jen rodiči, ale jste stále i milenci, partneři, kamarádi. Snažte se nevypadávat z těchto rolí, které kdysi byly ve vašem vztahu ty nejdůležitější.

Milé maminky, mezi tím vším samozřejmě můžete (či spíše musíte) myslet na své miminko. Ale mějte na paměti, že být maminkou je sice krásné, ale občas by bylo dobré stát se na chvíli Ženou. Jenom Ženou, nic víc…

Časopis Uzlíček listopad 2009

Reklama

Související témata:

Načítám