Hlavní obsah

Podlaha v kuchyni. Jakou vybrat?

Foto: Ikea

Úklid v kuchyni by měl být co nejjednoduššíFoto: Ikea

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlažba, nebo PVC? Při výběru podlahové krytiny do kuchyně o jiných materiálech většinou neuvažujeme. A je to škoda, neboť i tady máme mnoho dalších možností včetně tolik oblíbeného dřeva.

Článek

Ať už se rozhodneme pro jakýkoli materiál, vždy je potřeba podlahu sladit s celkovým zařízením kuchyně nebo určitou částí - například s pracovní deskou, kuchyňskými dvířky či jídelním stolem. A protože nyní jsou v módě jednoduchá a lesklá kuchyňská dvířka, často se leskne i podlaha. Tento požadavek nejlépe splňuje lesklá velkoformátová keramická dlažba.

Osvědčená klasika stále vyhrává

Vysoká odolnost proti poškrábání a poškození, dlouhá životnost, v jistých případech i protiskluzné vlastnosti, tisíce barevných odstínů, dekorů a velikostí i příznivá cena - všechny tyto vlastnosti dělají z dlažby stále nejoblíbenější a nejrozšířenější podlahovou krytinu v kuchyni. Ovšem i tady je třeba dobře vybírat a ptát se.

Kvůli jednoduchému úklidu potřebujeme do kuchyně dlažbu glazovanou s hladkým povrchem. Tady máme jistotu, že se nečistoty nemohou nikde usazovat, a tak je jednoduše setřeme.

A v tomto provedení si můžeme dopřát i podlahu „dřevěnou". Stále více výrobců dlažeb totiž nabízí keramickou dlažbu imitující dřevo. A to nejen svým povrchem, ale také rozměry. Jednotlivé dlaždice totiž mají rozměr například 120x30 centimetrů, a tak vypadají jako opravdové prkno. Ovšem tyto výrobky patří k těm nejdražším. Metr čtvereční přijde i na dva tisíce korun. Pokud se nám ale zalíbí například hladká krémová dlažba - metr čtvereční pořídíme i za tři sta korun.

Foto: Rako

Dlažba by měla ladit s obkladyFoto: Rako

PVC, nebo lino?

Ano, jde o dva materiály, které si mnozí z nás stále pletou. PVC je umělá podlaha, setkat se můžeme i s označením vinylová. Za cenu od 200 korun za metr čtvereční tak získáme snadno udržovatelnou, měkkou a teplou podlahovou krtinu, která velmi často nabízí dokonalou imitaci parket, dlažby i dalších materiálů.

Linoleum je oproti PVC čistě přírodní materiál. Díky svému složení je antistatické, navíc omezuje šíření bakterií a mikroorganismů. Nejen tyto vlastnosti z něj dělají ideální podlahu do kuchyně. Navíc totiž odolá vodě, chemikáliím i mastnotě.

Co ještě nadělila paní příroda?

Do kuchyně na podlahu lze samozřejmě použít i další materiály, jako jsou dřevo, korek či laminát. I když je třeba počítat s tím, že po určité době na nich bude vidět určité opotřebení, tedy různé škrábance, rýhy či protlaky. Ale pokud si v kuchyni ráno jen vaříme kávu a večer rozpékáme pizzu, opravdu se nemusíme velkého opotřebení bát. A někteří tato drobná poškození považují za krásnou patinu.

Foto: Koryna

Dřevo je na údržbu náročnějšíFoto: Koryna

Pokud se rozhodneme pro korek, je lepší volit spíš ten tmavý - přírodní. Není na něm tolik patrné různé zašpinění jako u světlých až doběla probarvených odstínů. Pokud po nich přece jen toužíme, je dobré je několikrát přelakovat. Zabráníme tím nejen vsákování rozlité vody či jiných tekutin.

Laminátovým podlahám lze potom kromě náchylnosti na snadné opotřebení vytknout ještě jednu vlastnost, která se také uvádí jako největší chyba keramických dlažeb - ano, jsou studené a tvrdé.

Mnohem lepší vlastnosti má přírodní dřevo, které lze při velkém poškození několikrát zbrousit a natřít. Ale přece jen je sem lepší volit tvrdší a tím i odolnější dřeva - z domácích například buk nebo dub, z exotických patří k nejoblíbenějším teakové dřevo.

Ovšem při výběru bychom se neměli omezovat pouze na krásu a vzhled. Důležitá je i odolnost. Musíme počítat s tím, že v kuchyni nám věčně něco padá a vylévá se. A tuto zátěž musí podlaha vydržet. A pokud v této místnosti vystáváme od rána do večera, oceníme také podlahu měkkou a teplou.

I když mnohem lepší je samozřejmě v kuchyni nestát od nevidím do nevidím, zvlášť když venku pomalu přichází jaro!

Reklama

Související témata:

Načítám