Hlavní obsah

Podle čeho si vybíráme milence?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jsi hezký a milý...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jak je možné, že Tomáš nás vůbec nepřitahuje, zatímco Petr vzbuzuje zájem, aniž by cokoliv udělal? Proč je pro nás jedna osoba atraktivnější než druhá? Osudová přitažlivost je záhada sama. Dá se jí přijít na kloub?

Článek

Milence si vybíráme podle určitých kritérií. Sedíme na baru a prostě víme, že ten hezoun za ním, který nám míchá margaritu, by stál za hřích. Cítíme to až v morku kostí. Když se nám někdo líbí, tělo začne reagovat. Potí se ruce, tep zrychluje, objeví se roztomilá nervozita, šimrání v břiše a zbystřují se smysly. Stoupne nám adrenalin a tělo vyhlásí pohotovost. To všechno nás při pohledu na barmanův zadek může zasáhnout. Naproti tomu okolo nás projde vymydlený a navoněný samec, ale s námi to ani nehne. Už máme vybráno.

Jsi jako já

Typ osoby, kterou si vybíráme, odhaluje naše já, protože odráží vlastní přání, tužby a sexuální pud. Podvědomí přihlíží i k minulosti, zážitkům a zkušenostem, což se ovšem projeví v pozdějších letech života, když už je „s čím srovnávat“. Sexuální přitažlivost byla již mnohokrát podrobena výzkumům a bádání, proč zrovna u Petry zabodoval Milan a ne Oskar. Výsledky byly vesměs takové, že hodně významu se přikládá na vzhled místo charakterových vlastností. Přitom typ osoby vizuálně nás uchvacující, nemusí být zároveň tím správným. Milostné vzplanutí mnohdy klame, jsme oslepeni momentální tělesnou reakcí, která může signalizovat i jisté riziko, nebezpečí. Jedna mýlka, a v posteli se vzbudíme vedle toho nepravého.

Mnozí lidé vyhledávají stále dokola stejné partnery. Mohli je zklamat, uštědřit jim pár negativních zkušeností, ale oni do nich stále vkládají své ideály a fantazii. Od dob puberty, kdy si vysnili pro ně ideál krásy, touží ho získat stůj co stůj. Dělí se na ty, kteří podléhají dojmu, že jen ten jediný je pro ně pravý, a proto nedávají šanci ostatním. A na ty, co se ochuzovat nedají a vědí, že přitažlivé partnery najdou i mezi ostatními. A tím se jim otevírá širší pole působnosti. Naše záliba (pudová reakce) v blond vlasech, vypracovaném těle, modrých očích… šťastný vztah nezaručí a může být důvodem pro opakované zklamání. Pořád slýcháme od kamarádek, že není s kým jít na rande, protože slovy zpěváka Paľa Habery v jedné ze svých písní: Správní chlapi vymřeli, ve vojnách i v posteli. Kamarádka ale může míjet cíl, protože se špatně rozhlíží – je „naprogramovaná“ pouze na jeden typ muže.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Když ho spatříte, nemůžete se udržetFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Krása hraje prim

Osoby na vyšší inteligenční úrovni se rády podívají více do duše potencionálního partnera – nejen sexuálního. Vzhled pro ně není alfou a omegou života ani sexuálního uspokojení. Nicméně roli při výběru hraje. Proč je krása tak důležitá? Jestliže si přejete atraktivního muže po svém boku, důvodem je zvýšení vašeho společenského postavení a uznání. Fyzická krása se stala žádaným artiklem proto, že kdysi dávno někdo přisoudil úspěch, inteligenci a větší společenskou prestiž atraktivním jedincům. Je to mýtus, který v nás přetrvává. Hezcí lidé to v životě snazší nemají. Modelky se kolikrát nestíhají ani najíst, natož vést uspokojivý soukromý život s potomstvem. To by jim člověk měl závidět? To, že v nich každý vidí sexuální objekt? Větší výběr milenců určitě mají, ale otázkou je, jak moc oduševnělých a kvalitních. Spousta plevele a žádná růže.

I když je sexuální přitažlivost po mnoha směrech záhadou, přeci jen se už něco z jejích tajemství dá objasnit. Co tedy hraje roli při výběru milence?

Reklama

Načítám