Hlavní obsah

Podle čeho vybírat kozačky?

Foto: shutterstock.com

Na zimní obuv klaďte vysoké nárokyFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K sychravému počasí bezesporu patří kozačky. Jaký typ je ale ten pravý pro vás? Podle čeho si vybrat ty správné, tak abyste s nimi byla celou zimu spokojená? A jaká rizika hrozí, když vyberete špatně? Poradíme vám!

Článek

Kvalitní materiály

Hlavně byste měla dbát na výběr vhodného a kvalitního materiálu. Vyhněte se náhražkám kůže, koženkám a všem materiálům na umělohmotné bázi. Jakmile totiž vyjdete ven do mrazu, hrozí, že umělé materiály ztvrdnou a při ohybu či větší fyzické námaze popraskají. „Umělotiny nejsou tak elastické a mrazu odolné jako kůže nebo materiály z látek. Proto bych v tomto směru rozhodně nešetřila a na zimu si pořídila kozačky z kůže anebo alespoň z kvalitní pevné látky. Kozačky z umělých materiálů si můžete koupit na podzim nebo na jaro a nosit je v době, kdy nejsou teploty příliš nízké a nemrzne,“ radí módní poradkyně a stylistka Martina Koliková.

Lepší vyšší podrážky

Při velkých mrazech oceníte vedle kvalitních materiálů, které nepopraskají, také funkčnost samotné obuvi – tedy to, jak vás dokáže ochránit před zimou. Abyste po chvíli stání na namrzlé zemi necítila omrzliny na chodidlech, volte raději kozačky s vyšší podrážkou. „Podrážku bych doporučila alespoň o tloušťce půl centimetru nebo jednoho centimetru. Velmi kvalitní jsou podrážky s tenkou vzduchovou vrstvou uvnitř. Vzduch totiž dobře izoluje. Takže jakmile vám někdo nabízí boty s podrážkou, která není plná nebo jen z jedné vrstvy, věřte, že jde o tu lepší volbu,“ doporučuje stylistka Koliková.

Foto: shutterstock.com

Kozačky by měly mít vysokou podrážkuFoto: shutterstock.com

Pozor na podpatek

Vedle podrážky byste si měla také pohlídat kvalitu podpatku, tzn. upřednostnit boty s podpatkem, který je součástí podrážky a drží s ní nejlépe v jednom kuse. Jakmile je podpatek pouze umělohmotným odlitkem, hrozí, že se vám v mrazu ulomí. Opět je na vině křehkost umělohmotných materiálů v nízkých teplotách.

Kozačky raději větší

A poslední důležitou věcí, na kterou je dobré při výběru kozaček pamatovat, je velikost. Jestli máte běžnou velikost třeba 38, zvažte, zda by nebylo lepší koupit si kozačky velikosti 39. Především pokud si kupujete boty řezané do špičky, měla byste vybrat raději trochu větší velikost. „Pokud vám nedělá problém trochu užší bota v létě, v zimě s tím nepočítejte. Jakmile se totiž vaše noha mačká na malém prostoru a je navíc vystavena mrazu, hrozí i zdravotní problémy. „Skutečně se čas od času stane, že se žena takříkajíc napasuje do kozaček, které jí jsou těsné nebo nohu u špičky příliš mačkají, a pak trpí omrzlinami nebo dokonce zdeformováním nohy. Zdeformované nohy má ostatně velké množství žen. V módě jsou totiž stále úzké špičky, které to celé zapříčiňují,“ vysvětluje lékař Jakub Ungr.

Kozačky podle typu postavy

Výběr kozaček byste měla zvážit i podle toho, jaký typ postavy jste.

Vysoké, štíhlé ženy si mohou dovolit skoro jakýkoli typ, od širokých, velmi zateplených až po ty, které jsou úzké, z elastických materiálů a na vysokém podpatku, včetně třeba i kozaček nízkých či do půli lýtek.

Naopak ženy silnější postavy by měly dát přednost botám vysokým, ale úzkého tvaru.

A pokud jste spíše malého vzrůstu, veřte, že nejlépe uděláte, pokud budete nosit vyšší kozačky na podpatku, přičemž platí pravidlo, že čím vyšší kozačky i podpatek, tím více opticky prodlouží a zúží vaši postavu.

Obecně lze tedy poradit, abyste na svých botách nešetřila, vybírala kozačky z kvalitních materiálů s vyšší podrážkou a případně pevně uchyceným podpatkem. A raději vždy o číslo větší, než úplně na míru a těsné.

Související témata:

Načítám