Hlavní obsah

Podle čeho vybírat povlečení a prostěradla

Foto: Violet Moon

RodinneBaleni.czFoto: Violet Moon

Co všechno potřebujete k tomu, abyste se dobře vyspali? Základem je dobrá matrace a rošt a pak následuje výběr ložního prádla. A tomu se dnes budeme věnovat.

Článek

Obchody hýří nepřebernou nabídkou designů, vybírat však pouze podle vzhledu nestačí. Pokud si nejste jistí, které povlečení je pro vás to pravé, nevadí, většinu možností, které dnešní trh nabízí, si představíme v tomto článku.

Foto: Violet Moon

Bavlněné povlečení na dvě lůžka ZINA – zelenáFoto: Violet Moon

Správně zvolený materiál je klíč ke zdravému spánku

Obchody nabízí širokou škálu materiálů, a i když se naše požadavky na povlečení liší, všichni očekáváme jemnost na omak a dlouhou životnost. Ideálně by lůžkoviny měly mít vynikající termoregulační schopnosti, jež zajistí hřejivost během zimy a regulaci tepla během léta. Mnoho z nás také klade důraz na snadnou údržbu, a tak se podíváme na zoubek jednotlivým materiálům.

Foto: Violet Moon

Saténové povlečení SIAN 1Foto: Violet Moon

Bavlněná klasika

V bavlněném povlečení se budete cítit pohodlně v průběhu celého roku, nikdy vám v něm nebude ani teplo, ani zima, mimo to je příjemné lidské pokožce. I přes narůstající konkurenci je bavlna stále jedničkou na trhu s lůžkovinami a není se čemu divit, protože je měkoučká, prodyšná a dobře absorbuje vlhkost. Další praktickou vlastností bavlny je vysoká snášenlivost vůči praní a sušení, a tak si po dlouhou dobu drží původní barvu i tvar. Jedinou nevýhodou je větší mačkavost, a proto je nutné povlečení z bavlny žehlit.

Chladivý satén

Saténové povlečení vám nabídne skutečný komfort. Jedná se o pevný a trvanlivý materiál, který je ideální zejména na léto, kdy příjemně chladí. Kvůli zesílení lesku a zkvalitnění materiálu je bavlna macerována, což má za následek vyleštěný povrch vlákna. U povlečení z bavlněného saténu se velmi často setkáte s nežehlivou úpravou.

Foto: Violet Moon

Krepové povlečení HELENA – šedozelenáFoto: Violet Moon

Nemačkavý krep

Také krepové povlečení se vyrábí ze 100% bavlny, a tak vám nabídne měkký povrch, izolaci i dobrou prodyšnost. Je oblíbený zejména díky snadné údržbě, protože není potřeba ho žehlit. Pro tento druh lůžkovin je charakteristická hladší a zvrásněná část v pravidelných proužcích, které onu nežehlivost zajišťují.

Hřejivý mikroplyš

Vzpomínáte si na hebkost vašich plyšových mazlíčků, které jste měli jako děti? Přesně takový povrch má mikroplyšové povlečení. Tento materiál disponuje dobrými termoregulačními vlastnostmi, ty oceníte hlavně v zimě. Určitě vás potěší i fakt, že se snadno udržuje a po vyprání rychle uschne.

Všechny zmiňované typy povlečení zakoupíte v on-line obchodě RodinneBaleni.cz.

Reklama

Načítám