Hlavní obsah

Podlehněte kouzlu bio bedýnek!

Foto: Shutterstock

Bio bedýnky už fungují v mnoha městechFoto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeleninové bio bedýnky? Že jste o nich ještě neslyšela? Ve světě se jedná o poměrně známou věc, ale nyní se začíná rozmáhat i u nás. I vy tak můžete pravidelně dostávat čerstvou bio zeleninu až k vám domů. A za výhodné ceny. Nechte se zlákat!

Článek

V západní i jižní Evropě a Americe se zeleninové bedýnky těší velké oblibě již více než dvacet let. K nám se tento trend sice teprve dostává, ale hned zde má několik velkých fanoušků. A stále se hlásí další a další zájemci a také další a další zemědělci, kteří jsou ochotni systém bedýnek podpořit.

Princip bio bedýnek

A jak to vlastně funguje? Pravidelně jednou za týden nebo za čtrnáct dní, dle vaší domluvy, obdržíte vy jako zákazník bedýnku plnou nejrůznější čerstvé zeleniny. Jedná se o bio produkty od některého z nedalekých zemědělců. Bedýnku si vyzvednete ve městě na smluveném místě, případně vám ji v danou hodinu zaveze až domů. Jedinou podmínkou je, abyste si ji objednala a zaplatila. Většinou se platí týden dopředu a to převodem na účet zemědělce.

Jsou ale i tací, kteří si bedýnky s bio zeleninou předplácí dlouhodobě dopředu, třeba na čtvrt roku. „Tím vlastně vzniká oboustranný závazek. Zemědělec je povinen zeleninu vypěstovat a následně vám dodat. A vaší povinností je ji převzít. Pokud si ji včas nevyzvednete, zelenina se neprodá a vám peníze propadají," vysvětluje princip bio bedýnek soukromý zemědělec Jakub Kotýnka. A hned také dodává, že jedinou nevýhodou bio bedýnek je skutečnost, že objednavatel do poslední chvíle netuší, jaké druhy zeleniny v bedýnce nalezne. Ví pouze, kolik bude bedýnka celkově vážit. „Bio bedýnku naplní zemědělec vždy na základě toho, co má zrovna na skladě a co se urodilo. Je sice pravdou, že si někteří lidé na tuto náhodnost výběru stěžují, ale na druhou stranu je i spousta takových, kteří se naopak těší na překvapení a své následující vaření obsahu bedýnky rádi přizpůsobují," vysvětluje Jakub Kotýnka.

Foto: Shutterstock

Dopřejte si čerstvé produkty našich pěstitelůFoto: Shutterstock

Kolik to bude stát?

Cena za bedýnku se nemění, zůstává každý týden stejná. Většinou objednavatel zaplatí dvě stě korun za váhu bedýnky okolo deseti kilogramů. A takováto cena je ve srovnání s cenami na tržnicích nebo v obchodech opravdu velmi výhodná. Navíc se jedná o bio potraviny, které jsou, jak známo, vždy o něco dražší než běžné produkty.

Podmínkou ale, abyste si ve svém městě mohla bedýnkový princip dopřát, je aktivita vašich spoluobčanů. Princip bio bedýnek se totiž spouští ve městech, kde se najde alespoň třicet zájemců a alespoň jedno zemědělské družstvo, které bude ochotno do takovéhoto principu obchodování se zeleninou vstoupit. „Ve velkých českých městech bio bedýnky již fungují. Pokud jde o menší města, předpokládám, že jako další budou bedýnkové systémy vznikat ve městech v úrodných oblastech, kde je dostatek zemědělců. Stačí se jen informovat, třeba na internetu nebo v místním tisku obcí a měst," doporučuje Jakub Kotýnka.

Proč bio?

Jestli stále ještě váháte, zamyslete se nad tím, co konkrétně vám mohou bio potraviny a s tím spojený bedýnkový systém dát. Příznivci bio bedýnek jednoznačně začnou jíst více zeleniny. Díky tomu, že každá bedýnka je svým obsahem pro zákazníka tak trochu překvapením, naučí se mnozí kutilové vařit i ze zeleniny, se kterou dosud příliš do styku nepřišli. „Dříve jsem si chodila pravidelně kupovat čerstvou zeleninu na trh. Když mi ale kamarádka doporučila bio bedýnky, bylo po starostech. Nemusím nikam chodit, ušetřím spoustu času a navíc i ušetřím. Kupovat zeleninu přímo od bio výrobců tak, jak systém bio bedýnek umožňuje, vyjde totiž i mnohem levněji," říká paní Martina z Brna.

Zaujali vás bio bedýnky? Pak si klikněte na stránky www.bedynky.cz, třeba ve vašem městě už takováto forma nákupu existuje.

Co si myslíte o bio bedýnkách? Máte v plánu je vyzkoušet? Napište nám své názory a zkušenosti na info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám