Hlavní obsah

Podzim hrozí nemocemi: Braňte se triky babiček i tipy z ezoteriky!

Foto: Profimedia

Bojovat proti chorobám můžete pomocí vhodně zvolených bylinných čajůFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S přicházejícím podzimem si už brousí drápy nejrůznější virózy. Bojovat proti nim můžete i prostřednictvím magických metod, receptů našich babiček i bylinek. Co vám pomůže při obraně před nachlazením?

Článek

Metod, jak trochu popostrčit vlastní zdraví, je několik. Vybrali jsme pro vás čtyři nejzajímavější způsoby, jak se vyhnout nachlazení – a nejen podzimním chřipkám.

Dopřejte si bylinkové čaje

Bylinkové čaje jsou klasika, na podzim ale nic lepšího a spolehlivějšího asi neexistuje. Velkým favoritem je šalvěj, výluh můžete i kloktat (stačí zalít čajovou lžičku šalvěje 250 ml vroucí vody, nechat 10 minut stát a přecedit), a jeho lístky dokonce žvýkat, přinesou vám okamžitou úlevu. Šalvěj obsahuje dezinfekční silice, takže se hodí i pro inhalaci nebo do koupele. Pozor jen, když se chcete vypotit, ve velkém množství šalvějový čaj pocení potlačuje, také by se neměl užívat v těhotenství.

Do čaje se hodí i mateřídouška, dobromysl a tymián, spařte horkou vodou i sušený heřmánek, ten můžete podávat i malým dětem. Když už se nachladíte a potřebujete zduřelé sliznice uklidnit a zahojit, sáhněte po podbělu, plicníku nebo jitroceli, které jsou hojivými účinky známé.

Recept je vždy stejný: lžičku bylinky spařte vroucí vodou a nechte pod pokličkou 15 minut stát. Pak přeceďte.

Záchranářem posilujícím celkově imunitní systém je pak třapatka, známější spíše pod jménem echinacea, nejsnáze dostupná ve formě kapek.

Foto: Profimedia

Spousta bylinek dokáže ulevit bolestem i posílit imunituFoto: Profimedia

Posilte své tělo barvami

Některé teorie říkají, že proti nemocem se dá vědomě bojovat vlastní psychikou, ať už jde o prevenci nebo vědomé uzdravování, když se něčím nakazíte. Důležité je poslouchat vlastní tělo, plně se do něj vcítit a objevit v něm zdroj nemoci.

Když jde o prevenci, je to jednoduché. Najděte si klidné místo, kde vás nikdo nebude rušit, zavřete oči a chvíli jen zhluboka dýchejte. Pak začněte vizualizovat – představujte si, že s každým nádechem do těla nasáváte taky trochu jiskřivé a hřejivé žluté barvy, která postupně zaplňuje celé vaše tělo, vpíjí se do orgánů, obaluje je ochrannou vrstvou. Pokaždé, když pak půjdete ven, kde je riziko nachlazení nejvyšší, vědomě ji zapněte jako neviditelný štít. Nemoci se vám budou vyhýbat.

Noste u sebe polodrahokamy

Polodrahokamy do sebe kumulují energii svého nositele a mohou být také účinným prostředkem k posílení imunity. Nejlépe se hodí labradorit nebo lazurit, které předem očistěte pod tekoucí vodou a nabijte sluneční energií. Nejlepší jsou hladké kameny nošené přímo v kapse, kde se jich čas od času dotknete rukou.

Druhou možností jsou kameny, které negativní energii odrážejí, tam je vhodné pořídit si nějaký v podobě šperku. Volte ametysty, obyčejné křišťály i jasné tyrkysy.

Foto: Profimedia

Olejíček se skořicí prohřeje organismusFoto: Profimedia

Zahřívejte se

Důležité je organismus zahřívat. I tady si můžete pomoci netradičněji. Vyrobte si zahřívací masážní olej, kterým si budete masírovat studené nohy i ruce.

Recept je jednoduchý – vezměte lžíci olivového oleje, přimíchejte do něj čtyři kapky skořicového éterického oleje, protože skořice je v zahřívání nepřekonatelná, a stejné množství zázvorového éterického oleje. Dobře promíchejte a můžete používat.

Pro zahřátí fungují i nejrůznější koupele. Ohřát si můžete jen nohy v koupeli z jalovce, dají se koupit již hotové nebo připravit z drcených bobulek jalovce, které zalejete horkou vodou. Působí dezinfekčně a prohřívá i revmatem bolavé klouby. Do celkové koupele pak přidávejte buď sušené bylinky, nebo éterické oleje, hodí se eukalyptus, máta, zázvor, bazalka, bříza, myrta nebo rozmarýn či puškvorec.

Zahřát se můžete také inhalací, svařte šalvěj, jitrocel, rozmarýn, mátu či heřmánek v hrnci, dýchejte bylinné silice v plynném skupenství a přehoďte přes sebe ručník, ať je inhalace účinnější. Někomu tento způsob nevyhovuje a má pak pocit vysušených sliznic. Pro ty je tu inhalace solná – připravte bylinkovou sůl, kdy do soli na několik dní vložíte snítky výše zmíněných bylin, a pak inhalujte jen nad ní, nerozpouštějte ji.

A jak proti virózám bojujete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám