Hlavní obsah

Podzimní výzdoba snadno a rychle: Kašírovaná dýně krok za krokem

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní náladu na parapetu nebo zápraží krásně podtrhne kašírovaná dekorace ve tvaru dýně. Vyrobíte si ji poměrně jednoduše, a až získáte v této technice grif, určitě se pustíte i do dalších tvarů a barev.

Článek

V obchodech je široká nabídka nejrůznějších ozdob s podzimní tematikou, ale není nad vlastnoručně vyrobenou dekoraci. Je období sklizně tykví, a navíc se blíží Halloween. Možná máte se slavením tohoto svátku trochu problém, pravdou však je, že dýně k říjnu prostě patří, a když oranžové „baculce“ namalujete obličej, může vzniknout roztomilá ozdoba.

Tentokrát jsme vybrali metodu kašírování. O co jde? Možná jste o tom slyšeli v souvislosti se scénografií. Od pradávna se totiž takto vyráběly filmové kulisy. Z papíru a lepidla se tvoří iluze reálného světa: domy, vrátka, plot… V našem případě jsme vrstvení papíru využili k vytvoření dýně, kterou můžete vystavit i venku.

Foto: Jakub Jurdič

Budete potřebovat: nafukovací balonek, oranžový papír, kousek hnědého papíru, lepidlo na tapety, černý fix, provázek, rukaviceFoto: Jakub Jurdič

Jako podklad se ideálně osvědčil nafouknutý balonek. Dá se s ním výborně manipulovat a snadno se koriguje jeho velikost.

Druhy papírů

K lepení vrstev jsme použili hedvábný papír oranžové barvy. Prodává se ve výtvarných potřebách v arších po 26 listech (balení stojí zhruba 70 korun). Stejnou službu by asi udělal i krepový papír, ale má mnohem hrubší strukturu a hůř se tvaruje. Pokud byste chtěli ušetřit a vyjít z domácích zdrojů, můžete použít noviny a výsledek dvakrát přetřít oranžovou akrylovou barvou. Hedvábný papír při kontaktu s lepidlem barví ruce, takže doporučujeme pracovat v rukavicích (nejlépe jednorázové, kuchyňské).

Lepidlo na tapety je průhledné a levné (1 litr vyjde na 24 korun). Zvolte už namíchané v láhvi, s práškovým byste se zbytečně zdrželi.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nejprve balonek nafoukněte na velikost výsledné dekorace. Vezměte provázek a ovažte balonek dokola. Utáhněte, aby se na povrchu vytvořila rýha. Udělejte uzlík a pokračujte do kříže. Vzniklé čtvrtiny znovu předělte dalším provázkem. Výsledkem by měla být zploštělá koule s rýhováním podobným opravdické dýni.

Kdyby se vám to zdálo složité, nemusíte provázek utahovat, jen ho několikrát ovažte po obvodu a dofoukněte balonek. Rýhy se vytvoří samy.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pusťte se do kašírování. Papír si nastříhejte na zhruba tři centimetry široké plátky dlouhé jako dlaň. Vezměte si jich několik do ruky, potopte je do lepidla a přiložte na balonek. Povrch uhlaďte rukama. Proužky pokládejte přes sebe, aby se překrývaly a tvořily jednolitou vrstvu. Takto pokračujte po celém balonku. Ze stočeného hnědého papíru nakonec vytvarujte stopku, kterou skryjete uzlík balonku.

Blížíte se do finále

Hotovou kašírku nechte na omyvatelné podložce dokonale vyschnout. Podle tloušťky lepené vrstvy to může trvat i několik dní. Urychlíte to umístěním vedle topení. Po zaklepání by měla znít dutě.

Ještě zbývá namalovat strašidelný, nebo naopak veselý obličej. Černým nesmývatelným fixem by to mělo jít snadno.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Takto je dekorace hotová a může putovat na římsu nebo parapet okna. Pokud byste dýni chtěli umístit na přímý déšť případně sníh, pak je nutné povrch ještě ošetřit bezbarvým lakem ve spreji.

Už víte, jak kašírovat, a můžete se pustit i do dalších tvarů. S přibývajícími zkušenostmi třeba budete experimentovat i se složitějšími dekoracemi. A pokud vám kašírka neučarovala, vsaďte na opravdovou dýni a použijte ji jako květináč  nebo ji nabarvěte a vytvořte tak luxusní interiérové dekorace.

Reklama

Načítám