Hlavní obsah

Pohřebnické trendy míří do Česka, obřad naplánujete z pohodlí domova

Foto: Goodbye s.r.o. - zdroj: Radek Makarov

Goodbye tým, zleva Anna Janoštíková, Jiří Štěpánek a Lucie KohoutkováFoto: Goodbye s.r.o. - zdroj: Radek Makarov

Společně s digitalizací se na internet dostávají i konzervativní profese, jako je například pohřebnictví. Webové stránky jednotlivých služeb se staly klasikou již před lety. Moderní pohřební služba Goodbye však již přes rok úspěšně nabízí možnost naplánování celého pohřbu či sepsání závěti on-line.

Článek

Přestože je pohřebnictví na první pohled stálý a neměnný obor, v zahraničí o pozornost bojují ekologické způsoby pohřbívání, alternativní obřady či technologické vychytávky. Česká republika v tomto ohledu není pozadu. Moderní pohřební služba goodbye.cz například nabízí možnost zorganizování celého obřadu přes internet. Zákazníkům tak umožňuje, aby si vše mohli v klidu s rodinou promyslet. Velkou výhodou je také transparentní zobrazování cen, kterému se tradiční pohřebné ústavy většinou vyhýbají.

Mluvíme o smrti #MluvimeOSmrti 

Zavést technologický pokrok do pohřebnického řemesla napadlo zakladatele portálu Goodbye Jiřího Štěpánka v důsledku covidových opatření. Období pandemie ukázalo značné mezery v oboru a otevřelo ve společnosti téma lidské smrtelnosti. Na základě toho vznikla také kampaň Mluvíme o smrti, ve které se Goodbye snaží toto téma detabuizovat na sociálních sítích, jako je Facebook, Instagram a TikTok.

Foto: Goodbye s.r.o. - Zdroj: Jiří Štěpánek

Akce kampaně #MluvimeOSmrti na Václavském náměstí: lidé píšou svá poslední přání na rakevFoto: Goodbye s.r.o. - Zdroj: Jiří Štěpánek

Alternativní obřady a šperky z popela

Tradiční rozloučení v obřadní síni se zdá některým lidem málo osobní a příliš formální. Čím dál tím častěji se proto rodiny rozhodují pro alternativní formy rozloučení. Obřad je pak naplánován spíše jako rituál v podobě oslavy života zesnulého.

Ani smuteční oznámení již nemusí mít klasickou černobílou podobu. Pozůstalí si rádi vybírají moderní barevné motivy a zajímavé grafické vzory. Někteří volí i jiné formáty papíru či materiály.

Dříve typické upomínkové předměty po zesnulých, jako například pramínek vlasů, dnes nahrazují profesionálně vyráběné šperky a pamětní umělecká skla s malou příměsí popela.

Foto: Zdroj: Memory Crystal s.r.o.

Památeční šperky vyráběné ze skla s příměsí popela zesnuléhoFoto: Zdroj: Memory Crystal s.r.o.

Proč je důležité přemýšlet o smrti?

Smrt je ve společnosti stále tabuizována. Rodiny nejsou zvyklé o odchodu jednotlivých členů hovořit a případná krize je může přivést do velké tísně po psychické i finanční stránce. Pro průměrnou českou domácnost je i náhlý desetitisícový výdaj velkou finanční ranou. Při úmrtí blízkého člověka se cena za pohřeb vyšplhá mnohem výše. Nepřipravené rodiny pak sahají po nabídkách nedůvěryhodných půjček s vysokými úroky. Pro Goodbye je transparentnost a informovanost lidí o cenách spojených s úmrtím jednou z hlavních priorit.

Načítám